dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce owoców. Przykrywamy je jeszcze dwoma łyżkami ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Mienta blogCiasto na maślance i sodzie, posypane owocami aronii. Aronia może być sezonowa lub mrożona. Porada: Przechowywanie aronii w zamrażarce przez kilka dni powoduje, że owoce są mniej cierpkie.Składniki:wierzch: owoce aronii i kilka łyżek cukru pudruciasto: 1,5 szklanki mąki 2 jaja 120 g cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka sody(...)szklanki maślanki Sposób wykonania ciasta
w kuchni i w ogrodzieNADZIENIE: W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki. Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie
Kuchnia Danusibyć z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam więc sprawdzić czy ciasto jest gotowe makaronem spaghetti :) I wiecie
Kraina Tysiąca Smakówwykorzystać mrożone owoce – przepisy i porady Macie czasami ochotę na trochę lata w środku zimy? Wiele deserów, czy potraw, które jadamy, wymaga użycia owoców. Niestety poza sezonem ciężko o świeże owoce. Wtedy można z powodzeniem użyć mrożonych. W tym poradniku dowiesz się, jak wygląda proces mrożenia owoców, poznasz także kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jeżeli(...)czas jest ważny. Im mniej go upłynie od zbioru, tym mniej owoc straci cennych minerałów. Przeprowadź selekcję i wybieraj do mrożenia jedynie owoce jędrne oraz bez uszkodzonej skórki – Najważniejsze, aby owoce nie były np. nadpsute. Co więcej, jeżeli dostrzeżemy pleśń, należy taki owoc wyrzucić. Pleśń potrafi rozprzestrzeniać się wewnątrz produktu, zatem nawet odkrojenie minimalnie nadpsutej części
Słodkie okruszkiCiasto Fale Dunaju z jabłkami to klasyczny wypiek przygotowany według starego i wypróbowanego przepisu mojej mamy. Ciasto jest pyszne, puszyste i mięciutkie, a masa budyniowa lekka i aksamitna. Całość dopełnia przepyszna polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady. Składniki na ciasto Fale Dunaju z jabłkami (blaszka o wym. 28×23 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek(...)ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao i mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najpierw ciasto białe, a na nie brązowe. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Owoce układamy na wierzchu ciasta i lekko
e-PrzepisyKulinarneKruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce. Składniki: (forma 25x35) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 budyń czekoladowy Masa kokosowa: 5 białek
talerz przyjemnościsklepie. Zasmakowały również mojej córeczce, która dzielnie mi pomagała w ich przygotowaniu. Do twarogu możemy również dodać inne ulubione owoce. Polecam do filiżanki kawy! Zaczyn: 125 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 100 g margaryny lub masła 60 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka + 1 żółtko Farsz
VioletoweKucharzeniemieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie, aby owoce były na dnie ciasta można je delikatnie obtoczyć w odrobinie mąki) i pokruszone w dłoniach (lub posiekane nożem) orzechy włoskie w karmelu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Słodkie okruszkidodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto wylać na blachę (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, posypać jagodami i delikatnie wymieszać, tak aby owoce się zanurzyły w cieście. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 45 - 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać lukrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np. budyniem i owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Zanim przystąpimy do robienia ciasta, na kilka godzin przed należy namoczyć rodzynki w mocnym naparze z herbaty – zalewamy rodzynki taką ilością herbaty, aby zakrywały całość owoców. Odkładamy na kilka godzin, aż herbata i rodzynki ostygną. Ostudzone, odcedzamy na sicie, przekładamy do naczynia i blendujemy(...)cienkim strumykiem masło oraz porcjami dodajemy rozdrobnione rodzynki. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kardamon. Miksując na małych obrotach, dodajemy porcjami mąkę do ciasta i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wystawiamy do całkowitego ostygnięcia
Smaczna StronaDzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smakKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy(...)smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE
zdrowo i aktywnieKruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę. Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy(...)smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE
Zdrowie i pysznie na talerzu