ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:427/767)

Ciasto Krówka 255

ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.   Krem budyniowo- śmietankowy: Krówki drobno posiekać, zalać 50 ml mleka i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Następnie wlać 350 ml mleka i dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka (100 ml) rozpuścić budyń i mąkę pszenną. Gdy mleko w garnku zacznie(...)wrzeć, wlać rozpuszczony proszek budyniowy z mąką i energicznie mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.   Miękkie masło utrzeć do puszystości. Gdy będzie jasne, dodawać do niego stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu.     Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a następnie zmiksować

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami 436

już wspominałam uwielbiam rabarbar a że jest na niego sezon więc korzystam. Przez przypadek powstało ciasto dwukolorowe. Chciałam zrobić z połowy porcji ale ciasta było bardzo malutko. Musiałam dorobić i wtedy wpadłam na pomysł żeby dodać kakao. No i wyszło pysznie. Piekłam w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło i muszę i jestem z niej bardzo(...)szkl cukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie:Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo

Ala piecze i gotuje
Wegański tofurnik z persymoną i nerkowcami! 127

siekanymi raw nerkowcami, orzechami cedrowymi i pestkami granatu WEGAŃSKI TOFURNIK KOKOSOWY /przepis własny/ /1 porcja/ 350 g tofu naturalnego 25 g mąki kokosowej łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego (można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego) szczypta soli kopiasta łyżka wiórek kokosowych kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia(...)temperatury 175 stopni. Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony. Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjąć i udekorować orzechami. Jeść na ciepło lub zimno zależnie od preferencji. Smacznego

Poranek na słodko
Tort czekoladowy 231

lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała. Dlatego dziś kolejny tort, przy którym nie będziecie mieć tego problemu. Po angielsku petal cake czyli ciasto, które jest ozdobione kremem wyciśniętym w kształt płatków kwiatów – super prosty sposób, żeby tortem zachwycić swoich gości lub sprawić przyjemność Tacie z okazji Jego święta :) Moja forma ma średnicę(...)ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kako. Mieszamy delikatnie

Ciastkozercy
domowe gofry na kefirze 220

kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko) 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 -3 łyżeczki z prawdziwą wanilią 3 łyżki masła, rozpuszczonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Żółtka mieszamy z kefirem. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią(...)mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z kefirem dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami

Domowy Smak Jedzenia
Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa 172

wymieszać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca.  Piekarnik rozgrzać do 160*C.  Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej

Chocolate Muffin Blog
Piernik marchewkowy 122

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy (dużej i wcześniej sparzonej) Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i kakao mieszamy razem. W osobnej misce miksujemy na najwyższych obrotach miksera jajka, olej i cukier. Następnie dodajemy do nich skórkę z pomarańczy i marchewkę, miksujemy(...)keksówki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.  Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Gotową polewą polewamy przestudzone ciasto

Czary - gary w kuchni
Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem 132

Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez kilka minut ;) SKŁADNIKI 250g mąki krupczatki ( ja użyłam pół na pół ze zwykłą pszenną) 125g masła 60g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżka lodowatej wody 1/3 łyżeczki proszku(...)cynamon brązowy cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia należy przesiać i dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło przesiekać albo zetrzeć na tarce. Połączyć z sypkimi składnikami tworząc grubą kruszonkę. Dodać śmietanę, wodę i żółtko. Szybko zagnieść i schłodzić w lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml.  Jabłka obrać ze skórki

DefinicjaSmaku
Ciasto z truskawkami 216

cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na końcu lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w tem 180 C. Masa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy cukier kryształ do smaku W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło(...)Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa  truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson 182

jajka L 3 łyżki mleka 1 biała czekolada 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając.  3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy

Szefowa kuchni
tort w-z ka 140

kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek rumowy Masa 2 kubki śmietany 30-stki łyżka żelatyny śnieżka do śmietany 4 łyżki cukru Ponadto 2 łyżki spirytusu dżem truskawkowy tabliczka gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki(...)musi mieć temperaturę pokojową. Piec 45 minut na 160 st. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem rozpuszczoną łyżką żelatyny w wodzie oraz z śnieżką. Odstawić do lodówki. Wystudzone ciasto przekroić na pół, dół mocno nawilżyć przegotowaną wodą z łyżką spirytusu. Następnie gdy woda wsiąknie rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć śmietanę. Wszystko przykryć drugim spodem ciasta. Górę również nawilżyć

Pychotkaaa
Blok/kulki czekoladowe z kokosem i prażoną pszenicą (z mleka granulowanego) 146

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Blok czekoladowy - to klasyka.  Jest pyszny, ale ma dwie wady: cena mleka granulowanego i zbyt duża kaloryczność. A

Di gotuje
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 172

proszku. Po kontakcie z wodą zimną, dochodzi do jej pęcznienia, zaś po rozpuszczeniu w wodzie gorącej i lekkim przestudzeniu, tworzy koloidalną substancję, która po całkowitym zestaleniu staje się przeźroczystym ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast(...)tego, co mi wiadomo). Sprzedawana jest w postaci paczuszek jak żelatyna w granulkach/proszku i co dobre, sposób jej przyrządzania jest taki sam. 1 łyżeczka (5 ml) żelatyny w proszku = 4 g 1 łyżka (15 ml) żelatyny w proszku = 3 łyżeczki żelatyny w proszku = 12 g 1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny  Listki mogą się różnić - czytajmy więc

W kuchni Karmel-itki
Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową 150

pomarańczową lekko zmodyfikowany przepis Nigelli 12 szt. 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3  łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej lub ewentualnie kupnej) 125 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli Piekarnik nagrzać do 190°C . Przesiać(...)miski mąkę, proszek i sól. Odstawić. W drugiej misce utrzeć do białości masło z cukrem, a następnie dodać po jednym jajku, mleko i dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Wsypać mąkę i lekko zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto. Piec

Posadzone i zjedzone
puszysty, śmietankowo -kakaowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 217

zaczynamy PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki -1 łyżka kakao -pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA -1 kg serka waniliowego homogenizowanego -3 śnieżki -2 szklanki mleka -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -1 szklanka wrzątku DODATKOWO -parę pokrojonych truskawek -2 łyżki masła -1 tabliczka mlecznej czekolady Najpierw pieczemy biszkopt(...)dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. MASA SEROWA Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników. Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka.  *można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku