wody -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy - ½ szkl. ryżu białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka + mąka ryżowa -wykałaczki MUFFINY JAGLANE Kaszę kilka razy wypłukać we wrzątku. W nieprzywierającym garnuszku wymieszać mleko kokosowe, wodę, olej, morele(...)sucha. Do budyniu wsypać mąkę z ciecierzycy, kamień winny i wszystko wymieszać (masa ma być bardzo zwarta ale nie sucha, w razie czego można dolać jeszcze trochę wody). Ciasto nakładać do tekturowych papilotek i piec je w 180’C ok 25 minut. KREM RYŻOWO-KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać napojem migdałowym i mlekiem kokoswym. Gotować do miękkości
Candy Pandasjeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiemCzas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 36 cm x 9 cmSkładniki:2 szkl mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl cukru4 czubate(...)kostek czekolady250 g roztopionego masła lub margaryny200 ml Coca-Coli 75 ml mleka2 jajkaWykonanie:Jajka ubić z cukrem, margarynę roztopić i ostudzić. Połączyć ubite jajka z margaryną, dolać mleko i coca colę. W drugim naczyniu połączyć resztę suchych składników. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać do połączenia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWilgotne, ucierane ciasto kokosowe z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm: z przepisu z bloga "Moje wypieki" 125 g masła 80 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego 2 duże jajka lub 3 małe jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 3 jabłka(...)jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wyrównać powierzchnię i poukładać jabłka, stroną wypukłą do góry. Piec w 160 stopniach około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i wiórkami
Moja Galeria Smakubabeczki były w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia(...)wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować
Świat Ciastaciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy. Składniki na formę keksową 30 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki suchego maku 250 g masła (standardowa kostka ma najczęściej tylko 200 g!) 4 całe jajka + 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki mleka(...)opcjonalnie można dodać 2 łyżki mleka i całość trzymać jeszcze chwilę na ogniu, co jakiś czas mieszająć (cukier musi rozpuścić się w maśle). Przygotowaną masę zdjąć z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do drugiej miski dodać żółtka, wsypać suchy mak, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przestudzoną
Ugotowaćwanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Do dekoracji: 1- 2 łyżki wiórków kokosowych polewa czekoladowa Przygotowanie Kakao rozetrzyj z mlekiem na jednolitą masę. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i cukrem muscovado na puszystą masę, a następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno(...)jednym jajku. Kiedy składniki się połączą dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę i delikatniej wymieszaj łyżką. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce, polej polewą czekoladową i ozdób wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i dobra gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię te wymarzone, niesamowicie chrupiące gofry …. a teraz dotychczasowy sprzęt zyskał nowego konkurenta, któremu postanowiłam dać szansę(...)smakują jak te z budki. Kiedy zrobicie je raz, już nigdy nie będziecie chcieli zmienić przepisu. Koniecznie zobaczcie! PRZEPIS: SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * mleko 2 albo 3,2% – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * drobny cukier – 1 łyżka * olej słonecznikowy – 1/3 szkl * białko – 1 szt * żółtko – 1 szt * sol SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkotypu wyrobów serwujemy mleko. Drukuj Puszyste placuszki z dyni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g puree z dynii 2 jajka 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru po 1/4 łyżeczki kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, rozgniecionych goźdżików Sposób przygotowania Wszystkie składniki łączymy i mieszamy na gładką(...)złoty kolor z obu stron Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placuszki-dyni/ BosowKuchni Artykuł Puszyste placuszki z dyni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumiodu * 60g cukru Krem: * 300ml mleka * 15g mąki ziemniaczanej * 15g mąki pszennej * 100g cukru * 200g masła Czas przygotowania: 2 godziny (+2 dni aby gotowe ciasto zmiękło) Poziom trudności: Średnia Porcja: 25 osób Kaloryczność: Bardzo wysoka Ciasto: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy. Ciasto bardzo się klei i może nie nadawać się do wałkowania. Dzielimy ciasto na dwie równe części i wyklejamy(...)pieczenia. Jest to najcięższa część przepisu ponieważ ciasto bardzo się klei a my musimy wykleić nim całe dno brytfanki. Powód dla którego nie dodajemy więcej mąki aby ciasto się nie kleiło, jest to, że po upieczeniu i odczekaniu 2 dni ciasto jest idealnie miękkie. W ostateczności, jeśli rzeczywiście bardzo Wam się ciasto klei i nie dacie rady z nim pracować
Klasyka GotowaniaMajowe ciepłe dni sprzyjają ciastu drożdżowemu Tak, tak… być może brzmi to zabawnie ale przecież ciasto drożdżowe uwielbia ciepło, praca nad pysznymi drożdżówkami nie pochłania zbyt wiele czasu, a owoce w drożdżówkach przybliżają nas myślami do lata. Pyszne, puszyste, drożdżówki z malinami smakują obłędnie. Polane słodkim lukier idealnie współgrają z orzeźwiającym smakiem malin. Dzięki nim drożdżówki są soczyste(...)mięciutkie, nie tylko w dniu pieczenia ale też na dzień kolejny. Bardzo Wam polecam. Składniki na 12 – 13 sztuk: 240 ml mleka 135 g cukru kryształu 1,5 łyżki drożdży instant, w proszku (14 g) 115 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli 570 g mąki pszennej Mleko podgrzewamy. Wlewamy ciepłe do miski, zasypujemy cukrem i drożdżami
Made By Mom And Sonciepłej wody dodajemy masło, mleko w proszku i cukier. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Wbijamy jajko i ponownie mieszamy. 1 szklankę mąki łączymy z solą i drożdżami. Całość wsypujemy do przygotowanej mlecznej masy. Energicznie mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę. Gdy masa będzie już bardzo gęsta, zaczynamy ugniatać ręcznie. Ugniatamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Po tym czasie ciasto kroimy na 8 równych części. Formujemy kuleczki i układamy na lekko natłuszczonej blaszce w sporych odstępach, porządnie zgniatamy ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. 3. Żółtko mieszamy z łyżką mleka. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mieszaniną przy pomocy silikonowego pędzelka, posypujemy sezamem. Pieczemy
My Culinary ArtDziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki(...)rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń mieszamy z 1/2 szklanki mleka a pozostałe mleko gotujemy. Po zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie mieszamy z budyniem, wykładamy na ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Owoce układamy w dowolny sposób na budyniu
Kulinarne życieSkładniki: (keksówka 30cm) na ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 125 g masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki kakao na galaretkę z wiśniami: 1 szklanka soku z wiśni(...)Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana) i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego
Symfonia smakowaCiasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód: 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita(...)cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż
Food Squarewiele przepisow na czekoladowe ciasta,ale przepis na najlepszy murzynek jest tylko jeden.Skladniki na 2 keksowki:250g masla1 1/2 szklanki cukru4 czubate lyzki kakao 6 lyzek mleka lub wodyPowyzsze skladniki umiescic w rondelku ,rozpuscic i zagotowac.1/2 szklanki odlac na poleweponadto:6 jajek S lub 4 L1 1/2 szklanki maki orkiszowej jasnej lub kazdej innej2 lyzeczki proszku do pieczenia1-2 gruszki2(...)dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Mozna zrobic to przy pomocy rozgi, bez uzycia miksera .Na koncu dodac ubita piane.Obrac gruszki i pokroic na mniejsze czastki.Wylac ciasto do dwoch keksowek wylozonych papierem do pieczenia i na gorze ulozyc owoce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C okolo 40-45 minut,do suchego patyczka.Jeszcze cieple polac pozostawiona polewa.Zycze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!