BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały(...)kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę margaryny, rozpuścić. Wsypać tarte migdały, zagotować. Następnie wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować do stężenia, mieszając. Wierzch ciasta Śliwki
Kuchnia Danusiuczuć do bliskiej nam osobie. ;-)))) Polecam Kochani wszystkim Zakochańcom! ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 80 g masła - 140 g mąki - 40 g mleka w proszku - 1 jajko - łyżka lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 2 łyżki cukru pudru Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 150 g sera białego - 50g serka homogenizowanego - 1 jajko - przyprawa
SMYKWKUCHNImąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru cukier waniliowy małe opakowanie 3 żółtka kilkanaście szt jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże) cukier, cynamon do posypania jabłek Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka + 2łyżki cukru 375 ml mleka Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Margarynę kroimy(...)cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do tarty wykładamy wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem
Malinowe Pocałunkikurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. letniej wody 20 gram świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 250 gram mąki pszennej 50 ml. letniej wody 30 gram mleka w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 gram roztopionego masła 1 jajko Sezam Dodatkowo: 1 duży pomidor Czerwona cebula Sałata(...)miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy przesianą mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe
Bajeczna Kuchniaokoło 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia.Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzeniedelikatne ciasto naleśnikowe skrywające w sobie ulubione składniki, na które akurat mamy ochotę (lub które po prostu mamy w lodówce). U mnie były to: szynka, kukurydza, papryka i mozzarella. SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków) 1 jajko 1/4 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyżki oleju* 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku(...)pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto. 2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać. 2. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać olej jeśli będziemy
Kto ugości moich gości?tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 łyżeczki kakao Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części.Z białek ubić pianę .Do 1 części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać. Przygotowanie do pieczenia;Potrzebujemy
Apetyczna babeczkacukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem(...)proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno przygotowanej blaszki. Ciasto lekko docisnąć a następnie blaszkę wstawić do lodówki. Przygotować budyń. Do garnka wlać 3/4 l mleka, dodać cukier
Monia miesza i gotujedługości 35 cm, lub tortownicę o średnicy 23 - 25 cm 1 szklanka mleka 100 gram masła 100 gram mleka w proszku 4 jajka rozmiar L 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 375 gram mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 gałązki rabarbaru chałwa - około 50 gram (opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowujemy rabarbar - obieramy(...)drobne plasterki, wkładamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soku. Płynne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, by składniki dokładnie się połączyły w gładką masę, studzimy. Jaja wbijamy do dużej
Kronika PiekarnikaCiasto na małą blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ciasto ptysiowe: 7 dag masła 1/8 l wody szczypta soli 8 dag mąki 2 jajka Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo(...)problemu rozsmarować na blaszce - jeśli jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy około 20- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Z proszku budyniowego, mleka i cukru gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Krem rozsmarowujemy
My simple kitchenszklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta gałki muszkatołowej Opis przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tego dodajemy jajko, mleko lub kwaśną śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki ugniatamy na jednolitą i zbitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinamy koła, następnie, w każdym z kół, kieliszkiem wykrawamy dziurkę. Smażymy na głębokim
Ciastka i ciastapszennej 1/4 szklanki drobnego cukru 120 ml mleka 30 g roztopionego masła 4 g drożdży szczypta soli 1 łyżka herbaty matcha w proszku Ciasto brązowe: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki drobnego cukru 120 ml mleka 30 g roztopionego masła 4 g drożdży szczypta soli 1 łyżka kakao K ażde ci asto przygotowujemy oddzielnie. Mleko podgrzewamy i dodajemy
Pyszności Słodkościdrops of lemon aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 150 g jogurtu / 150 g yogurt skórka z 1 cytryny / peel with(...)lemon cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt, cukier, aromat i skórkę). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek
Projekty ze smakiemdrops of rum aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 4 dojrzałe banany / 4 ripe(...)bananas cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 15 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy
Projekty ze smakiemdobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy.Ucierane ciasto z borowkamiskladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek (u mnie troche mniej) wykonanie:Maslo ucieramy na pulchna mase z cukrem
Przysmaki Karolki