ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:166/512)

Tort czekoladowo truskawkowy 321

średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata(...)biszkopty są bardzo słodkie). Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem

Ciastkozercy
Gruszkowe Love 138

obiecałam na Facebooku, spróbowałam upiec ciasto z połówek jabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem troszkę je przyprawię. Upiekłam je wczoraj w nocy – skończyło się piec dokładnie o 22, z miejsca mój mąż spałaszował 3 kawałki, więc myślę że dość smaczne :). W pracy też wszystkim smakowało. Ciasto polałam rozpuszczoną czekoladą białą, żeby(...)delikatnie posłodzić. Myślę że to ciasto, idealnie nadaje się dla dzieci, bo to prawie same gruszki, tyle że pieczone :) Składniki na dużą blachę 38 cm x 25 cm: 2,5 szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone tym razem dodałam jogurt grecki – lepsze z serkiem jest jednak :) 2 łyżki cukru

moj przepis na
Czekoladowo- wiśniowa krówka 755

żelatyny Dr.Oetker Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20 dag herbatników 1 duży słoik wiśni lub czereśni w syropie 100 ml rumu ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżka startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło lub margarynę, ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch(...)puder, ostudzoną czekoladę i płynną żelatynę i   krótko zmiksować- tylko do połączenia. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem   zmiksować mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystego gęstego kremu. Przełożenie ciasta: Kakaowe zimne ciasto ułożyć w blaszce, nasączyć sokiem z rumem z moczenia wiśni, rozsypać nasączone wiśnie, przykryć czekoladowym kremem oraz warstwą herbatników

Wanilia i Kardamon
Przepis na tiramisu 126

biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi mięty

Miód i pieprz
Tarta z kremem miętowym i malinami 171

wody - 30 g cukru pudru - 3 łyżki kakao *Na masę miętową: - 200 g śmietany 30% - 250 g mascarpone - opakowanie żelatyny deserowej - 4-5 łyżek syropu barmańskiego o smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie:  Ciasto zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć nim formę na tartę i po nakłuwać spód(...)Śmietanę ubić na puszysto, dodać mascarpone i zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodać syrop miętowy i rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć masę na kruchy spód.   Maliny opłukać i dokładnie osuszyć, po czym wyłożyć nimi wierzch tarty. Posypać skórką z limonki i cukrem pudrem, po czym wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki, żeby

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki - Różyczki z Aksamitnym, Delikatnym Kremem z Mascarpone 198

delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki w postaci uroczych różyczek to propozycja idealna na przyjęcia okolicznościowe, romantyczne kolacje, a także chrzciny, komunie a nawet przyjęcia weselne gdzie również nie powstydzą się swoim wyglądem. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika czerwonego lub różowego Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło

Słodka Strona
Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 501

Składniki na krem śmietankowy: 500g śmietany kremówki (30 lub 36%) – dobrze schłodzonej 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 3 białka (schłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna(...)lodówce). Jeśli mamy mrożone maliny to wtedy galaretka bardzo szybko nam stężeje. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Schłodzoną kremówkę umieścić w misce i zacząć miksować. Powoli po jednej łyżce dodawać serek mascarpone i cukier. Krem będzie gęsty, jednak uwaga - nie ubijać za długo, gdyż wtedy może się zważyć. Krem

Mania Wypiekania
Kruche babeczki z kremem orzechowym 85

solą orzeszków ziemnych Jak zrobić kruche babeczki z kremem orzechowym? Zimne masło i pozostałe składniki na ciasto posiekać nożem na małe kawałeczki.  Następnie szybko zagnieść ciasto o jednolitej strukturze. Zbyt długo nie zagniatać, aby nie ocieplać ciasta i nie rozpuścić masła. Ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia(...)tury. Foremki ustawić obok siebie, z jednej strony ciasta odkleić papier i położyć ciasto na wierzch foremek. Ciasto delikatnie docisnąć i odkleić papier. Wyciętym w ten sposób ciastem powyklejać spód i boki foremek.  Widelcem nakłuć spód ciasta, aby równo się upiekło. Babeczki będą miały ładny kształt, jeśli na wyłożone ciastem foremki położymy kawałek folii aluminiowej i wysypiemy grochem

Kuchcik gotuje
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 151

chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki(...)Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem

Kuchnia MagdaLeny
CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ 163

chrupią. Przekonajcie się sami 😉   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki(...)Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem

Kuchnia MagdaLeny
Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy 163

Kładziemy papier na blaszkę do pieczenia zarysowaną stroną do spodu. Papier przyczepiamy do blaszki małymi magnesami. Jeśli nie mamy magnesów można przykleić go używając odrobiny ciasta jak kleju. Wykładamy ciasto na papier do pieczenia i formujemy dwa kółka za pomocą szpatułki. Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni, góra i dół, bez termoobiegu. Pieczemy(...)dokładnie to zrobić można zobaczyć na przykładzie orzechów we wpisie z przepisem na ciasto Paris-Brest . Gotowe migdały odstawiamy do przestudzenia, najlepiej na papier do pieczenia, żeby dało je się łatwo odkleić. Po przestudzeniu miksujemy migdały na drobny proszek. Do misy miksera przekładamy mascarpone, kawę, kakao, zmiksowane migdały i cukier. Miksujemy do połączenia. Dodajemy stopniowo zimną śmietanę kremówkę i dalej

Ciastkozercy
Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową 105

dorosłych Jeśli jesteście fanami kawowych wypieków, musicie spróbować Składniki: Spód: 180 g ciastek kakaowych 70 g masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 2 jajka 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Pianka ajerkoniakowa: 500 g śmietany kremówki 30% 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku 3 i 1/2 łyżki cukru pudru(...)tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa serowa: Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać mąkę i kawę rozpuszczalną. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Tort czekoladowy z bananami i masłem orzechowym 188

niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem orzechowy: 500 g mascarpone 250 g masła orzechowego 30 g cukru pudru Wszystkie składniki umieścić naczyniu i zmiksować. Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu

Domowa cukiernia Ewy
Śnieżna rolada 149

lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku * - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki na masę: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno(...)białek z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy. Chwilę miksujemy robotem, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany

mojewypiekiinietylko