migdałami, mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach. Do rondelka przelewamy mleko, dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy. Odlewamy pół szklanki, a do reszty dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy proszek budyniowy i ponownie mieszamy(...)zwykle jak widzę, że spód czekolady zaczyna się rozpuszczać, wyłączam palnik i dopiero wówczas zaczynam mieszać). Na polewę wykorzystałam pierwotnie jedną tabliczkę czekolady, gdy rozprowadziłam ją po wierzchu ciasta, wydawało mi się, że polewa „przebija”, więc szybko dorobiłam polewę z jeszcze jednej tabliczki. Warstwa polewy wyszła więc dość solidna i nie wiem czy to, czy może trzymanie ciasta
Smaki Na Talerzukroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu(...)Krem: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z cukrem i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. Krem wyłożyć na warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 125 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody 100ml gorącego mleka Kinder Mleczna Kanapka – Wykonanie: Jajka ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym (masa po ubiciu powinna się podwoić). Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do innej miski, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce(...)delikatnie mieszać łyżką, dodać kolejną łyżkę mąki, delikatnie mieszać i tak aż do wyczerpania mąki. Kolejno jak największą blaszkę (najlepiej tę załączoną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i równomiernie rozporwadzić po całości. Piec biszkopt w temp. 160C przez ok. 15-20 minut. Do garnka wlać 600ml mleka, zwykły cukier, cukier wanilinowy, miód i obie mąki
Kulinarne Przebojedobrze) - mniej więcej szklankę do dwóch, zależy ile zostało jaglanki; chodzi o to, żeby wszystko porządnie w tej mące obtoczyć, - dodajemy trochę proszku do pieczenia , - chlust oleju (tak mniej więcej pół szklanki) - i drugi chlust mleka (u mnie sojowe) - to już naprawdę na wyczucie - tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe(...)sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś czasie, krótszym niż godzina (u mnie to jest zawsze na oko ale jakieś 45-50 minut, chociaż jak będzie godzinę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtworzą idealną całość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao) i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Spód blaszki (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec 2 biszkopty, ostudzić. Masa: Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce
Smakołyki Asiproszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowegoW jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać(...)jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)muffiny z borókamimuffinki z borówkami w foremkach silikonowych
Bon Appetit Małgorzatyciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk. Muffiny czekoladowe-kokosoweSkładniki:50g mąki pszennej50g cukru50ml mleka50ml oleju50g wiórków kokosowych 25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół)1 jajko 1 łyżka kakao2 łyżeczki cukru wanilinowego1/2 łyżeczki (2g) proszku(...)wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową- do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta- do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości- formę wstawić
Smakołyki Berenikiciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowejMasa mleczna:1,5 kostki masła1 szklanka mleka3/4 szklanki cukru2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)400 - 500 g mleka w proszku(...)fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki.Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.Źródło: stylowi.pl
Świat Ciastaobiedzie. Składniki na 8 szt (2 szt. na porcję) 300 g mąki pszennej z czego 100 g może być pełnoziarnista 200 ml mleka sojowego sok z połowy cytryny/limetki 100 g cukru 500 g marchwi czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 3 łyżki oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich ale może być każdy inny byle nie zbyt intensywny w smaku(...)niego sok z cytryny i odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Do jednej miski wsyp suche składniki, czyli : mąkę, cukier, przypraw i proszek do pieczenia. Do drugiej miski zetrzyj na drobnych oczkach obraną (surową oczywiście) marchew, mleko z cytryną, zblendowanego banana z olejem i posiekane orzechy. Wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki, nie mieszaj za długo. Masa jest gęsta
greenscarfSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka miksujemy z cukrem.Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem.Dokładnie mieszamy.Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę.Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao, mieszamy.Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ).Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy(...)minut ( do „suchego patyczka” ).Chwilę studzimy.Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ).Ciemną muffinkę drobniutko siekamy.KREM:Gotujemy budyń na mleku , studzimy.Masło uciekamy z cukrem.Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy.Polewamy muffinki … posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek
Ostra na Słodkoamarantusa sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe białko i składniki mineralne. Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g1/2 szklanki1/2 szklanki1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa(ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne
głodny alergikmała puszka kajmaku około 300ml 3 łyżki mleka około 100 ml syropu z gruszek płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie; Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie łyżką drewnianą mieszamy do połączenia(...)studzimy. Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy do tortownicy w której się piekło ciasto. Masę kajmakową wykładamy do rondelka, dolewamy mleko i chwile podgrzewamy ale nie zagotowujemy Jeśli
Radość kipiąca uśmiechem.przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek 800 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru galaretka(...)cukier rozmieszać w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka rodzynek, suszonych moreli, śliwek itp)Składniki na polewę:- 3 łyżki gorzkiego kakao- 3 łyżki masła- 3 łyżki mleka- 3 łyżki cukruPrzygotowanie:1. Mikserem ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy miód. Cały czas miksując dodajemy: kakao, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia, pieprz. Następnie dodajemy roztopione masło.2. Wciąż miksując dodajemy powoli - małymi porcjami - mąkę.3. Dodajemy orzechy(...)ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką.4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno. Ja po pół godziny pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Łącznie pieczemy ok. 45 - 50 minut.Przygotowanie polewy:1. W garnuszku bardzo powoli podgrzewamy mleko z cukrem, aż cukier
Kraina Tysiąca Smakówproszku do pieczeniapół kostki margaryny100 ml mleka2 duże jajka5 małych jabłekszklanka wyłuskanych orzechów włoskichprzyprawa do deserów (cynamon, mięta, imbir)łyżka cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone i ostudzone masło i lekko podgrzane mleko ( obie czynności wykonałam za pomocą mikrofali ). Jajko roztrzepujemy i powolutku małym strumieniem dodajemy połączone masło z mlekiem(...)ciągle mieszając. Gdy płynne składniki się połączą przelewamy je do mąki i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste. Przelewamy je do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Orzechy łuskamy i przekładamy do lnianej ściereczki, a następnie młoteczkiem zbijamy - tak aby powstały nam małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy
Słodkie Przyjemności