ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:426/767)

Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 187

Ciasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód: 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita(...)cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż

Food Square
Murzynek orkiszowy z gruszkami 190

wiele przepisow na czekoladowe ciasta,ale przepis na najlepszy murzynek jest tylko jeden.Skladniki na 2 keksowki:250g masla1 1/2 szklanki cukru4 czubate lyzki kakao 6 lyzek mleka lub wodyPowyzsze skladniki umiescic w rondelku ,rozpuscic i zagotowac.1/2 szklanki odlac na poleweponadto:6 jajek S lub 4 L1 1/2 szklanki maki orkiszowej jasnej lub kazdej innej2 lyzeczki proszku do pieczenia1-2 gruszki2(...)dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wymieszac.Mozna zrobic to  przy pomocy rozgi, bez uzycia miksera .Na koncu dodac ubita piane.Obrac gruszki i pokroic na mniejsze czastki.Wylac ciasto do dwoch keksowek wylozonych papierem do pieczenia i na gorze ulozyc owoce.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C  okolo 40-45 minut,do suchego patyczka.Jeszcze cieple polac pozostawiona polewa.Zycze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Churros - na dobry początek dnia. 192

mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie. Składniki. 200 g mąki 180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto

Kulinarny karnet Christophera
Poezja Amaretto z kajmakiem 164

mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić do ostudzenia. Krem; 25 dag masła 1 puszka mleka skondensowanego  20 dag bakali Mleko w puszce zalać woda i gotować ok 3 godzin, przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzone mleko(kajmak), na końcu dodać bakalie(...)Dodatki; 3-4 paczki herbatników 4-5 kieliszków rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło

Apetyczna babeczka
Jagodowe babeczki 161

wierzch 10 łyżek syropu z agawy (można więcej, wedle życzenia ;)) 20g budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego szczypta soli Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą składniki suche, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, siemię lniane, sodę. W blenderze lub mikserze miksujemy umyte jagody z wodą. Jeśli nasz mikser jest duży i potrzebuje(...)zmiksowaniu wydzielić odpowiednio 1/2 lub 1/3 powstałej mieszaniny. Do zmiksowanych jagód dodajemy 7 łyżek syropu z agawy. Całość wlewamy do dołka wyrobionego w suchych składnikach. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dolać troszkę mleka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto umieszczamy w foremkach (najlepiej nieprzywierających, abyśmy nie musieli smarować ich tłuszczem) i pieczemy ok. 30 minut. W trakcie

Weganizm infantylny
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 149

Kocham rolady wszelakie. Idealne do kawy. To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie  CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy(...)szklanka cukru pudru 3 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ciemnego łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus czekoladowy 1 opakowanie musu czekoladowego 0,8 kg 1 litr mleka  od Cukieteria Do dekoracji wiórki cytrynowe  od Cukieteria Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany delikatnie

Z Kuchni Do Kuchni
Tort dla ornitologa 205

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: budyń na 3/4 l

czarrna od kuchni
kubeczkowe ciasto jogurtowe z jagodami i współpraca z Rossi 167

się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym.  *foremka 25*34 cm Składniki: 4 jajka kubeczek jogurtu naturalnego (180 g ) 2 kubeczki cukru 3 kubeczki mąki kubeczek oleju szczypta soli  łyżeczka proszku do pieczenia(...)wbić do misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem.  Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Seromak 202

/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć(...)szpatułką wmieszać do masy serowej. Masę serową delikatnie przełożyć na masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piec 1 godzinę, po godzinie sernik wyjąć, posypać pozostałą częścią ciasta piernikowego (1/4), wstawić do piekarnika na 5 min, w 175 st. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu sernik wstawić do lodówki, najlepiej

moj przepis na
Babka marcepanowa 151

Jajka zmiksować w osobnym naczyniu i powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny(...)suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić około 15 minut w formie następnie wyjąć i ostudzić na metalowej kratce. Lukier migdałowy:  Do mleka dodać olejek migdałowy i stopniowo dosypywać cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć dosyć gęstą konsystencję by nie spływał za szybko z babki. Zimną babkę polać lukrem posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i udekorować cukrowymi

