ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:477/1704)

Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 281

elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym

Z miłości do słodkości
.687. zjadłam dziś surową kaszę 125

Podawać z pokrojonymi truskawkami i płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Latem nieco przechodzi ochota na "ciężkie" ciasta i w mojej kuchni królują te z owocami. Niedawno przygotowałam jedno z ciast, które najbardziej kojarzą mi się z wakacjami :)  Po przepis kilknij na poniższe zdjęcie. PS. Zapraszam również na Martyna Saczuk Photography gdzie ostatnio dodałam  sporo nowych

breakfast of dreams
Błyskawiczny murzynek z owocami 335

wygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych.  Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej(...)Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki, pomiędzy układamy jeżyny, posypujemy orzeszkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i pieczemy ok. 30 min. Ciasto wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem. Murzynek jest najlepszy gdy jest jeszcze ciepły! Smacznego ! The post Błyskawiczny murzynek z owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek kruchy na maśle babci Basi 178

wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka, 1 1/2 szklanki(...)mąki , 2 łyżeczki proszku do pieczenia. , owoc ( wiśnie drążone – 1 słoik) + kruszonka, Kruszonka : 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, trochę – na czubku noża proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła , Sposób przygotowania : 1 kostkę ( 250 g) masła dzielimy na pół – jedną połowę ( 125 g) użyjemy do ciasta, a drugą ( 125 g) do kruszonki

Pysznosci Babci Basi
PLACEK Z GRUSZKAMI 111

Placek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek. SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników. Umyte gruszki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę. Dodaję do ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowa chmura - ciasto, które rozpływa się w ustach 177

Jednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego wdzięku i seksapilu :) Niezwykłe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach! A na nim krem w kolorze letniego obłoczku…może to być po prostu ubita śmietana lub krem na bazie serka. U mnie resztka ricotty zmieszanej z jogurtem naprawdę wspaniale się sprawdziła :) Na wierzchu soczyste owoce uosabiające zmieniającą się porę(...)masy szpatułką/ łyżką. 6. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, następnie wylej do formy ciasto. 7. Piecz przez 40min. w 180*C lub do suchego patyczka. Krem 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. 2. Wyłóż krem na wierzch przestudzonego ciasta. 3. Udekoruj wierzch owocami i listkami mięty. Smacznego! Chocolate Cloud cake For a small cake stand Ingredients: 3 large

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik borówkowy bez pieczenia 216

przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka(...)wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień, ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód

Różne smaki w kuchni
Ciasto kiwi Cię ożywi 255

Cześć dziś w głównej roli kiwi. Owoc przez niektórych niedoceniany lecz w cieście idealny. Osobiście tez nie za bardzo poprzepadam za nim, sama nie wiem czemu. Składniki: 500 g herbatników maślanych 12 dojrzałych owoców kiwi 2 galaretki agrestowe (600 ml wody) Masa budyniowa: 630 ml mleka 7 łyżek cukru 3 duże żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)zimny przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy na plasterki tylko nie za grube. Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zmieni się w puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki

Panda i jej świat
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 269

wyjątków, na które zawsze się skuszę. Do nich należy m.in. dzisiejszy przepis, mimo że robiłam go pierwszy raz to muszę przyznać, że ciasto wychodzi delikatne i puszyste - po prostu takie jak ma być, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%.  Natomiast(...)wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, śliwki pozbawić pestek i pokroić w paseczki, owoce wymieszać, dodać 2-4 łyżki cukru

Fabryka pomysłów
Flaugnarde z borówkami 191

Lato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity(...)lekkie, że będą pływać radośnie na wierzchu. Pieczemy ~40 minut (czas zależy od wielkości i głębokości formy, im cieńsza warstwa ciasta, tym mniej czasu potrzebuje, żeby się dopiec) w temperaturze 180 stopni. Podajemy samo bądź z dodatkowymi owocami albo syropem. Pyszne jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czereśnie zapiekane w budyniu 169

wybierać;) Ja co prawda zużyłam resztę czereśni jakie znalazłam w zamrażarce, by zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki:200g czereśni (mogą być mrożone

Z miłości do słodkości
Orkiszowa galette ze śliwkami 131

Francuska galette, czyli tarta na kruchym spodzie z owocami. Pieczona jest bez użycia formy, dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)przenieść na blaszkę i posypać środek mielonymi migdałami, zostawiając około 3 cm margines. Na podsypanym cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby na siebie nachodziły. Posypać owoce 2 łyżkami cukru i cynamonem.  Brzegi ciasta zawinąć do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut

wyzwania kuchenne
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 159

niej formować dekoracji, ale tort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 2 banany Gdy ciasto wystygnie zdejmujemy spód z papieru i układamy je na paterze. Ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Dolną część nasączamy(...)lekko sokiem z cytryny i smarujemy kilkoma łyżkami konfitury. Na niej układamy pokrojone w plastry banany. Następnie wylewamy ok. połowę masy twarogowej na owoce, na górze układamy brzoskwinie.  Przykrywamy całość odciętą wcześniej częścią ciasta. Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej. Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi

Cooking Monster
Coca de Sant Joan, czyli hiszpański drożdżowy placek na Noc Świętojańską 176

Katalonii, gdzie obecnie mieszkam nie brakuje oczywiście fiest, ognisk, pochodów i innych hulanek. W wieczór 23 czerwca nie może także zabraknąć tradycyjnego placka, tzw. coci. Pachnące drożdżowe ciasto udekorowane głównie karmelizowanymi owocami, cukrem i orzeszkami piniowymi, chociaż spotkać można wersje z wzorami z kremu tortowego lub kremu katalońskiego.  Jeżeli uda mi się gdzieś w ten wieczór wybrać, postaram(...)cukier, 2 jajka, sól i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszać do powstania luźnego ciasta. Dodać przygotowany wcześniej rozczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozciągnąć na większy owalny kształt o grubości około 1 cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem i poukładać kandyzowane owoce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość

Zielona Kuchnia
Ciastka francuskie z budyniem i owocami 141

przygotowaniu. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego, 250 ml mleka, łyżka cukru, 4 łyżeczki nutelli, 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego, owoce: kiwi, mandarynka, cukier puder do posypania, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. zawijamy brzegi ciasta - jak na obrazu poniżej.  Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń rozrabiamy w mleku(...)jakiś czas, aż masa zacznie gęstnieć. Na ciasto nakładamy: po pół łyżeczki nutelli, po pół łyżeczki żemu oraz budyń. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-18 minut, aż ciasto nam się zarumieni. Wyjmujemy, studzimy. Kiwi obieramy kroimy na plasterki. mandarynkę dzielimy na cząstki. Owoce układamy na ciastkach. Całość opruszamy cukrem pudrem

Lena Gotuje