Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki zimnego mleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki(...)łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. 2/3 ciasta przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód
Rozpustne gotowaniejajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 35 g masła roztopionego i wystudzonego 1 łyżeczka proszku dopieczenia Krem: 2 żółtka 20 ml wody 130 g mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 10 g kakao Polewa czekolada Ciasto:Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić na sztywno, dodać masę z żółtek(...)wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Krem: Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie
RAROSSAjest proste i szybkie w wykonaniu. Kakaowa polewa , która wsiąka w ciasto nadaje mu dodatkowej wilgoci a aromat rumowy fajnego posmaku.Masa:1 szkl. cukru 0,5 szkl. mleka 1 kostka margaryny (250 g)3 łyżki ciemnego kakao zapach rumowy - kilka kropliCiasto:2 szkl. mąki3 żółtka1 proszek do pieczenia(...)mały) piana z 3 białekewentualnie bakalie Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki(...)proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem: Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki. Resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby budyń się
O kuchni z uczuciemWilgotny Tort Czekoladowy z Aksamitnym Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady(...)Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie
Słodka Stronaproszku i egzotyczny aromat kokosa. Najlepiej stosować ją do ciast i batoników ponieważ nie zastyga na zupełnie twardo. Doskonale smakuje na wszelkich batonikach muesli. Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka masła 50 ml mleka 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych ewentualnie 2 łyżki cukru Do rondelka wlać
Ze smakiem bez glutenutowarzystwie surówki z kiszonej kapusty. Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka w proszku 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży (użyłam 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 220 ml ciepłej wody 70 g miękkiego masła 1 jajko lub mleko(...)rybę z porami i pomidorami. Dodać natkę i ewentualnie doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na równe części ( u mnie 6, w książce mowa o 4 - 5 ). Farsz podzielić na równe porcje równe ilości kawałków ciasta. Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć. Wyłożyć na środek farsz i skleić dokładnie bułki. Położyć na blaszce wyłożonej
Sto kolorów kuchnimąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie, jajka 8 sztuk "L", maślanka 1/2 szklanki, mus z dyni 250 ml, herbata 1/2 szklanki, mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru jak lubi się mocno słodkie ciasto masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować
W Mojej Kuchni Lubięlatem zdarza mi się je piec. Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g zimnej margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu 4 i 1/2 szklanki mleka 2 duże budynie, takie na 3/4l mleka (u mnie śmietankowe) 1,5 kg słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę(...)pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń
Szefowa kuchniwyglądem jak i smakiem. Piekłam w ciemnej blaszce o wymiarach 33x23cm.Składniki ciasta:- 200g miękkiego masła- 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 8 jajek (osobno białka i żółtka)- 500g mąki orkiszowej u mnie typ750 , lub 3 szklanki pszennej- 4 łyżki mleka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- śliwki (ilość wg uznania)Dodatkowo:- cukier trzcinowy do posypania (ok.1-2 łyżki(...)trzeba- płatki migdałów- kruszonka do posypania ciastaMiękkie masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartą masą. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy, wykładamy wydrążone śliwki i obsypujemy
Smaczne Zdroweoczu i dla podniebienia. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka czubata mąki krupczatki 25 dag masła 3 jajka 30 g cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Masa : 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe Dr.Oetker(...)czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa: Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń. Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód
Wanilia i KardamonSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru pudru(...)łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie:Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę
Czerwona Porzeczkaciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast(...)zamiast 100 ml śmietany lub mleka krowiego możecie d odać 150 ml dobrej jakości mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej . Do bajaderek czekoladowo - kokosowych nie dodaję dżemu i cukru, ale proporcjonalnie zwiększam ilość kremu czekoladowego (np. Cadbury Choc Spread). Kupując mleko kokosowe warto zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu kokosowego, im go więcej tym lepsze mleko. Moim zdaniem najlepsze jest takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowanie przekąski do spożywanych napoi – paprykę w cieście. Nie były to całe papryki lecz jej kawałki. Składniki na: Papryka w cieście dwa jajka dwie szklanki mąki dwie łyżeczki proszku do pieczenia jedna szklanka mleka dwie łyżki masła dwie papryki […] The post Papryka w cieście appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru(...)mleka – barwnik do ciasta w formie żelu (Wilton) * wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Masło ubić na puszystą, jasną masę, dodać cukier puder. Po kolei dodawać białka i cały czas miksować. W mleku rozpuścić barwnik i na zmianę dodawać mleko i wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni
Szybko Tanio Smacznie