jabłka, cynamon i migdały to połączenie daje nam pyszne i delikatne ciasto. Przepis z delikatnymi zmianami zapożyczony z tej strony. Składniki: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 80 g cukru 75 ml mleka 1 jajko 150 g mąki żytniej razowej Jabłka obieramy i kroimy
Słodka Kraina Wypiekówstopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
O kuchni z uczuciemsmażenia (można zastąpić olejem) cukier puder (opcjonalnie) W misie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer
Moja Galeria Smakuchałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną
Cynamonowe szczęściemasło. Na sam koniec dodać opakowanie aromatu waniliowego, wymieszać. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki
Krakowskie smaki Anipuszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a potem
Marder&Marder Manufacturezwłaszcza mojej Kochanej trójce dzieciaczków życzę wszystkiego najlepszego. Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek
Kuchnia u Bietkizmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść na nie klejące się ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką
My simple kitchenłyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 jajko 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25-0,5 łyżeczki soli na wierzch: 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją wykładamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtorcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka
paapilotkaaużyć pszennej mąki pełnoziarnistej. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna
Chocolate Muffin Blogłyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : świeży ananas, kiwi, pomarańcza, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można
Chocolate Muffin Blogmigdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać mleko, jajko i olej. Dodać do tego suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tak, aby składniki połączyły się - nie trzeba miksować, wystarczy miska lub trzepaczka. Do ciasta delikatnie wmieszać owoce. Otrzymane ciasto wlać do papilotów na wysokość 3/4 wysokości
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kakao 1 łyżka cukru 1 jajko 250 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać mleko, jajko i olej, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok 20 min. Rozgrzać patelnie z kapką oleju i nakładać ciasto. Smażyć od 2 min, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze
pink envelopecukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki
Tradycyjna kuchnia Kasi