Pyszne puszyste i wilgotne ciasto na bazie majonezu którego tutaj w ogóle nie czuć-cała słodycz przełamana słodko-kwaśnymi owocami borówek , to idealny wypiek na słodki poczęstunek. Uwielbiam to ciasto ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli
Wanilia i Kardamonwykładamy nią dno i brzeg blaszki. ciasto skrapiamy rumem. Następnie wykładamy na wierzch jabłka z słoika lub obieramy i kropimy w plasterki świeże. Owoc skrapiamy resztą rumu i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Gotowe ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Przypominam, że szarlotka najsmaczniejsza jest na ciepło:D dla mnie pycha:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki
Kubki smakutylko ma chęci to i na szybko ciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka i dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam..ale to nie jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować(...)szkl. oleju dowolne owoce Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie wymieszać razem.Ciasto przełożyć do foremki , ułożyć owoce.Posypać kruszonką , ale można upiec i bez kruszonki [ dodatkowo pod koniec pieczenia posypałam cukrem kokosowym].Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut. Ciasto wystudzić , ewentualnie posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieSobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju(...)kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na kruszonkę wymieszać. Truskawki wymieszać z brzoskwiniami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki Piec w temp. 200 stopni około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
dom-agi.plmasłem i obsyp bułką tartą (nadmiar wysyp z foremki) przełóż połowę ciasta do foremki i rozprowadź równomiernie na dnie ułóż warstwę truskawek, następnie przykryj je pozostałym ciastem i ułóż kolejną warstwę owoców piecz w 190ºC ok 40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zrumieni. Zostaw w uchylonym piecu na około pół godziny i dopiero wyjmij Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
SandraFrej.comPodczas pieczenia tego ciasta koniecznie zerkaj przez szybę piekarnika. Obserwując ciasto, zobaczysz bowiem gotujące się owoce wiśni.. burzący się, gęsty, wiśniowy syrop. Ciasto zaś, gdzieś tam.. pod spodem, jednak całkowicie pod kontrolą ;-) Ten niby piernik piekę zawsze, gdy mam ochotę na ciasto z przyprawami korzennymi i powidła wiśniowe w jednym! Czas przygotowywania: około 30 minut
AniaGotuje.plPleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami. Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem. Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 puszka gotowej masy
Praktyczna plmnie weekend bez dobrego wypieku do kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę zrobić najlepiej 1.5 porcji ciasta. Ciasto – składniki powinny być
Kubki smakugotowane-w-sosie-k operkowym.html Ciasto jogurtowe p. Danusi B http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2016/04/ciasto-jogurtowe-z-owocami.html Kolejne zdjęcie upieczonego ciasta od Asi K. tym razem drożdżowiec z owocami http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2016/05/drozdzowiec-z-czerwona-porzeczka.html Zdjęcie ciasta p. Kasi upieczone z mojego przepisu na ciasto jogurtowe http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2016/04/ciasto-jogurtowe-z-owocami.html
W garach u Gosicukru kokosowego 1 jajko 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) oraz : 250-300g owoców, ja użyłam leśnych mrożonych 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka łyżek cukru kokosowego do smaku Przygotowanie : Masło posiekać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, odłożyć je na 30 minut od lodówki lub do zamrażarki(...)minut, następnie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na średnicę większą niż mamy formę do tarty, ciasto nawijamy na wałek i odwijamy na blaszkę, następnie owoce mieszamy z mąką i cukrem, wykładamy na ciasto, z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy tworząc kratkę, jeśli chcecie zrobić taką przekładaną jak moja, poniżej filmik instruktażowy, tartę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach
zdrowa vege kuchniastopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy
Cakes By Kejtmiesiącu nalewkę można zlać do butelek (jeśli ktoś woli klarowny trunek), a owoce pozostawić osobno w słoju. Owoce z nalewki to doskonały dodatek do lodów, ciast, deserów i herbaty. Ja owoce zawsze pozostawiam w nalewce, bo lubię potem kilka malin dorzucić do kieliszka z nalewką. Wskazówka: Nalewkę z malin można przyrządzić również z syropu malinowego, wystarczy zmieszać
Smakowy Rajkonfitury, którą smarujemy kruche ciasto. Taki owocowy mus dobrze zmiękcza ciasto przez co później ciasto kruche dobrze się kroi. Potrzebujemy: Kruche ciasto przepis: 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany lub jogurtu Warstwa owocowa: garść suszonych owoców (morele, figi, rodzynki, śliwki) herbata owocowa(...)równe części i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (moje było tam aż 2 dni). Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i równomiernie rozprowadzamy na blaszce (duża standardowa) wyłożonej papierem do pieczenia. To samo robimy z drugą kulką ciasta. Ile piec kruche ciasto? Kruche ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 - 20 minut. Musi się zezłocić. Upieczone wyjmujemy
MamaOskarkaBardzo proste w przygotowaniu ciasto, w którym można wykorzystać mrożone owoce. Dzięki redukcji płynu w czasie smażenia, wykorzystany zostaje również sok z wiśni. SKŁADNIKI Na ciasto: 150 g masła szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 5 jajek 160 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem(...)wolnych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy tortowej z masą wiśniową, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym wyciągnąć z formy i obrócić masą wiśniową do góry. Od masy wiśniowej delikatnie odkleić papier do pieczenia. Ciasto podawać całkowicie ostudzone. Uwagi: Ciasto można również przygotować w tradycyjny sposób
Passions hobbies life