u015bniki z kurczakiem, kukurydz\u0105 i papryk\u0105","recipeCategory":"dania m\u0105czne, dania mi\u0119sne, warzywa","cookTime":"PT0H40M","prepTime":"PT0H20M","recipeInstructions":["Mleko, wod\u0119, m\u0105k\u0119, jajko, s\u00f3l, cukier i proszek do pieczenia zmiksowa\u0107, \u017ceby ciasto by\u0142o lej\u0105ce i lekkie.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju na rozgrzanej patelni.\r","Gdy sp\u00f3d nale\u015bnika(...)Składniki: 0,5 szklanki mleka, 0,75 szklanki wody, 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, szczypta cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 piersi kurczaka, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, pół puszki kukurydzy, nieduża cebula, kilka pieczarek, słodka papryka, oliwa, sól, pieprz. Przygotowanie: Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie. Smażyć
Bardzo Gruby SmokSernik z dodatkiem mleka w proszku. Przepis znaleziony dość dawno w internecie i dość mocno zmodyfikowany. Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę 25x36 wyłożoną papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Masa serowa: 1,2 kg mielonego sera(...)cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego Ser utrzeć z żółtkami. Ucierając dodawać mleko w proszku, budyń, mąkę, aromat. Białka ubić na sztywno z cukrem. Śmietanę również ubić z cukrem wanilinowym. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną, a następnie z pianą z białek. Całość wyłożyć na ciasto, wyrównać, posypać pozostałym ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni
Praktyczna plmleka skórka z 1 cytryny bita śmietana Decorada karmel - posypka dekoracyjna Delecta Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy
Projekty ze smakiemciasto, które nie wszystkim będzie smakowało ;) Jest bardzo słodkie, z masą z mleka w proszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)masy jajecznej. Formę o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa mleczna: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki pełnego mleka w proszku 2/3 szklanki cukru 350 g masła 2 łyżki cukru waniliowego Zwykłe mleko zagotować z cukrem
Domowa cukiernia Ewywrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut.Odstawiamy i studzimy. W tym czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń.Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnypełnoziarnistej 70g kakao 200g cukru pudru 2 duże bardzo dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 125ml jogurtu 100ml mleka 125 ml oleju Składniki na polewę: 150 cukru pudru 3 łyżki mleka łyżka kakao Wykonanie ciasta: Do dużej miski przesiać mąki (pszenną i pełnoziarnistą), kakao, sodę wraz z proszkiem do pieczenie. Dodać cukier(...)zrobić ręcznie lub za pomocą miksera na niskich obrotach). Jeśli mamy blaszaną formę należy ją natłuścić, jeśli mamy formę silikonową to nie musimy nic z nią robić. Wlać ciasto do formy i piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach (patyczek wbity w ciasto musi wyjść z niego suchy). Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia (najlepiej na kratkę
Mania WypiekaniaSKŁADNIKI Kruche ciasto 180 g m ą ki pszennej 70 g masła 70 g cukru 2 ż ó ł tka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa(...)cioccolato fondente 30 g di burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
La grande e la piccola cuocasmakołyk powstał lata temu, łączy ze sobą smaki, które harmonijnie się dopełniają. Czekoladowe ciasto, waniliowy budyń, a to wszystko przełamane słodko-kwaśnym nadzieniem z jabłek. Pychota, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki na czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 pełne łyżki kakao 350 g margaryny(...)posiekany tłuszcz, jajka i wrobić wszystko nożem. Gdy ciasto ma już zwartą konsystencję szybko wyrabiamy dłońmi, następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy
Rozpustne gotowaniekostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy(...)jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej części masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę kakaową wykładamy na wierzch jasnej. Gruszki kroimy na duże kawałki (ósemki) i układamy na cieście (trzeba je wcisnąć w ciasto). Pieczemy
Na Ciasteczkowych PapierachKruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie ok. pół kilograma) łyżka cukru (jeśli macie bardzo dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka(...)cukrem na puszystą masę. Cukier nie musi się rozpuścić. Do masy jajecznej powoli wlewać mleko z olejem i miksować do połączenia składników. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej
Weekendy w domu i ogrodziejeśli chcemy słodsze) 2 i pół szklanki mąki tortowej łyżka proszku do pieczenia 4 łyżki masła lub margaryny do pieczenia Polewa ciasta: szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao łyżka masła Foremka: forma na babkę z kominem Przygotowanie: W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka, a następnie
Smaki Brazyliidzieci. Wykorzystałam nasz stary rodzinny przepis na zebrę ale go zmodyfikowałam tak, że wyszło zupełnie nowe ciasto. Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną babkę to zachęcam do skorzystania z tego, możecie upiec ją już(...)zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. Przygotować polewę: masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze trochę wrzątku). Polać babkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2,5 szklanki mleka 3,2 % 0/5 szklanki oleju 8 jajek szklaka cukru tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę (ok. 40×25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto(...)nachodziło również na boki. 2 jajka ucieramy z 6 żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce sera a następnie proszek budyniowy i mleko z olejem. Cały czas miksujemy. Masę wylewamy na formę z ciastem. Pieczemy […] Artykuł Sernik z rosą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwykorzystałam kapary w zalewie octowej od Ole! . Użyłam również sosu do pizzy od Folwark . Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były(...)pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary w zalewie octowej. * ser żółty starty na tarce o dużych oczkach * sos do pizzy Wykonanie: Z mąki, mleka, oliwy z oliwek, proszku do pieczenia, jajka i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko. Pizza może być w prostokątnej formie pieczona lub można zrobić mniejsze okrągłe. Na cieście posmarować sos do pizzy, posypać warstwę startego
Zrób to smacznietrudne, ale odrobinkę czasochłonne, jednak kiedy włożymy w nie jeszcze troszkę serca zobaczymy, że się to opłaca. Ciasto: 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany smak 2 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki kakao 2 szkl mąki 250 ml mleka półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych 2 opakowania małych biszkoptów marmolada/powidła do przełożenia biszkoptów(...)mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki z wcześniej przygotowanymi biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180° C stopni i od razu zmniejszamy ją do 160° C . Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Z 750 ml mleka odlewamy ok 3/4 szklanki. Pozostała część zagotowujemy z cukrem
Malinowe Pocałunki