chrupiące i idealne do mleka. Czy czegoś trzeba więcej do szczęścia? Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 250 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru 1 duże jajko Przygotowanie: W średniej misce łączymy suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól(...)masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą łyżkę ciasta i z niej uformować kulkę), kulki układamy na blachę pokrytą papierem pergaminowym
Niezły Młynekananasów 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 450 ml mleka 1 budyń śmietankowy z cukrem-70 g 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 20 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 30 dag delicji morelowych Jak wykonać ? Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę(...)minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa ananasowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem
Wanilia i Kardamonkakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej mąki jasnej lub pełnoziarnistej (w wersji bg np. gryczanej) 4 jajka 150 g jogurtu 150 ml mleka kokosowego (lub więcej jogurtu) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 0,5 szklanki posiekanych bakalii (u mnie suszone owoce, orzechy) Przygotowanie: Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj(...)mąkę, proszek i sodę przesiej i dodaj do zmiksowanej cieciorki. Kolejno dodawaj pozostałe składniki: ksylitol, całe jajka, jogurt i mleko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę, ewentualnie dosłodź wg. uznania. Dodaj drobno posiekane bakalie. Bakalie można oprószyć mąką wtedy nie powinny opaść na dno. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz
Ze smakiem i z pasjąłasucha i wielbiciela słodkości. Ma dość zbitą strukturę, wyrazisty smak, ale jednocześnie jest wilgotne. Pyszne, dietetyczne ciasto z powidłami. Czekoladowe brownie – składniki domowe powidła śliwkowe – około 1,5 szklanki pół szklanki posiekanej drobno gorzkiej czekolady cukier trzcinowy – 3/4 szklanki mleko roślinne – dałam sojowe – 1/4 szklanki 0,5 szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej olejek waniliowy(...)prawdziwa wanilia mąka pszenna RAZOWA – 1,5 szklanki 1/4 szklanki karobu (może być kakao) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jagody/borówki Czekoladowe brownie – przygotowanie Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czekoladę kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do miski razem z innymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do foremki – mała blaszka lub tortownica
Matylda Gotujeciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g margaryny 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera białego (polecam z wiaderka) 1 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy(...)jabłek 1/4 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej margarynę i całość rozcieramy w dłoniach aż margaryna połączy się z sypkimi
Czary - gary w kuchniczekoladowo-kawowe ciasto z cudownie czekoladową polewą. Świetnie smakuje na ciepło, jeden kawałek ma na pewno pełno kalorii, ale po co się tym przejmować? Po prostu palce lizać!"Składniki:3 jajka150 masła150 g cukru1/3 szklanki espresso2 łyżki kakaoszklanka śmietany 12%2 łyżeczki proszku300 g mąkiPolewa125 g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru pudru3-4 łyżki kakao3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania(...)Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka. Espresso studzimy i dodajemy do masła. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian ze śmietaną. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 50 minut, lub do suchego patyczka :)Masło
Słodkie Przyjemnościszklanki mąki, 3 szklanki mleka, 3 jajka, 2 – 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 – 3 łyżki cukru, 1/ 4 – 1/2 szklanki oleju. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec(...)jajka, 200 g mąki, 120 g cukru, 40 ml mleka. Przygotowanie: Masło, jajka, mielone orzechy i mąkę ubić na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis V. GOFRY Z MIODEM Składniki: 150 g miękkiego masła,3 jajka, 270 g mąki, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/4 l mleka, 6 łyżek miodu, szczypta soli Przygotowanie: Masło
kulinarnajamka.blogspot.comPyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym – Zapraszam na pyszne ciasto ananasowo – kokosowe. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe z soczystymi kawałkami ananasa. Z wierzchu jest troszkę chrupiąca, smakowita, kokosowa beza. Wszystkie smaki wspaniale się łączą i ciasto wygląda bardzo apetycznie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis ). Polecam Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasa w zalewie (puszka 565g) 250ml mleka 1 łyżka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Mała Cukierenkasuche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Dodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów(...)termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem. Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki
SzczyptaSmaQjednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera; 7 jaj; 85g masła lub margaryny; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie); 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku (u mnie ten na 1/2 l mleka); bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa); Wykonanie: Rodzynki(...)dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. 3/4 ciasta rozwałkować na spód formy wyłożonej pergaminem (ciasto ma być cieniutko rozwałkowane
In my kitchenDzisiaj mam dla Was nietypowe bułeczki, bo z parówką. W dzisiejszym świecie, gdzie połowa ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeValues may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 100 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Helio 100 g suszonej żurawiny Helio 1 łyżka mąki(...)żółtek dodajemy cukier i margarynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy mleko, dalej miksując. Po czy powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem. Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką małej
Słodkie okruszkiCzyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa(...)zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia!) w kuchence mikrofalowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Do jednolitej masy dodajemy mus jagodowy, miksujemy do połączenia. Jedną/dwie łyżki masy łączymy z żelatyną (w razie gdyby po dodaniu utworzyły się „grudki” należy ponownie krótko
Smaki Na Talerzuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru cynamonowego (może być 1 łyżeczka cynamonu) 5 łyżek cukru brzozowego/ksylitolu ( Brzozowy Cukier ; można użyć zwykłego lub brązowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu
Di gotujeproszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą roztopione masło, jajko, syrop klonowy, jogurt grecki, mleko i ekstrakt z wanilii. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać zawartość miseczki z mąką i mieszać, do czasu aż nie będzie grudek. Na koniec wsypać ulubione dodatki i delikatnie przemieszać. Wyłożone papilotkami foremki do muffinek napełniać ciastem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata