cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą
Miód i pieprzszklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu lub kakao powidła śliwkowe Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem
The Sweet Damselpiekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek
Rozpustne gotowaniełyżki jagód i malin 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : jogurt naturalny, fistaszki, jagody Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Delikatnie wmieszać owoce. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować
Chocolate Muffin Blogokoło 16 sztuk: 30 g masła roślinnego 250 g przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego 100 ml wody szczypta soli opcjonalnie: 50 g startego wegańskieo parmezanu (tak, tak istnieje taki) pęczek tymianku lub innego zielska Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodać wody, jeżeli zbyt mokre dodać mąki. Musi gładko
greenscarfBiałka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane, Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru 10 dag chałwy 3 łyżki mleka 5 dag margaryny Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać
Tradycyjna Kuchniarozgrzać do 220 stopni. Mąkę przesiać z solą i proszkiem. Dodać masło i wyrobić palcami tak, aby rozetrzeć masło. Stopniowo dolewać mleko (zacząć od 1 szklanki) i mieszać nożem. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki). Szybko zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć
Sto kolorów kuchniłyżki cukru pudru (lub jak w oryginale 2-3 łyżeczki stewii w proszku) - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - olej do smażenia - dowolny dżem, owoce… Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z mlekiem (użyłam popularnej „żyrafy”). Dodajemy przesianą skrobię, sodę, jogurt, jajko, szczyptę soli i olej – miksujemy, aż ciasto będzie gładkie (ma być gęściejsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy łyżkę
mojewypiekiinietylkokubeczki cukru i utrzeć na gładką masę. Dodać teraz wszystkie pozostałe składniki : mleko, przemielony ( 3 razy ) twaróg, aromat waniliowy, jogurt, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami
zielonacukinkaząbki czosnku, 1/4 l bulionu z kostki, wegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz.Salami pokroić w drobną
kulinarnajamka.blogspot.comaromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusiszklanki cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (ewentualnie wody) 7-10 jabłek olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo
Symfonia smakowaaromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusijedną porcję dowolnych orzechów :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: jogurt naturalny migdały 1/2 mango Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można
Chocolate Muffin Blogmuffinki wyłożyć papilotkami. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli. Wmieszać cukier. Do miski z mąką wlać płynne składniki. Wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej (do 2/3 wysokości każdej foremki). Posypać granolą. Wstawić
Moja Delicja