były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu! Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru dodatkowo: 2-3 łyżki(...)kremu czekoladowego lub orzechowego, posypka czekoladowa, 250 ml śmietanki 36 %, 2 łyżki cukru pudru, duża garść malin, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: ciasto gofrowe: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej
Lena Gotujeszklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szklanki mleka olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku. Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć
Mania WypiekaniaPyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)wlewamy olej, mleko i żółtka. Wszystko razem miksujemy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z solą, które po ubiciu musimy delikatnie wmieszać w mieszaninę mąki, mleka, oleju, proszku i żółtek. Gotowe ciasto wylewamy partiami na gofrownicę i pieczemy kilka minut na rumiany kolor. Gotowe gofry studzimy na kratce. Z czym podajemy? Z czym tylko chcecie! Ja podałam z ubitą
Blondynka Gotujewersję ciasta "mleczna kanapka". To ciasto będzie świetne na weekend do kawki czy herbaty. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka szczypta soli 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 2 czubate łyżki naturalnego kakao 1 łyżka oleju krem: 150 g masła 0,5 szkl cukru pudru 360 g serka homogenizowanego 2 szkl mleka pełnego w proszku polewa(...)patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy do ostygnięcia. Z zimnego ciasta zdejmujemy delikatnie papier i przecinamy je na dwie części. Dolną część ciasta wkładamy ponownie do blaszki.Krem: masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl olej, 125 ml jajka, 2 szt cukier, 1 szkl mleko, 1 szkl proszek do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżki Składniki na krem mleko, 400 ml olej, 125 ml jajka, 2 szt mąka pszenna, 2 czubate łyżki mąka ziemniaczana, 3 czubate łyżki cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak krakersy, 170g Składniki(...)Przygotowanie Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i rozcinamy na 2 blaty. Krem
Gotowanie moimi oczamimaxi king, które zresztą ubóstwiam. Ciasto jest bez pieczenia, składa się z warstwy herbatników, oraz krakersów. Przełożone jest pyszną masą zrobioną na bazie mleka w proszku, i dodatkowo znajduje się jeszcze jedna warstwa masy krówkowej. Ciasto posypane jest orzeszkami i polane polewą czekoladową. Jest niezwykle pyszne. Polecam No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę -1 opakowanie herbatników(...)będzie wyglądać "dziwnie", po dodaniu mleka w proszku będzie idealna. Na koniec dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy. Połowę masy mlecznej dajemy na herbatniki. Rozprowadzamy i przykrywamy warstwą krakersów. Następnie na krakersy wylewamy masę krówkową. Jeśli jest jeszcze ciepła, to wsadzamy ciasto na chwilkę do lodówki, i na zimną masę wykładamy drugą połowę masy mlecznej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuspód i pyszna mleczno-migdałowa masa to dla mnie połączenie idealne. Całość wieńczy dekoracja z bakalii. Mmmmm.... palce lizać :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki krupczatki kostka zimnego masła 1/4 szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl(...)mleka w proszku 14 dag masła Dodatkowo: skórki kandyzowane orzechy, migdały wiórki kokosowe Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem
Smakołyki Asicukru 100 g masła, które poleżało poza lodówką ok. pół godziny pół łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie) Ciasto 2 jajka 150 g cukru 15 g cukru waniliowego 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia jagody (u mnie ok. pół litra) Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć(...)dołu i z góry). Przebrać i wypłukać jagody. Odsączyć na durszlaku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać. Ciasto przed tuż włożeniem do piekarnika W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
Weekendy w domu i ogrodziekostka margaryny1 szklanka cukru2 łyżki kakao1/2 paczki mleka w proszkuWykonanie:Z podanych składników zagnieśc ciasto. Formować małe kuleczki wkładać do maszynki do produkcji orzeszków( foremek) zapiekać na rumiano.StudzićW garnuszku rozpuścić margarynę, dać wodę, cukier kakao, wymieszać ostudzic. Do ostudzonej dodac mleko w proszku,dobrze wymieszać. Łyżeczką nakładać porcje masy na połowę ciasteczek,vprzykryć drugim. Odstawić do stężenia masy
