podanych proporcji wyszły mi dwa takie "jajowe" mazurki. składniki: ciasto: 200 g zimnego masła 2 ugotowane na twardo żółtka 1/2 szkl cukru pudru 2 szkl mąki krupczatki szczypta soli krówka: 100 g masła 6 łyżek mleka łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka kakao 3/4 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku ponadto: białko kilka łyżek kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki). Mąkę(...)stopni ok 15 minut (na złoty kolor). Wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą dżemu. Masło, cukier, mleko, kakao i cukier waniliowy włożyć do rondelka, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca masa. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, wsypać mleko w proszku, porządnie rozmieszać. Krem od razu wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować. Wierzch dowolnie udekorować
6niebokwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki) 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru (do rabarbaru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru(...)zimnego pokrojonego masła (1/2 kostki) Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wiórki, cukier puder i proszek. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy ponownie do połączenia składników. Kwadratową formę o bokach od 20 do 22 cm wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wylepiamy nim dno. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wstawiamy ciasto
Poezja smakumiksujemy na białą, puszystą masę. (ważne by jajka były świeże) Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy. Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej. Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe(...)żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie (proszek), cukier waniliowy oraz szklankę mleka i miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutemperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem pudrem do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Trzecią część zostawiamy
Szefowa kuchniprzesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, ma powstać jasna maślana masa. Dodajemy po jednym jajku ucierając po każdym. Następnie dodawać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Piec w temp. 180 stopni jakieś 30-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić u mnie studziło się jakieś 30 minut
kruche babeczkiolej do smażenia Sposób wykonania: Pierś umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki nadając im podłużny kształt, lekko rozbiłam , posypałam solą i pieprzem. Jajka zmiksowałam dodałam mąkę mleko, proszek do pieczenia i wegetę. Ciasto powinno być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Do tak przygotowanego ciasta włożyłam kotleciki, dokładnie wymieszałam, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło na każdym z nich. Smażyłam
Darcia w kuchniplacki: Składniki: 2 szklanki mąki jajko cukier 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól mleko jagody twaróg ekstrakt wanilii Sposób przygotowania: Z mąki,jajka,proszku do pieczenia i mleka robimy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Dodajemy cukier i sól oraz garść jagód. Dzielimy jagody na dwie części. Jedną miksujemy z ekstraktem i cukrem,drugą z cukrem i twarogiem. Smacznego
Wielki apetytsłoiczkach z grubego szkła (ja użyłam firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki
Wielki apetytKotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym to idealny pomysł na codzienny obiad i alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Tak podany kurczak smakuje wyśmienicie tworząc eleganckie
Słodka StronaKurczak w cieście naleśnikowym to idealna przekąska, przystawka, a nawet element obiadu. Kurczak w tej postaci smakuje wyśmienicie, a ponadto efektownie wygląda.Kurczak w Cieście Naleśnikowym
Słodka Stronapokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i wodę z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj
Grahamka, weka i kajzerkapokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj
Grahamka, weka i kajzerkapokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj
Grahamka, weka i kajzerkasmażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę
Kulinarny karnet Christopheraszklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić) 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jajka 25 dag (kostka) margaryny lub masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub migdałowy) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z masą żółtkową
Na słodko lub wytrawnie