śmietana 12%, 1 szklanka cukier, 1 szklanka mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki owoce sezonowe, ilość wg uznania (można nie dodawać wcale) Składniki na polewę margaryna, ¼ kostki cukier, ½ szklanki mleko, 2 łyżki kokos, 100-150g Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem. Wylewamy na blachę wcześniej wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 0 C na 10-15 min. W międzyczasie topimy margarynę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy mleko, gotujemy kilka minut aż się skarmelizuje. Po 5 minutach pieczenia wykładamy owoce na ciasto, a po 10-15 jak się
Gotowanie moimi oczamiprzeróżnymi produktami szafce ( swoją drogą zamiast ubywać produktów, ja wciąż nie mam miejsca, aby wcisnąć do środka coś nowego, też tak macie? 😂), Okazało się, że mąki są bezglutenowe, a więc ciasto w efekcie wyszło pozbawione właśnie glutenu. Dalej już mniej wyszukane produkty, coś słodkiego, coś tłustego i proszę bardzo - wyśmienite, pyszne, puszyste, leciutkie ciacho jogurtowe z owocami. Skusisz się? 😊 Składniki(...)mąki kasztanowej 2 jajka 80 g oleju kokosowego 20 g tłuszczu kakaowego (można użyć kokosowego) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g ksylitolu 300 ml mleka lub napoju roślinnego dowolne owoce, u mnie mrożone maliny Przygotowanie: Tłuszcz rozpuść do postaci płynnej. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przełóż
Zdrowie na języku :Ptego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały- wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek . Przepis(...)pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe b/c, 200 g masła, 5 łyżek cukru. placek orzechowy: 180 g startych orzechów włoskich, 4 białka jaj, 150 g cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej. polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy
Aga w kuchniplacki z miodem przełożone kremem z kaszy manny sa bardzo smaczną propozycją na ciasto na święta. Miodownik Ciasto 2 jajka 0,70 dag mąki 20 dag margaryny 1 szkl cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Wszystkie składniki ugnieść, podzielić na 3 części do jednej dodać 1 łyżkę kakao.Każdą część wałkujemy na osobny placek i pieczemy osobno na papierze do pieczenia na złotobrązowy kolor. Masa 3 szkl mleka 9 łyżek kaszy manny Ugotować gęstą kaszę z podanych składników i ostudzić. 1 kostka margaryny lub masla 1 szkl cukru pudru aromat migdałowy Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo dodać kaszę a na koniec aromat. Przekładać placki
Pieguskowa Kuchniaszybko. Ciasto jest pyszne! Przepis na tortownicę 24 cm ( inspiracja ) 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka kakao pół łyżeczki soli 2 duże jajka 1½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik w płynie lub proszku Wszystkie(...)rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jedym kierunku). Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko – pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić. Formą serce
dom-agi.plprzypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 2 śnieżki w proszku 350 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 450 ml wrzącej wody(...)pójdzie więcej) Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy ubić śnieżki. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej zmielony ser (opcjonalnie możecie dosłodzić do smaku, ja tego nie robiłam, bo galaretki są dla mnie
Fabryka pomysłówproszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35- 40 minut. Ciasto powinno być prawie upieczone, ale nie kompletnie. Po dotknięciu musicie czuć że już jest upieczone, a nie masą lejącą. Przygotowanie toffi w czasie jak ciast się piecze(...)masło dodać cukier, mleko,esencję waniliową, sól i migdały. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około 3 minut. masa musi lekko zgęstnieć. Musi mieć taką konsystencję, żeby szło ją rozłożyć na podpieczonym cieście. Lekko przestudzić. Jak ciasto już będzie podpieczone wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 220 C. Na cieście rozłożyć masę toffi i wstawić ciasto do piekarnika na kolejne
Kuchnia Pokoleńsztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach(...)krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Do gorącego budyniu przelać rozpuszczone landrynki i całość połączyć. Pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal
Prosto i Smacznie z Anetąkońcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok 30 min w temp. 170 st.C. Ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek,dodać cukier.Następnie wmieszać delikatnie kokos,mąki i proszek do pieczenia. Piec(...)łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 3 łyżki mleka 1-2 łyżeczki żelatyny Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze Śnieżką,dodać szklankę adwokata,pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę - wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt + 1/2 masy 1 + ciasto kokosowe + 1/2 masy
Niespełnione zdolności kulinarnełyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Ponadto: * 1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox - ja dałam jabłka podobne do papierówki tylko wcześniejsze) * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru (na duża blachę
sierotka maRysia w kuchniniej przeprowadziłam zobaczycie w przepisie oraz pod nim :) Składniki na patelnię o średnicy 20-24 cm Ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej 2 jajka kl L 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru zwykłego szczypta soli 1/2 szkl wody gazowanej 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego 2 łyżeczki roztopionego masła Farsz: 300 g twarogu z kostki(...)łyżka cukru waniliowego lub pomarańczowego 2 łyżki cukru zwykłego 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 % Masa budyniowa: 150 ml śmietanki 30 % 1 jajko 1 łyżka budyniu w proszku bez cukru 1-2 łyżki cukru pudru Sos pomarańczowy: 1 pomarańcza obrana za skórki i wyfiletowana 1 łyżka masła 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy 1. Wszystkie składniki
Gotowanie...to proste !orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką. Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Przełożenie ciasta Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe
słodki bratekteż były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje(...)następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 minut / 180 CKREM:Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.Dokładnie
Ostra na Słodkocieście czekoladowym. W tradycyjnej wersji sernik izaura jest bez galaretki, a raczej z polewą czekoladową. Ja jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. Taka wersja jest bardziej orzeźwiająca i ciekawsza wizualnie, no i równie pyszna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto czekoladowe: 250g masła 6 łyżek wody 1szkl. cukru 3 łyżki kakao naturalnego 2szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku(...)wystygnięcia. Żółtka oddzieliłam od białek i zmiksowałam z wystudzoną masą czekoladową. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami wmiksowałam ją do masy czekoladowo - jajecznej. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewniana łyżką wmieszałam ją ostrożnie do ciasta czekoladowego. Większą część ciasta przełożyłam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia
Waniliowe Improwizacje