Z Majeczką w kuchnimożna znaleźć w sklepach wiśnie :) CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI źródło przepisu: Wypieki Beaty // keksówka o dł. 25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~1/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie łyżeczka proszku dp. i pół łyżeczki sody, bo proszku zabrakło... :)) ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki kakao (u mnie czuuuubate! :)) ~3/4 szklanki mleka + ok. 7 łyżek, bo ciasto(...)wyszło bardzo gęste. ~jajko ~300g wiśni, wydrylowanych W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleko i jajko. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodaj mleko, ok. 7 łyżek. Na koniec dodaj wiśnie (garść zostawić do posypania na wierzchu) i ponownie
chili & sugarSprawdzony przepis na ciasto bajaderka na herbatnikach z rumem i bakaliami. Jeśli szukasz pomysłu na to: Jak wykorzystać świąteczne resztki ciast i ciastek? lub: Co zrobić z resztek ciasta? Bajaderka jest wręcz idealną propozycją! Jak zrobić pyszną bajaderkę? Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, do tego „ciasta z resztek ciast” możesz tak naprawdę dodać wszystkie pozostałości(...)przygotować pyszny i bardzo ładny deser na sylwestrową domówkę. Polecamy! Ciasto bajaderka na herbatnikach Składniki: Spód plus 1 warstwa: resztki ciastek, ciast itp. : 250 g herbatniki: 10 -12 szt. bakalie: 1 szklanka rum: 4 łyżki mleko: 250 ml kakao: 2 łyżki Masa śmietanowa: śmietana 30 %: 300 ml mleko w proszku: 0,5 szklanki cukier puder do smaku kawałek czekolady Ciasto
Kuchnia Na Wypasieproszku Masło, mleko, cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie przy pomocy miksera. Rozsmarować masę na ostudzonym cieście i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Przygotować w tym czasie polewę. Polewa 'Milky way' 5 batoników Milky Way lub 110 g mini Milky(...)Masę wystudzić przez około 10 minut, a następnie stopniowo dodawać do niej mleko w proszku (jeśli są w nim grudki, należy je przesiać). Energicznie mieszać do powstania gładkiej polewy i odstawić całość do ostudzenia na kolejne 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją na ostudzonym cieście i udekorować kawałkami batoników. Dodatkowo kilka batoników do dekoracji źródło: spód na bazie
Słodkie inspiracjesmaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Składniki na krem: * 300 g masła * 1,5 szklanki cukru * 125 ml mleka * 200 g mleka w proszku * 2-3 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Mleko wlać do garnka(...)proszku połączy się z masłem i mlekiem. Na jednym płacie biszkoptu rozsmarować krem. Przykryć to drugim płatem biszkoptu. Składniki na polewę: * 6 łyżek masła * 8 łyżek cukru * 2 płaskie łyżki kakao * 3 łyżki mleka Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać mleko i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać kakao, wymieszać. Schłodzoną polewę wylać na ciasto. "Mleczną
Zrób to smacznieSkładniki: (mała forma) Ciasto: 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 4 jajka (osobno żółtka i białka) 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao Polewa: 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Masło(...)masę przelać do przygotowanej blachy. Piec ok. 40 min.(+/-) w temperaturze 190 st. C. 6. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. 7. W garnuszku rozpuścić masło, cukier puder, mleko i kakao. Odstawić do wystygnięcia. 8. Do ostygniętej części polewy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarować łyżką
A Ty Smakuj Mnieekstraktu waniliowego) 125 g miękkiego masła Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + poniższe: 15 g kakao 15 g cukru trzcinowego 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 białko Przygotowanie: Ciasto jasne: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajko, syrop i miękkie masło, wyrobić mikserem ustawionym na niskie, a następnie na maksymalne obroty. Ciasto przełożyć(...)folię spożywczą, owinąć i schować na 30 - 60 min. do lodówki. Ciasto ciemne: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Kakao wymieszać z cukrem trzcinowym i mlekiem. Do mąki dodać jajko, syrop, miękkie masło i kakao, wyrobić mikserem ustawionym na niskie, a następnie na maksymalne obroty. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, owinąć i schować
Domowa Cookierenka Agi