Choć osobiście nie bardzo przepadam za rabarbarem to to ciasto mi bardzo bardzo zasmakowało i pewnie jeszcze nie raz je zrobię. Składniki : 500 g mąki (3 szkl.) 200 g masła lub margaryny 100 g cukru (½ szkl.) 1 całe jajko 2 żółtka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 budynie waniliowe 650 ml mleka(...)łyżka masła 50 g cukru 500g rabarbaru cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce umieść mąkę, posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, mleko i sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części (w zależności od tego czy chcesz mieć wyższy czy niższy spód niech jedna część będzie większa lub mniejsza). Jedną częścią ciasta
Motylkowa Kuchniawypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka, 1 szklanka Oleju Kujawskiego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: śmietan-fixy(...)łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm lub 27 cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia
Passion of Cookingcukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.Śliwki wypestkować.Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości 3-4 cm.Na cieście ułożyć śliwki, zalać masą mleczno-budyniową
kolorowotorcikowopuszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy(...)bananowy , może być tez ś mietankowy) ok 50 ml. mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 3/4 szkl. cukru pudru (słodkość ciasta dostosujcie do siebie) 3 jajka kolorowe cukrowe ozdoby Przygotowanie; Ser miksujemy z mąką, budyniem(proszkiem), mlekiem i cukrem a także 3 żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Zielone szpinakowe ciasto kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa(...)mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się
Kuchcik gotujepieczenia 250 gr sera twarogowego półtłustego/tłustego skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 4 jajka 270 gr mąki pszennej Polewa: 8 łyżek mleka w proszku 3 łyżki zwykłego mleka 2 niepełne łyżki masła/margaryny 2-3 łyżki cukru kilka kropel esencji pomarańczowej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Masło/margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy(...)partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy teraz końcówkami do gęstego ciasta (hakami) 3. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 h do suchego patyczka. 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masł/margarynę razem z mlekiem i cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Ps. masę trzeba bardzo dokładnie
Gotowanie...to proste !Czasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu
Słodkie Przyjemnościupieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się przełoży to znów zmiękną od nadzienia..Ja część przełożyłam masą z mlekiem w proszku -zostało jej mi od orzeszków , a część powidłami śliwkowymi. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej(...)szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku Miód, masło i cukier, umieścić w rondelku, podgrzewać mieszając, aż wszystko się połączy.Wystudzić. M ąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, anyżem, sodą i skórką pomarańczową.Do mąki dodać wystudzony miód z cukrem i masłem , wbić jajka i wymieszać łyżką .Następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić
Moje domowe kucharzenieosobno białka, osobno żółtka)pół szklanki cukru (100 g) - myślę, że spokojnie można dać o 1/3 mniej 2 łyżki (40 g) rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2% (25 ml) - tylko jeśli ciasto jest ciut za gęstePrzygotowanie:1. Najpierw rodzynki namaczamy w wodzie.2. Białko ubijamy, dodając po trochu cukier (jak przy robieniu bez). 3. Odcedzamy rodzynki
Malowane smakiemtarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013.Składniki:Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany 18% 3 jajka Wykonanie: Mąkę(...)lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek
Pasja Smakubardzo do gustu mojej mamie. Nie dziwię się jej, bo mnie także. Przepis znalazłam u Joanny .. z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 3 jajka 175 ml oleju 175 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 40 dag wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu) Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek(...)blaszki wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 33 x 20 cm wlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 4oo ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 1 opalowanie cukru wanilowego 2 łyżki cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Ugotować budyń. Gorący
Na słodko lub wytrawnieTort Nutella - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe
Słodka Stronawilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto? Ciasto: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao(...)jabłek Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Obrane jabłka
Cynamonowe szczęścieBIAŁEJ CZEKOLADY I MASCARPONE Składniki na ciasto: - 125 gram miękkiego masła - 7 łyżek cukru - 2 roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy
Życie zamknięte w smaku