mleka w proszku 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku 1 czekoladowy wafelek ( 50 g ) Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Dodajemy kakao, mleko w proszku, obie(...)połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, używamy dodatkowo papierowych papilotek. Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy. 3. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleko w proszku i kakao, dokładnie ubijamy. 4. Gotowy
Izabelawkuchnimaki tortowej 1 margaryna palma 1 szklanka cukru 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 1 łyżka masła 600 g rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie(...)stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, 3/4 szklanki cukru, margarynę, oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, odkrawamy 1/4 część ciasta, zawijamy w folię, chowamy do zamrażarki na 1 godz. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w kawałki, rozkładamy równomiernie na ciasto. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozrabiamy
kgwjanczewoCiastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa(...)mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo
mojewypiekiinietylkołyżek mleka 1,5 szkl. mąki krupczatka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 500 g sera (ser z wiaderka Piątnicy) 0,5 kostki sera twarogowego, półtłustego (kostka = 250 g) 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę(...)cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa. Masło utrzeć do białości, dodać cukier, cukier
coolinarnastrefa.blogspot.combiałego tłustego lub półtłustego; 0,5 szklanki oleju; 3 szklanki mleka; 1 szklanka cukru pudru; 1 budyń śmietankowy; 2 jajka; 4 żółtka; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Składniki na bezę: 6 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Wykonanie: Do miski lub na stolnicę przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do sypkich składników dodać margarynę(...)Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Ser, jaja, żółtka i cukier utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo olej, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i mleko. Masa będzie płynna! Masę serową wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Sernik włożyć do nagrzanego do temperatury 180 o C piekarnika i piec 50 minut. Dobrze jest na początku około 30 minut podpiekać ciasto
In my kitchenjajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kostki masła, Dodatkowo: 1/2 słoika powideł(...)przerywając ubijania stopniowo dodję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczka sody Nadzienie: 125g masła 125 ml wody 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mleka w proszku 50g orzechów włoskich (posiekanych) Dodatkowo: olej do natłuszczenia patelni/foremek Przygotować skorupki z ciasta. Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki należy zagnieć i podzielić na niewielkie kuleczki - mniej więcej(...)niewielką ilością oleju. W dołeczkach umieścić porcje ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30-60 sekund. (Ciastka powinny być zarumienione.) Nienapełnione skorupki nadają się do dłuższego przechowywania. Przygotować krem. Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać (partiami i energicznie mieszając) mleko w proszku. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i odczekać
Di gotuje/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 80g miękkiego masła 100g cukru 60g rodzynek 1 duże jajko 150ml mleka Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła Kruszonka: 1. Składniki(...)kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść, aż powstaną okruchy. Ciasto 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. 3. Wsypać cukier, rodzynki i wymieszać. 4. W drugiej misce wymieszać razem mleko z jajkiem ( patrz FILM ). W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mokre składniki, krótko wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto
Mała Cukierenkapozostałymi składnikami. Ciasto przelewamy do małej i wysokiej tortownicy. Pieczemy godzinę w temp 175 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg. Ciasto studzimy całkowicie. KREM SKŁADNIKI: - 150 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku - 2 łyżki serka mascarpone - 75 g ajerkoniaku - 2 wafelki Lusette smak czekoladowy - 1 wafelek Lusette o smaku mlecznym Masło ucieramy(...)puszystą masę mikserem. Masa musi być dobrze napowietrzona, dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy. Bardzo małymi porcjami dodajemy ajerkoniak, mascarpone i mleko w proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową. Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami. Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem. DEKORACJA - 2 wafelki Lusette
SMYKWKUCHNIszklanka margaryna 150 g 4 żółtka cukier 100 g proszek do pieczenia pól łyżeczki Składniki na górę: ser z wiaderka 6 żółtek 6 białek budyń waniliowy 3 x 40 g mleko 1 szklanka olej pół szklanki cukier 1 szklanka Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i wsypujemy cukier. Zagniatamy ciasto, formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto kruche na dno formy. nakłuwamy widelcem. Wykonanie góry: Do misy wbijamy żółtka z cukrem 100 g i miksujemy do momentu podwojenia masy.Dodajemy ser, olej, budynie,mleko. Ubijamy białko na sztywno z cukrem i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy
Różowa kuchniaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej jajko mleko (ile ciasto zabierze) sól 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia truskawki cukier puder ekstrakt waniliowy Z mąki,proszku,cukru,jajek,mleka i soli robimy gładkie ciasto.Konsystencja powinna być gęstsza niż przy klasycznych naleśnikach,podobna do gęstej śmietany. Dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego.Smażymy naleśniczki na rozgrzanej patelni
Wielki apetytktóre nakłada się krem i wraz z nim piecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 120 g oleju roślinnego 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu wanilii sok z 1/2 cytryny skórka starta z cytryny /do smaku szczypta soli(...)otrzymania gęstego budyniu,odstawić. -Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową. -Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić
Zakamarki mojej kuchniMASA: CIASTO: 1,5 SZKLANKI WODY 1,5 SZKLANKI MĄKI PÓŁ KOSTKI MARGARYNY 5 JAJ SZCZYPTA SOLI ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 750 ML MLEKA 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE 9 ŁYŻEK CUKRU 300 GRAM MASŁA CUKIER WANILIOWY SPOSÓB WYKONANIA: CIASTO ZAGOTUJ WODĘ Z MARGARYNĄ, DODAJ MĄKĘ ZMIESZANĄ ZE SZCZYPTĄ SOLI(...)PROSZKIEM DO PIECZENIA MIESZAJ , AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD GARNKA. WYŁÓŻ DO MISECZKI I DO PRZESTUDZONEGO, ALE NIE ZIMNEGO CIASTA WBIJAJ KOLEJNO JAJA I MIKSUJ OKOŁO 5 MINUT.CIASTO PODZIEL NA DWIE CZĘŚCI. WYŁÓŻ NA BLASZE.PIECZ W TEMP. 200 STOPNI PRZEZ 30 MINUT ( KAŻDE Z NICH ) KREM: 500 ML ZAGOTUJ Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM. W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MLEKA WYMIESZAJ BUDYŃ
Darcia w kuchniproszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy) Sposób przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko. 2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło. 3. Dodać bakalie. 4. Ponownie wymieszać. 5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy lekko smarujemy masłem. 6. Piec
W mojej kuchnikremów 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 litra mleka 3 / 4 szklanki cukru Dekoracja: 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej Przygotowanie: Świerze mandarynki wyfiletować. Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady. Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)ubiciu wlać roztopioną margarynę. następnie dodać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, olejek rumowy spirytusowy oraz 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki. Piec 45 minut
Ciastka - domowe słodkości