mleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce
SMYKWKUCHNIŻółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople
Z miłości do słodkościokoło 450 g herbatników 400 g gotowej masy krówkowej lub mleko słodzone skondensowane (gotowane przez 3 godziny) Składniki na masę mleczną: 2 opakowania cukru wanilinowego po 16 g 1 szklanka (250 g) cukru 1 szklanka (250 g) mleka 400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach) 1,5 kostki masła Składniki na polewę: 2 tabliczki(...)wanilinowy. Wlałam szklankę mleka i zagotowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. W misce utarłam masło na gładką i puszystą masę. Stopniowo, cały czas ucierając wlewałam mleko. Następnie wsypywałam po łyżce mleko w proszku. Dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej warstwę herbatników. Część masy mlecznej rozsmarowałam na ciastkach. Ułożyłam na niej herbatniki. Kolej na masę krówkową
potrawyregionalneWykwintne ciasto tortowe według autorskiego pomysłu, właśnie nazwa mówi, że pochodzi z Janczewa, a zmierzch, bo ciasto ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda. Składniki 6 jaj 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa(...)stanu płynnego, studzimy, ubijamy śmietankę z kawą cappuccino i kakaem rozpuszczalnym dodajemy żelatynę, mieszamy, rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Robimy w miseczce kawę, biszkopty namaczamy w kawie i układamy na masie kawowej wciskając je lekko. Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuszczamy, mieszamy, studzimy i polewamy po biszkoptach w esy-floresy. Ciasto przygotowane przez Jolę Smacznego
kgwjanczewosię osoby, o nieodkrytych dotąd preferencjach :) Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm: Ciasto: 1 opakowanie mieszanki do wypieku "Babeczki czarne " Dr.Oetker 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoiczka dżemu morelowego - gładkiego 1 łyżka galaretki brzoskwiniowej Masa budyniowo - serowa: 1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny 125 gram serka mascarpone(...)cienkie blaty. Masa budyniowa: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy, gdy napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce ( nie dopuszczając do zagotowania ). Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy do gorącego mleka i mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściagamy rondelek z palnika i wlewamy do niego żelatynę, mieszamy do połączenia. Studzimy. Gdy budyń wystygnie, miksujemy
Kronika Piekarnikagorącej wody 4 Śnieżki w proszku lub 500 ml śmietany kremówki 2 szklanki mleka- do śnieżek 15 dag kakaowych herbatników 20 dag wiórek kokosowych 2 łyżki masła 3 łyżki cukru Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić(...)galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto
Z Majeczką w kuchniTradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas
Kuchnia Pokoleńbonów wartych 5zł na wypróbowanie specjałów pobliskich restauracji, kawiarni i innych rodzajów knajp. Na sopockim molo rozstawionych było ogrom stanowisk z różnymi smakołykami na słodko czy na słono. Od ciast, ciasteczek przez sushi, łososia przygotowanego na wszelkie możliwe sposoby do zup i quesadillas. Różnorodność dań i smaków była tak kolosalna, że podjęcie decyzji na zużycie bonu było bardzo trudne. Wszystkim(...)sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany na mus, a będzie równie pyszne! Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze
Be Fit Be Strongmiksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową.wykładamy na nią połówki czereśni lub wiśni, wciskając owoce delikatnie w ciasto.Pieczemy 60 minut . Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasto możemy upiec również w piekarniku
Z Majeczką w kuchniwody -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy - ½ szkl. ryżu białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka + mąka ryżowa -wykałaczki MUFFINY JAGLANE Kaszę kilka razy wypłukać we wrzątku. W nieprzywierającym garnuszku wymieszać mleko kokosowe, wodę, olej, morele(...)sucha. Do budyniu wsypać mąkę z ciecierzycy, kamień winny i wszystko wymieszać (masa ma być bardzo zwarta ale nie sucha, w razie czego można dolać jeszcze trochę wody). Ciasto nakładać do tekturowych papilotek i piec je w 180’C ok 25 minut. KREM RYŻOWO-KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać napojem migdałowym i mlekiem kokoswym. Gotować do miękkości
Candy Pandasjeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiemCzas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 36 cm x 9 cmSkładniki:2 szkl mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl cukru4 czubate(...)kostek czekolady250 g roztopionego masła lub margaryny200 ml Coca-Coli 75 ml mleka2 jajkaWykonanie:Jajka ubić z cukrem, margarynę roztopić i ostudzić. Połączyć ubite jajka z margaryną, dolać mleko i coca colę. W drugim naczyniu połączyć resztę suchych składników. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać do połączenia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWilgotne, ucierane ciasto kokosowe z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm: z przepisu z bloga "Moje wypieki" 125 g masła 80 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego 2 duże jajka lub 3 małe jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 3 jabłka(...)jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wyrównać powierzchnię i poukładać jabłka, stroną wypukłą do góry. Piec w 160 stopniach około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i wiórkami
Moja Galeria Smakubabeczki były w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia(...)wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować
Świat Ciastaciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy. Składniki na formę keksową 30 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki suchego maku 250 g masła (standardowa kostka ma najczęściej tylko 200 g!) 4 całe jajka + 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki mleka(...)opcjonalnie można dodać 2 łyżki mleka i całość trzymać jeszcze chwilę na ogniu, co jakiś czas mieszająć (cukier musi rozpuścić się w maśle). Przygotowaną masę zdjąć z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do drugiej miski dodać żółtka, wsypać suchy mak, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przestudzoną
Ugotowaćwanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Do dekoracji: 1- 2 łyżki wiórków kokosowych polewa czekoladowa Przygotowanie Kakao rozetrzyj z mlekiem na jednolitą masę. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i cukrem muscovado na puszystą masę, a następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno(...)jednym jajku. Kiedy składniki się połączą dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę i delikatniej wymieszaj łyżką. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce, polej polewą czekoladową i ozdób wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata