Bardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :) Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem(...)długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić. Biszkopciki przekroić na pół, ciasto z kremem przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę kremu karpatkowego. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, wystudzić. Do ostudzonej masy wmiksować dwie szklanki mleka w proszku. Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka w proszku. Masy
Domowa cukiernia Ewyłyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo: 250 g kremu czekoladowego Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze. Podzielić ciasto(...)grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 5) i na każdy kawałek wyłożyć nadzienie. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Drożdże rozmieszać w mleku i zasypać mąką 2. Dodać resztę składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia
KuchniaWeDwoje.plmąki tortowej 250 g margaryny 4 żółtka 0,5 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty) WIERZCH CIASTA 100 g mielonych migdałów 1 białko 80 g cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować(można też zagnieść ciasto ręcznie).Podzielić na 2 części ,owinąć w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)cisto jest bardzo kruche i trzeba być delikatnym przy wyciąganiu,bo może popękać.Przed zrobieniem masy kawowej,dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,włożyć upieczony spód ciasta. MASA KAWOWA 150 g mleka w proszku 150 g cukru pudru łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 spora łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody Mleko w proszku,cukier i cukier waniliowy
Anielskie wypiekiSkładniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 1 puszka masy karmelowej/kajmakowej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Słonecznik: 500 g słonecznika łuskanego 100 g cukru 100 g masła 2 łyżki mleka Opis przygotowania: Najpierw(...)początku białka z cukrem ubijamy na sztywną masę. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Na końcu dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz wylewamy na nią przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut
Ciastka i ciastadrobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałówBabeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem na przemian z mlekiem. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i do każdej z nich wykładamy ciasto
Słodka StronaCIASTO KINDER COUNTRY- przepis tutaj Do zrobienia tego ciasta zamierzałam się już bardzo dawno, aż w końcu się zmobilizowałam i zrealizowałam swój plan :) I teraz żałuję, że nie przygotowałam tegoż właśnie ciasta wcześniej. Jest rewelacyjne, słodkie, w smaku przypomina batonik Kinder Country i przyznam, że dość syte. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali tego ciasta :) CIASTO(...)czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek zaraz po zrobieniu ciasta ;) CIASTO MAXI KING- przepis tutaj Pyszne, ale bardzo słodkie ciasto maxi king to kopia znanego batonika. Proste i szybkie w przygotowaniu, dosłownie pół godziny i gotowe. Herbatniki, masa z mleka w proszku, kajmak, orzechy i czekolada. Mimo, że ciasto do najtańszych nie należy to jest
Zrób to smaczniemuffinek w zależności od wielkości papilotek i blaszki, jaką posiadacie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej pół szklanki cukru brązowego lub 3/4 białego 3/4 szklanki masła orzechowego 2 jajka ok. 300ml mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)100g rozpuszczonego masła Składniki na dekorację: szklanka orzechów ziemnych (mogą być w całości lub grubo pokrojone) Wykonanie ciasta: W misce mieszamy składniki suche (mąka z proszkiem i sodą oraz cukier). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (masło orzechowe, wystudzone masło, 2 jajka, mleko i ekstrakt waniliowy). Łączymy składniki suche z mokrymi. Jeśli po wymieszaniu ciasta jest ono zbyt suche należy
Mania Wypiekaniajedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżkę cukru(...)cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty
Kuchcik gotujenajdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi do konsystencji elastycznego, miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której dno wcześniej posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe
Symfonia Smakówinternecie widnieje on bowiem pod nazwą po prostu "Cappuccino". Ja uznałam, że miano "Mleczne cappuccino" będzie bardziej na miejscu, gdyż znaczącym składnikiem kremu jest mleko w proszku; ono nadaje mu właściwy smak. Poza kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej potrzymać biszkopty w naparze(...)razem się poprawię :). Ale ogólnie ciasto bardzo smaczne i fajnie się prezentujące. Polecam :) Biszkopt: 110 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 140 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Krem: 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka
Opowieści z piekarnikasię jako śniadaniowy zamiennik kromki z dżemem :) Składniki: proporcje na blaszkę o rozmiarach 20 cm/20 cm Ciasto: 3 żółtka z jajek rozmiar L 300 gram mąki pszennej tortowej 120 gram cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka słoiczek konfitury - u mnie malinowa z dodatkiem różanej 150 gram miękkiego masła szczypta soli Na bezę(...)miksujemy z cukrem - około 2 - 3 minut, aż zbieleją. W drugiej, większej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło, wlewamy mleko, utarte z cukrem żółtka. Całość mieszamy początkowo łyżką, po chwili dłonią zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na trzy części, dwie większe - równe, jedną mniejszą. Najmniejszą część wkładamy do zamrażarki. Jedna
Kronika Piekarnikakolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi . Ja dziś wykorzystałam rabarbar , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego (40 g ) Dodatkowo : ok 600 g dowolnych owoców 3 łyżki kislu owocowego (dowolnego ) Kruszonka mleczna : 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mąki pszennej (8og) 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru (110g) 80g miękkiego masła Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Nadal ubijając wlać olej i jogurt
Malinowa Kawiarenkaszklanki mąki pszennej 4 jajka 250 margaryny do pieczenia lub masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy je z cukrem na puszystą masę, podczas(...)ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę makową i starannie ją rozprowadzamy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę maku wlewamy drugą część ciasta
Smakowite Daniawłaśnie miałam największą ochotę. Pankejki. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mąki orkiszowej 1 jajko 2/3 szklanki mleka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka syropu klonowego do ciasta(...)łyżki migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki, morele, winogrona Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, solą oraz podaną ilością kakao. Dodaję jajko, mleko oraz syrop klonowy. Wyrabiam gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany olej nakładam w kilku porcjach ciasto tworząc niewielkie placuszki. W momencie kiedy smażą się po jednej
Mango Papajabagietki. Dodatkowo pochwały ze strony mojego dziecka, jeszcze bardziej napędzają mnie do działania. Tym razem postanowiłam przetestować przepis na bułki z mlekiem w proszku znaleziony tutaj. Jest to przepis, który wymaga dosyć długiego wyrabiania, bo ciasto przez dłuższą chwilę pozostaje mocno klejące się. Za to efekty są bardzo dobre. Bułeczki jeszcze dobrze nie zdążyły ostygnąć, a moje dziecko już sobie(...)łyżeczka soli 1/2 szkl. mleka w proszku, pełnego 5-6 łyżek oleju 1 i 3/4 szkl. ciepłej wody Drożdże kruszymy do garnuszka. Zasypujemy cukrem oraz 1 łyżką mąki. Dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do podrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy 3 i 1/2 szklanki mąki. Dodajemy sól, mleko w proszku, drożdże oraz olej. Mieszając składniki łyżką, stopniowo
Smaki Na Talerzu