CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Potem dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 25-30 min. KREM Składniki: 2 szkl. mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek(...)Wykonanie: W 0.5 szkl. zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenną i żółtkami. Resztę mleka gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe
psgotujemysmakowite, albo jedno i drugie :) Składniki: ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki przyprawy do dań z dyni 3-4 słodkie jabłka odrobina oleju do smażenia(...)mnie nierafinowany olej kokosowy ) Sposób przygotowania: Ja zaczęłam od przygotowania mąki owsianej, tu wystarczy mielić płatki owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek. Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą. Jabłka umyłam, pokroiłam w centymetrowe plastry, z których wydrążyłam gniazda nasienne i obrałam ze skórki
Blondynka Gotujewysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.Do ubitych jajek dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło a następonie dosypujemy mąkę i całość mieszamy.Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej(...)masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.Studzimy w piekarniku.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsię roztopi. Zdjąć z ognia i wlać rum wymieszać. Skropić syropem biszkopt, ale nie jest to konieczne. Krem budyniowy – mleczko z orzecha kokosowego plus mleko, musi być 500 ml.( Odlać trochę do wymieszania proszku budyniowego ) Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać o proszku budyniowego i dokładnie rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli podczas(...)cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy z żółtkami. Szybko mieszać. Następnie dodać ubite białka i dokładnie wymieszać, trzymając garnek cały czas na ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wykonanie – biszkopt przeciąć na pół lub na trzy warstwy. Na każdą warstwę rozłożyć ciepły krem budyniowy i obsypać potartym kokosem. Na górę ciasta położyć ostatnią warstwę kremu
Kuchnia Pokoleńmikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę. Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną. Naczynie zestawić z ognia. Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane. Całość ubijać na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę. W przestudzonej kawie moczyć(...)tortownicy. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy. Wstawić do lodówki na około godzinę. Czekoladę rozpuścić dodając 3 łyżki mleka i polać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego
na moim stole...Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z chałwą i wiśniami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, troszkę kwaskowate od wiśni. Dodajemy do kremu sporo chałwy, więc to dobre ciasto dla fanów tego smakołyku. Ciasto wspaniale wygląda i będzie idealne na rodzinne spotkania. Polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony obzarciuch.pl ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)500ml mleka) 850ml mleka 3 łyżki cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) Dodatkowo: 1 słoik wiśni drążonych (waga razem z kompotem około 680g) kakao do posypania Przygotujemy budyń do kremu: 1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować. 2. Do pozostałego mleka dodać
Mała Cukierenkaszybko. Takie właśnie jest to ciasto - ekspresowe! A dodatkowo smakuje rewelacyjnie i kusi już podczas pieczenia. Idealnie sprawdzi się do kubka mleka, herbaty, czy filiżanki kawy. Koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 23 cm lub większa) (*) 3 szklanki mąki pszennej (**) 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Na końcu wmieszać aromat i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki należy przełożyć masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (do tzw. "suchego patyczka") około 50 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem
Di gotujesoli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać(...)blenderze na proszek (wygodniej będzie zrobić to osobno). Na patelnię wrzuć olej kokosowy i delikatnie roztop go na małym ogniu tak, aby uzyskał płynną konsystencję. Zdejmij z ognia, dodaj cukier oraz sól i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj zmielone migdały oraz płatki owsiane i połącz je z kokosową mieszanką tak, aby uzyskać ciasto przypominające mokry piasek