Ala piecze i gotuje
Poppy seed sweety for Easter 154

przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę(...)miesce, do uzyskania gładkiej  konsystencji.   Następnie dodać stopniowo zamiennik jaj, kontynuując mieszanie. Na koniec dodać mąke z proszkiem, również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza.   Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy

Lajtkraft food intolerance
Babka z kokosem 152

cukrowa Sposób przygotowania: Cukier, cukier waniliowy oraz olej wymieszać w misie miksera. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z wiórkami kokosowymi. Suche składniki oddawać po łyżce naprzemiennie z mlekiem stale mieszając . nas końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Piec silikonowej w formie z kominem przez 1h i 10-15 minut(...)temperaturze 160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową

Pyry na Gaz
Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości 243

jabłka? oprócz wyśmienitej surówki do obiadu można upiec doskonałe ciasto na deser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa(...)rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!) - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej - 2-3 łyżki soku z cytryny Mleko z masłem

kawawszklance
WAFFLES & BACON – BATMAN: ARKHAM KNIGHT – gofry na piwie z karmelizowanym bekonem 263

rozum do głowy i prosi kelnerkę o gofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy w dość nietypowy sposób, gdyż do ciasta dodaliśmy piwo i ser. Dodatek karmelizowanego boczku i syropu klonowego powoduje, że gofry z Gotham to istne marzenie każdego wielbiciela smacznych kalorii! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA(...)miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Mieszamy i przechodzimy do następnego kroku. 2. MOKRE SKŁADNIKI (5 min) Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy piwo oraz mleko, mieszamy i doprowadzamy do letniej temperatury (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Jajko wbijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy i cały czas mieszając , powoli wlewamy letnią miksturę. 3. CIASTO

Nerds Kitchen
Wegańska marcepanowa babka 151

opakowanie 200 g masy marcepanowej 1 duży dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml mleka roślinnego (do pieczenia sojowe jest najlepsze) Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Mleko, banana, cukier i olej zblenduj na gładką masę, a marcepan zetrzyj na grubych oczkach- marcepan dobrze jest umieścić w lodówce przed pieczeniem, wtedy łatwiej się(...)wyłożyć całą formę papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 C. Zależało mi na wzorku z dna formy, aby znalazł się na górze, dlatego studziłam ciasto na kratce, i to co wyrosło podczas pieczenia zapadło się i pięknie spłaszczyło :-). Upiekłam tą babkę wczoraj rano (po wystudzeniu zawinęłam w filę aluminiową, a konsumowałam dopiero dziś na śniadanie

greenscarf
Urodzinowy Tort Ptysiowy 102

jest mimo wszystko od ich wielkości :)Studzimy w piekarniku.Następnie przygotowujemy krem budyniowy - Budyń rozpuszczamy w paru łyżkach mleka, resztę przelewamy do rondelka i gotujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony proszek i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia, przykrywając wierzch dokładnie folią, aby na wierzchu nie pojawił się kożuch - ja odstawiałam(...)wysokiej misce masło rozcieramy do białości z cukrem waniliowym, następnie dodając stopniowo budyń - ciągle ucierając. Gotowy krem przykrywamy ponownie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h.Blaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki skórki pomarańczowej, później ponownie budyń, następnie gruszki

Słodkie Przyjemności
Ciasto Prince Polo 179

Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek, wymieszać. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.  Masa: 1/2 litra mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 7 żółtek Dodatkowo: 1 kostka masła 4 łyżki cukru pudru gorzka czekolada 2 łyżki mleka Z mleka odlać szklanka w której mieszamy obie(...)mąki, jajka i cukier. Resztę mleka zagotować, do gotującego się przelewamy masę i gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodajemy stopniowo budyń. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do momentu połączenia się składników.  Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa - wkładka - masa - biszkopt ciemny - polewa

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania