dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła 1/2 szklanki
Kulinarna (nie)codziennośćpuszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Miksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 250 g. wiórek kokosowych
Agusiowe smakołykiwersji wegańskiej, to wystarczy zrezygnować z żelatyny w polewanie, ponieważ ciasto nie zawiera jaj ani masła. Składniki na 10 szt Czas przygotowania: 35 min 1 szklanka mąki pszennej 1/2 banana 90 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 cukru 1/2 mleka (najlepiej kokosowe domowej roboty) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Słodki Kompromiscukrem ucieramy , dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ubite białka i mleko wymieszane z sodą.Mieszamy do połączenia składników. Bakalie obsypujemy mąką. Formę keksową (o długości 30 cm)smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy połowę masy.Dodajemy bakalie i przekładamy pozostałą cześć ciasta która została. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło
Różowa kuchniawięc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko do posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 150 g miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa
Kuchnia domowa Anideserową z gorzką) Na początku miksujemy dokładnie wszystkie składniki mokre czyli: mleko, jaja, masło oraz sól i cukier. Do mokrych dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy
RelaxtimeMarty Dymek, w którym zmodyfikowałam użyte mąki. Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 imbiru 1/4 gałki muszkatołowej szczypta soli Krem z daktyli: 1/2 szklanki daktyli 4 łyżki mleka roślinnego 3 łyżki kakao szczypta soli W misce wymieszać
Humanistka w kuchniprzygotowania: Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki mleka - 0,5 szklanki maślanki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki
SMYKWKUCHNIłyżeczka miodu -> Szczypta soli -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 łyżeczka rozpuszczonego masła -> Sos karmelowy Wykonanie: W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Suche składniki mieszamy z mlekiem, masłem oraz miodem. Następnie dodajemy jajko ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!SKŁADNIKI : 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ciemnego kakao 1 cukier waniliowy olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta mieszamy mikserem. Odlewamy 1/2 szklanki ciasta i mieszamy z kakao. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy porcje białego ciasta, tyle aby uzyskać okrągły naleśnik. Na naleśniku, łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc paski. Smażymy z obu stron, odkładamy i studzimy. Twarożek mieszamy z pokrojonym kiwi i smarujemy nim naleśniki, stronę bez pasków, następnie rolujemy
Kulinarne Fantazje Marioliciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje
W Mojej Kuchni Lubięłyżki mleka Wykonanie: Do misy wsypujemy składniki sypkie, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypujemy błonnik kakaowy, cykoria-de i cukier. Rozpuszczamy masło, wlewamy do niego mleko i przelewamy do misy ze składnikami sypkimi, na końcu dodajemy roztrzepane jaja. Mieszamy łyżką do połączenia składników.Ciasto przekładam w papilotki do muffin i wkładamy do blaszki. Pieczemy 25 minut
Różowa kuchnia