ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:428/767)

Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson 178

jajka L 3 łyżki mleka 1 biała czekolada 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, wyłączamy gaz i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy konfiturę, jajka, sól i cukier. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając.  3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy

Szefowa kuchni
tort w-z ka 137

kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek rumowy Masa 2 kubki śmietany 30-stki łyżka żelatyny śnieżka do śmietany 4 łyżki cukru Ponadto 2 łyżki spirytusu dżem truskawkowy tabliczka gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki(...)musi mieć temperaturę pokojową. Piec 45 minut na 160 st. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem rozpuszczoną łyżką żelatyny w wodzie oraz z śnieżką. Odstawić do lodówki. Wystudzone ciasto przekroić na pół, dół mocno nawilżyć przegotowaną wodą z łyżką spirytusu. Następnie gdy woda wsiąknie rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć śmietanę. Wszystko przykryć drugim spodem ciasta. Górę również nawilżyć

Pychotkaaa
Blok/kulki czekoladowe z kokosem i prażoną pszenicą (z mleka granulowanego) 138

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Blok czekoladowy - to klasyka.  Jest pyszny, ale ma dwie wady: cena mleka granulowanego i zbyt duża kaloryczność. A

Di gotuje
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 169

proszku. Po kontakcie z wodą zimną, dochodzi do jej pęcznienia, zaś po rozpuszczeniu w wodzie gorącej i lekkim przestudzeniu, tworzy koloidalną substancję, która po całkowitym zestaleniu staje się przeźroczystym ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast(...)tego, co mi wiadomo). Sprzedawana jest w postaci paczuszek jak żelatyna w granulkach/proszku i co dobre, sposób jej przyrządzania jest taki sam. 1 łyżeczka (5 ml) żelatyny w proszku = 4 g 1 łyżka (15 ml) żelatyny w proszku = 3 łyżeczki żelatyny w proszku = 12 g 1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny  Listki mogą się różnić - czytajmy więc

W kuchni Karmel-itki
Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową 144

pomarańczową lekko zmodyfikowany przepis Nigelli 12 szt. 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3  łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej lub ewentualnie kupnej) 125 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli Piekarnik nagrzać do 190°C . Przesiać(...)miski mąkę, proszek i sól. Odstawić. W drugiej misce utrzeć do białości masło z cukrem, a następnie dodać po jednym jajku, mleko i dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Wsypać mąkę i lekko zmiksować na małych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto. Piec

Posadzone i zjedzone
puszysty, śmietankowo -kakaowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 212

zaczynamy PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki -1 łyżka kakao -pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA -1 kg serka waniliowego homogenizowanego -3 śnieżki -2 szklanki mleka -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -1 szklanka wrzątku DODATKOWO -parę pokrojonych truskawek -2 łyżki masła -1 tabliczka mlecznej czekolady Najpierw pieczemy biszkopt(...)dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. MASA SEROWA Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników. Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka.  *można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka puchowa z lukrem różanym 140

łyżka octu - esencja migdałowa (lub inny aromat) Lukier różany: - 1 szklanka cukru pudru* - 2 łyżki słodkiej śmietanki - 1 łyżka mleka - woda różana (do smaku) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml   Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Masło ucieramy robotem, dodajemy cukier. Do utartej masy wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde następne dodajemy dopiero po wrobieniu(...)ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno z niewielu ciast, przy których trzeba się bardzo postarać, aby je… zepsuć. Na niedzielę, do kawy, herbaty, kubka mleka

mojewypiekiinietylko
SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM 192

SKŁADNIKI~~ Ciasto czekoladowe mąka 2 szkl. jaja 3 szt. ( osobno żółtka i białka ) cukier 3/4 szkl. masło 125 g. mleko 1 szkl. cukier wanilinowy 1 op. wódka 1 kieliszek Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukry. Gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę i proszek przesiać.  Dodać(...)cukier wanilinowy 1 op. W malakserze lub misce umieścić twaróg, żółtka, cukry i olej. Zmiksować na gładką masę.  Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Białka podzielić na pół. Jedną połowę dodać do ciasta czekoladowego i delikatnie wymieszać. Drugą dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką.  Na blachę

Kuchnia Paulettes
Wegańskie muffiny przepis podstawowy 119

jednej wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Ideałem będzie jeżeli wszytki razem przesiejesz 2 razy. W drugiej misce zblenduj more składniki, czyli banana, mleko i olej roślinny. Połącz suche i more składniki, ale tylko do ich połączenia, nie rób tego mikserem. Idealne ciasto jest gęste ale lejące i ma delikatne grudki. Wypełnij foremki

greenscarf
Babka bananowa. Z budyniem. Czekoladowym 166

pojemności 2,5 l) 3 banany 320 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: 42 g budyniu czekoladowego (proszek) 350 ml mleka polewa: 70 g ciemnej czekolady (57%) 40 g masła suszone banany 300 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku(...)rozmieszać budyń, wlać do gotującego się mleka. Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić. Banany zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka roztrzepać, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Na końcu dodać banany, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Do natłuszczonej formy wylać połowę ciasta, następnie wyłożyć budyń i zalać pozostałym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z orzechami 115

szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód

Tradycyjna Kuchnia
Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym 1557

ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 2 żółtka 250g miękkiego masła 82% Dodatkowo(...)wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut. W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier

Smakowy Raj
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 121

łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan (pokrojony w plastry) Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy, następnie wymieszać ją razem z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i łupinami babki jajowatej. Daktyle zblendować razem z mlekiem kokosowym. Dodać do mąki i wymieszać. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i roztopioną czekoladę, ponownie wymieszać.  Połowę masy przełożyć do tortownicy. Na niej ułożyć plastry

Domowa Cookierenka Agi
Orzechowy jabłecznik z kremem 263

budyniowy krem i polewa czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci ;). Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny(...)jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jajka

Opowieści z piekarnika
Chlebek gruszkowy 113

misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, olej i papkę daktylową. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem). Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika

greenscarf

Proponowane wyszukiwania