Roślinna - blog wegańskiproszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 250 ml mleka 3 łyżki masła olej do smażenia Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jedno jajko oraz przestudzone masło oraz mleko i ekstrakt waniliowy, dokładnie całość mieszamy ( ja mikserem ). Odstawiamy na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy nie dużą ilość oleju. Nalewamy łyżką porcję ciasta
Kuchnia na wzgórzujest wyjątkowo łatwy, wystarczy 15 minut, aby je przygotować. Jeśli chcesz zrobić najlepsze gofry, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, to dodaj do nich ubitą pianę z białek, ciasto na gofry powinno być dobrze napowietrzone. Gofry z tego przepisu możesz zamrozić nawet na 3-4 miesiące. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w tosterze lub piekarniku. Trzeba tylko uważać(...)pojemności. 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru , duża szczypta soli, 3 jajka, żółtka i białka oddzielnie, 80 ml oleju, 2 niezbyt pełne szklanki mleka, około 450 ml 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego, Prosty przepis na chrupiące gofry 1. Rozgrzej gofrownicę. 2. Mąkę, mleko, olej, żółtka, oba rodzaje cukru zmiksuj blenderem
Cztery Fajerymikołajkowy, słodki podwieczorek. Kakaowe ciasto z rodzynkami (które można wcześniej namoczyć w alkoholu, jeśli babeczek nie będą jadły dzieci) i gorzką czekoladą, ze słodką czapeczką z zabarwionego na czerwono kremu. Spodobają się wszystkim :) Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru 2 duże jajka żółtko 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g gorzkiego kakao(...)szczypta soli 315 g tłustego mleka 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec
Słodkie inspiracjekubku ciepłego mleka... Baba:) Dzisiaj chcę Wam pokazać wersję mocno orzechową z lekką wiśniową nutą. Wszystkim bardzo smakowała, może spróbujecie? Baba orzechowo wiśniowa 250g mąki 250g masła 250g cukru pudru 200g mielonych orzechów włoskich 200g wiśni 4 jaja 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 2łyżeczki proszku do pieczenie Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Masło(...)utarłam z cukrem na puch, następnie nie przerywając ucierania dodawałam po 1 żółtku. Gdy ciasto osiągnęło jednolitą konsystencję, dodałam uprażone wcześniej na patelni mielone orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sok który wypłynął z wiśni w procesie ich drylowania. Następnie wymieszałam ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wiśniami. Masę przełożyłam do formy. Piekłam
Zapiski Młodej Żonyłyżka maku 5 łyżek mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 50g cukru pudru, szczyptę soli i masło. Składniki posiekać (można też dodać masło utarte na tarce i ugniatając powcierać mąkę w masło), kiedy pojawią się grudki, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść(...)ściemniały. Pierwsza masa twarogowa – wymieszać 200g twarogu z 1 jajkiem i proszkiem budyniowym, do masy dodać 2 łyżki cukru i rodzynki. Odstawić na czas przygotowywania drugiej warstwy twarogu. Rozbić 2 jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z makiem, pozostałym twarogiem (150g), mlekiem i cukrem waniliowym. Do masy dodać 2 łyżki cukru, łyżkę soku z cytryny i mąkę
Dietologproste i szybkie w wykonaniu (brak drożdży i oczywiście potrzeby czekania na wyrastanie ciasta) tanie (podstawowe produkty, które zapewne każdy ma w domu) Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Jajka powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane. 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka (lekko podgrzane) płaska łyżka cukru waniliowego łyżka cukru 2 jabłka (średniej wielkości około(...)Utarte żółtka z cukrem dodaję do miski z mąką i wlewam oczywiście stopniowo szklankę podgrzanego mleka, cały czas mieszam do uzyskania jednolitej masy . Najczęściej używam trzepaczki i w zupełności do tego wystarcza. Możesz oczywiście użyć miksera i całość miksować na wolnych obrotach. Ciasto odstawiam, by odpoczęło i w tym czasie przygotowuję jabłka. Krok 4 . Jabłka obieram ze skórki i ścieram
Ania gotujeśrednicy 24 cm 1,5 szklanki mąki 5-6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania piany z białek masa makowa z podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej(...)wymieszać. W garnuszku roztopić masło, brązowy cukier i miód, po czym dodać do maku, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Do przygotowanej wcześniej masy makowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. i miksować na wolnych obrotach kilka minut. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata