Tort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i
Słodki PomysłMyślę, że i u was też tak będzie. Składniki: ciasto 100 g herbatników 100 g mąki 100 g masła 30 g cukru pudru(3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3 żółtka ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki) krem 460 g masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 100 g cukru pudru(...)ubijania śmietany(jak jest już sztywna) stopniowo dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i żółto. Ucieramy do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy. Chwilę studzimy. Następnie powoli wlewamy ją do masy. Na wystudzone ciasto nakładamy krem serowo-śmietanowy. Następnie rozsmarowujemy na kremie masę kajmakową. Wkładamy całość wkładamy do lodówki na 15 minut. Czekoladę rozpuszczam
Ciasta z tradycjamipodjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 120 g masła pokrojonego w kostkę 0/5 szklanki śmietany 18% szczypta soli szczypta mielonej słodkiej papryki farsz: 1 puszka tuńczyka mała cukinia(...)cukinią podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą zestawiamy z ognia i dodajemy osączonego tuńczyka, ugotowane warzywa pokrojone w kosteczkę oraz mascarpone, posiekaną natkę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem i przyprawami po czym dodajemy śmietanę […] Artykuł Paszteciki
Mienta blogCiasto szpinakowe zaliczam do bardzo smacznych, w dodatku z kremem malinowym to dopiero pyszne połączenie. BISZKOPT : 4 duże jajka 300 g mrożonego szpinaku 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju(...)wylewamy ciasto i pieczemy około 35 minut , termoobieg, do suchego patyczka. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, nacinamy wierzch i wydrążamy środek. Maliny wsypujemy do garnka ( mogą być mrożone ), dodajemy cukier i ogrzewamy aż cukier się rozpuści. Odkładamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy mascarpone, miksujemy
Kulinarne Fantazje Marioliwody nawadnia nasz organizm, a ponadto urzeka swoim niepowtarzalnym smakiem. W cukierniach trudno jest dostać jakiekolwiek ciasto arbuzowe, dlatego postanowiłam sama sobie takie ciasto zaserwować. Ciasto na herbatnikowym spodzie, do tego galaretka, kawałki soczystego arbuza, bita śmietana i migdały to połączenie wręcz idealne. Ciasto arbuzowa chmurka bez pieczenia jest bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga piekarnika. Potrzebne(...)wersji pieczonej. Wystarczy jedynie herbatniki zastąpić tradycyjnym biszkoptem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na arbuzową chmurkę bez pieczenia bo na prawdę warto! PRZEPIS NA CIASTO ARBUZOWA CHMURKA Składniki 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1/2 arbuza 1/5 szklanki wrzącej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki arbuzowe ok. 120 g herbatników migdały Wykonanie 1. Galaretki
Alle Dobre!Kocham to ciasto :) jest delikatne ,aksamitne ,lekko kawowe ,delikatnie słodkie.... orzeźwiające dzięki nucie alkoholu i jeszcze setki smacznych słów pcha mi się na język :) ale jedno jest idealne jest PYSZNE !!!! Składniki : - 500 ml serka mascarpone - 700 ml śmietanki 30 % - 5 żółtek - 220 g cukru pudru - 400 ml kawy - 5 dużych łyżek alkoholu u mnie to spirytus ale można dać jakiś
Wypieki Reneszklanki zimnej wody 2 szklanki mąki pszennej około 8 małych jajek Krem piernikowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika Karmel: 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można(...)przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego i na suchą niczym nie wyłożoną ani nie posmarowaną blaszkę wyciskamy duże rozetki, wielkości takiej jakie chcemy mieć ptysie. Najlepiej, żeby były jednakowe. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ptysie studzimy i przekrawamy na pół. 2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę
Izabelawkuchnibaza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka. Przygotowanie lemon curdu nie jest wymagającą czynnością, wystarczy odrobina cierpliwości
kolorowotorcikowopolewą czekoladową Lubię ciasta, które nie zajmują wiele czasu w kuchni, lubię takie z którego można wyczarować wiele innych ciast. Z ciasta marchewkowego możemy przygotować również tort marchewkowy, wystarczy przekroić go i dodać masę z serka mascarpone. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj mokre składniki, wymieszaj wszystkie razem, na koniec dodaj marchewkę i wymieszaj razem z ciastem
Kurnikoworóże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone(...)powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Pokruszone ciemne ciasto Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu
Trzeci talerzłyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, margarynę i cukier utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku(...)Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach
Ala piecze i gotujecoś dla miłośników kawy i czekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy od zaparzenia(...)proszkiem do pieczenia, kakao, posiekaną czekoladę i dolewamy ekstrakt. Tak gotowe ciasto na nasze muffinki przekładamy do papilotek – tak do wysokości 3/4 i pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy już się ubije dodajemy serek mascarpone oraz likier kawowy i wszystko razem miksujemy. Wkładamy do lodówki i kiedy muffinki
Kuchenne WariacjeDelikatna beza Pavlova jest smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu. Po odpowiednim wysuszeniu w piekarniku ma kruchą i lekko chrupiącą warstwę zewnętrzną. W środku natomiast
Przepisy Kulinarnepolewamy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, na parze. Gorącą polewamy sernik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. RADY: - Podstawą tego ciasta jest naprawdę dobry twaróg (może być domowy ). Można „domieszać”, np. mascarpone i rocottę (wiem, bo sprawdziłam), ale nie więcej jak ¼ całości. - Najlepszy do sernika gotowanego jest twaróg tradycyjny, nie z wiaderka. Masa wyjdzie gęsta, zwarta
mojewypiekiinietylkotemp. pokojowej)30 g zmielonych migdałów polewa:100 g białej czekolady50 g masła płatki migdałów na dekoracjeSernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania:Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut. Wyjąć z pieca(...)palnika. Lekko ostudzić.Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka, cukier puder, ziarenka wanilii, mąkę i wszystko zmiksować. Wlać czekoladę i dokładnie wszystko wymieszać. Boki tortownicy wysmarować tłuszczem i przelać przygotowaną masę serową.Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut, po czym wyłączyć piec i pozostawić sernik na kolejną godzinę.Gdy ciasto wystygnie, białą czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli
Słodka Strona