Przepis na ciasto został zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson "Nigellissima", choć przygotowany został w nieco odmienionej formie. :) Włoska szarlotka: 100 g miękkiego masła 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g drobnego cukru (użyłam zwykłego) 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 75 ml mleka o temperaturze pokojowej(...)foremkach, więc ciasto piekło się krócej. Do miski wrzucamy masło i dodajemy cukier, ucieramy całość ja jasną kremową masę, potem dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko. Ciasto powinno być dość rzadkie i gładkie. 1 jabłko obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Dodajemy je do ciasta
Cooking Monsterłyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie) * krem: - 0,5 l mleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Ciasto: Masło rozpuścić, dodać(...)mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Dodać jajko i mleko z masłem oraz dżem/konfiturę (opcjonalnie). Wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45-50 minut. Do tzw. "suchego patyczka". (ciasto będzie mokre - a'la brownie). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Krem
CookYourselfCiasto: 110g masła 110g cukru 2 jajka 110g mąki 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: Śmietana kremówka 30 lub 36% 1 opakowanie śmietan-fix'u 1-2 cukry(...)wanilinowe Truskawki:) Przygotowanie: Masło ubić z cukrem do momentu aż powstanie biała masa. Dodać ubite jajka i jeszcze chwilę miksować. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować jeszcze chwilę. Gotowe ciasto nałożyć do formy do tarty . Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Ciasto nie wyrośnie poza tartę. Po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne
The Sweet Damselbarszczyku. Składniki na 12 babeczek to: jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu ok. 150 ml oleju 50 ml letniego mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste) łyżka startego parmezanu dwie łyżki startego żółtego sera 300 mąki g łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół pęczka drobnego szczypiorku dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonej łyżeczka soli solidna łyżeczka pieprzu łyżeczka(...)niezbyt drobną kostkę i podsmażamy leciutko posoloną, aż zacznie się delikatnie przypalać. Jajko mieszamy z olejem, majonezem i jogurtem. Dodajemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. W razie konieczności podlewamy mlekiem- ciasto powinno być konsystencji nieco bardziej gęstej od ciasta naleśnikowego. Zagęszczamy je serem, przyprawami, szczypiorkiem i podsmażoną cebulą. Wykładamy do babeczkowych foremek
Pichceniomaniaproszku do pieczenia 2 łyżki miodu ok 0,5 szklanki mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej olej kokosowy do smażenia sos cytrynowy 1 jajko starta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 100 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 30% Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy(...)naczyniu miksującym, gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie już ręcznie mieszamy ciasto. Placuszki smażymy na oleju kokosowym, aż zarumienią się z obu stron. sos cytrynowy w kąpieli wodnej ocieramy jajko, skórkę z cytryny
Niezły Młyneksama nazwa wskazuje dobrze by było, aby ich przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Dziś prezentuje prosty przepis na mini pizze- na smażonym cieście. Składniki: 4 łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 5 łyżek mleka 1 szczypta proszku do pieczenia sól do smaku(...)szynki konserwowej 1 pomidor ½ puszki kukurydzy 5 dag żółtego sera ½ łyżeczki ziół prowansalskich olej na patelnię Wykonanie: Jajko roztrzepać z mąką, dodać olej, mleko, proszek do pieczenia, i sól do smaku- wymieszać . Wyłożyć ciasto na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyć, odwrócić , wyłożyć składniki, posypać ziołami i serem. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu, aż ser się roztopi. Podawać na gorąco
Tradycyjna KuchniaWykonanie: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Następnie dodać wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C ok 55 minut
The Sweet DamselJABŁKA W CIEŚCIE Obiecany Wam post z przepisem na jabłka w cieście. To śniadanie, które pojawia się u Nas często jesienią kiedy, to jest sezon na te owoce, kiedy to malinówki czy antonówki smakują wybornie. Placuszki są bardzo proste do zrobienia, tanie i chyba nie znam osoby, której by nie smakowały. Ja uwielbiam takie śniadania na szybko(...)jeszcze tak obłędnie smacznie. SKŁADNIKI: - 2 jajka eko - 7 sporych łyżek mąki pszennej - 1/2 szklanki mleka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szczypty cynamonu + do posypania - olej kokosowy do smażenia ( zamiennie rzepakowy) Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszaj rózgą, ciasto musi być gęste, aby dobrze przywierało do jabłek. Jabłka możesz obrać ze skórki
SMYKWKUCHNIziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak i wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do reszty ciasta - bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy(...)dwie części.Masa Budyniowa:W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem z mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy. Masło ubijamy na puch. Budyń miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy
Słodka Stronapieczenia b/g 500g truskawek 1/3 szklanki mleka roślinnego (w moim przypadku migdałowe) Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy mąki, miód, ksylitol, proszek oraz mleko. Następnie dodajemy białka. Jeżeli ciasto jest zbyt wolne dodajemy łyżkę mąki a jeśli zbyt zwarte, odrobinę mleka. Truskawki kroimy wedle uznania, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy
madamekuchnia.wordpress.comtego słodki krem pysznie się uzupełniają Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 1 margaryna 3 żółtka 1 cale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki ) pół szklanki mleka 1 paczka masła 1,5 szklanki mleka(...)proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść , formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego . Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony. Krem : Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku. Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała . Dodać orzechy i herbatniki Gotową
Malinowa KawiarenkaSkładniki : Ciasto : 35 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 12 łyżek słodkiego mleka 2 łyżeczki kakao 1 cukier waniliowy 3/4 torebki małego proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 20 dkg kokosu 20 dkg cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietany Sposób wykonania : C iasto(...)Cukier, cukier waniliowy utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, przesiej przez sitko. Do utartych żółtek dodaj mleko, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę , wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i połącz z resztą ciasta. Nie mieszaj zbyt długo ! Ciasto kokosowe : Białka ubij na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie kokos
Przepisy i porady kulinarnecytrynowego 80 g mąki tortowej nadzienie do rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia 100 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 kropli aromatu cytrynowego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka do dekoracji: 2 łyżki dżemu malinowego 500 g malin(...)posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja
Moje domowe kucharzenieciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Miksowanie zajmuje 5 minut :) Potem pozostaje tylko oczekiwanie na nasz kawałeczek ciasta :) Składniki: 3 jajka 200 g masła, stopionego 130 g cukru 40 g cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 80 ml mleka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szklanka jagód, np. mrożone Rozgrzać piekarnik do 180*C. Jajka (w całości) oraz oba cukru ubić na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki, proszek i mleko. Wyrobić odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta lub krótko zmiksować. Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu ułożyć jagody. Piec
Chocolate Muffin Blogłyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół(...)Wystudzić. Połowę jabłek wyłożyć na jedno z ciast jasnych, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić oba ciasta. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać do garnka. W pozostałej części rozpuścić proszek
Ewusiowe Smaki