Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady - 125g(...)suszone banany, płatki kokosowe) Do rondelka przekładamy masło, cukier, wodę, kakao i aromaty. Podgrzewając rozpuszczamy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Do większej miski dodajemy pozostałe składniki – mleko w proszku, pokruszone herbatniki (nie za drobno, wystaczy na ćwiartki), pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę (nie może być za ciepła, bo rozpuści się dodana
mojewypiekiinietylko/NestlePolskaNHW , www.nestle.pl Składniki (3 bułeczki/muffinki): 6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku (najlepiej firmy Mlekovita bo ma w 100g mniej węglowodanów) 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSłodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia. 3. Budyń mieszamy z 200 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem. Gdy zaczyna się gotować wlewamy pozostałą część mleka z budyniem. Studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy po łyżce budyniu. 4. Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie
VioletoweKucharzenieszklanka cukru pudru - niepełna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 90g roztopionego masła, 2 jajka, 16g cukru waniliowego, szklanka mleka (250ml), 2. Ponadto: 60g rodzynek, 50g czekolady pokrojonej w drobną kostkę, 50g roztopionej czekolady do polania muffinek, cukier puder do posypania muffinek. Przygotowanie: Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Gdyby ciasto było zbyt gęste
W kuchni u MonikiDziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś w świątecznym klimacie upichcić. Tymczasem przyjechałam do teściowej, a tu już czekał na mnie przepyszny, wilgotny murzynek w starym stylu. Poprosiłam zatem o przepis, cyknęłam kilka fotek i jest. Przepis jest stary jak świat(...)szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szkl. cukru 6 jajek 5 łyżeczek kakao Masło, cukier, mleko i kakao zagotować i stale mieszając gotować przez 10 minut. Z tego odlać 3/4 szklanki i zostawić na polewę. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę, ewentualnie 1 opakowanie rodzynek, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem
Przepysznik - BLW i nie tylkoSzybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconaciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą, po czym odstaw na 1 godzinę do ostygnięcia. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir
karmelowycoś rewelacyjnego :) Ciasto marzenie-zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mowa tu o szarlotce przekładanej z orzechami. Ciasto jest wspaniałe w smaku, kwaskowość warstw jabłek idealnie komponuje się ze słodyczą warstwy orzechowej. Ciasto zawsze wychodzi i gwarantuję Wam,że będziecie zachwyceni. Przepis podaję na dużą blachę,bo nie ma sensu piec tego ciasta w małej ;) SKŁADNIKI *przepis(...)łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g zimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -1,5-2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -200g orzechów włoskich posiekanych -3 łyżki cukru -3 łyżki miodu -3 łyżki mleka -80g masła Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukubkiem gorącego mleka lub kakao. Składniki: ( keksówka 12x30 cm ) 250 g mąki tortowej 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 3 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 gruszki sok z cytryny Wykonanie: Gruszki obrać i pokroi w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia(...)imbirem i cukrem. Jajka zmiksować z oleje - tylko do połączenia składników. Nie ubijać. Do składników mokrych wsypać składniki suche - wymieszać. Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek - delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy, zdjąć papier i pozostawić na kratce
kolorowotorcikowogorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu(...)proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową. śmietankę i mleko doprowadzić
Camilla w kuchniwiaderkowy) 250 gr mascarpone 200 ml kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl cukru 2 galaretki truskawkowe owoce sezonowe (truskawki, maliny itp) Wykonanie Herbatniki przesypujemy do torebki. Rozgniatamy herbatniki wałkiem w torebce. Powstałe okruchy mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy. Masa serowa Mleko(...)podgrzewamy - ma być porządnie ciepłe. Rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. W misce ubijamy ser, do którego dodajemy mleko z żelatyną. Dodajemy mleko w proszku i mascarpone. Ubijamy. Śmietanę łączymy z masą serową i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy owoce. Galaretki rozrabiamy w 750 ml wody. Jak galaretka zacznie nam tężeć
Mieszam w Garnkusłodkiego, sięgam po przepisy na ciasta bez pieczenia. Tak właśnie było w tym przypadku. Czasu mało, a słodkiego się chce :) W większości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru(...)wiórek kokosowych 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 250 g wiórek, wymieszać łyżką
Kuchnia w opałachsię podzielić, bo innym też smakuje :) Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień. Polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ SPÓD herbatniki klasyczne ok. 150 gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao prawdziwe 3 łyżki MASA śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek orzechy(...)przełożyć na spód z herbatników. WIERZCH Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na tej samej zasadzie jak wyżej z tym, że należy dodać tutaj olej i mleko. Wymieszać. Łyżką zrobić zygzaki czekoladowe na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej całą
Kuchnia Paulettespodkręconej wigorem cytryny. Nie zamierzam już dłużej zachwalać – efekt broni się sam… Składniki: 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 ¼ szklanka cukru trzcinowego 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 ¾ szklanki mleka sojowego (350ml) sok z ½ cytryny i skórka z 1 cytryny ¾ szklanki oleju z pestek winogron (150ml) ½ łyżeczki soli(...)mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz wiórki kokosowe, zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko sojowe, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę
Roślinna - blog wegańskispirytusu poncz: 1/3 szkl mocnej kawy 1 łyżeczka cukru 1/2 kieliszka spirytusu polewa: 100 g czekolady odrobina mleka do dekoracji: 50 g masła 50 g nutelli kilka polówek orzechów cukrowe perełki biszkopt: Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika(...)pozostały podzielić na pół. poncz: Kawę osłodzić, dodać spirytus. składanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć blat orzechowo-bezowy, delikatnie rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem, delikatnie naponczować wierzch. Boki posmarować odłożonym kremem, obsypać okruszkami biszkoptu. Czekoladę na polewę roztopić z odrobiną mleka, wylać na wierzch ciasta. Masło zmiksować z nutellą na głaski
6niebo