mascarpone 500 g cukier 2 łyżki wiórka z czekolady zielone 100 g wiórka z czekolady różowe 50 g kajmak 2 łyżki masło 1 łyżka Poncz: sok z cytryny przegotowana woda ciepła cukier 2 łyżki Najpierw robimy biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę prostokątną do ciasta(...)Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę. Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy . Obsypujemy czekolada
Różowa kuchniaŚmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć(...)drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek
Mała Cukierenkazamiast rogali zagościły pączki. Co prawda nie takie tradycyjne z drożdży, ale bardziej nowoczesne i na pewno szybsze do zrobienia - pączki z serka mascarpone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Już od jakiegoś czasu leżał w lodówce serek mascarpone, niewykorzystany przy okazji robienia ostatniego tortu, więc postanowiłam go jakoś spożytkować. A że miałam ochotę na pączki, to połączyłam to w jedno i powstały(...)mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy i wymieszałam te składniki łyżką. Następnie dodałam serek mascarpone, jajka, wódkę i aromat waniliowy. Wymieszałam kolejny raz dokładnie wszystko łyżką. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku (można też użyć głębokiej patelni) rozgrzałam sporą ilość oleju (ok. 3/4 litra). Gdy olej miał mniej więcej temperaturę
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: Masa sernikowa: 800 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek żelatyny 100 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30
Qchnia po prostuporcji Składniki: Spód do ciasta 5 żółtek 100 g masła, miękkiego 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 135 g pszennej mąki 50 ml mleka 2 łyżki migdałowych płatków do posypania Beza 5 białek 240 g cukru Nadzienie 300 g świeżych truskawek 500 ml śmietanki kremówki 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki(...)posyp migdałowymi płatkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru. Umieść pierwszy placek na desce lub półmisku bezą do góry. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem i likierem. Posmaruj częścią śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i przykryj drugim plackiem , bezą
codojedzeniaZnakomite ciasto z mnóstwem smaków, które komponują się wręcz bajecznie! Inspiracją był przepis podpatrzony na blogu Sio-smutki . Troszkę go zmodyfikowałam. Przede wszystkim wykonałam jako ciasto, a nie tort oraz użyłam większej blaszki. Smakuję dużym i małym, jest wilgotne, nieprzesłodzone, a dodatek kwaśnego dżemu smakowicie kontrastuje ze słodkimi kremami. Z całego serducha Wam polecam! :) Składniki(...)sztywno, pod koniec dodając cukier puder, serek mascarpone, mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksować do połączenia. Pierwszy nasączony blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na biszkopcie rozsmarować krem waniliowy i przykryć II nasączonym blatem ciasta. Wysmarować dżemem wiśniowym. Ciasto schłodzić w lodówce
Nastoletnie Wypiekanieciasto . Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut , a następnie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia , a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części , tworzące blaty. Krem Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier puder , chwilę miksujemy, a następnie dodajemy porcjami mascarpone(...)orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Więcej przepisów na wegetariańskie słodkości znajdziesz tutaj . A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto
WegePrzepisciasta z tymi owocami, bo zawsze wychodzą pyszne i do tego pięknie się prezentują na talerzu. Tym razem proponuje więc rewelacyjny kremowy sernik z borówkami i kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Takie ciasto ze świeżymi owocami to po prostu obowiązkowy deser w lecie :) Bardzo polecam. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche(...)borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Ciasto kruche : Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód
Healthy food explorerŚmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć(...)drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek
Mała Cukierenkadodatkowo polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 g * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – ok. 80 g * żelatyna(...)ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem. KREM KOKOSOWY: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy. Mascarpone miksujmy z cukrem pudrem, pod koniec wlewamy
Ostra na Słodkopapierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie 5 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych(...)kosteczkę Galaretki rozpuścić w wodzie i wystudzić. W miedzy czasie ubić mikserem śmietankę z cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie
W garach u Gositego rodzaju deser/ciasto;) Ciasto, które w swym składzie posiada aż 3 elementy z dodatkiem/posmakiem coli. Może do najzdrowszych nie należy, ale jest smaczne, więc …. whatever Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru 200 g mąki 125 ml Coca Coli 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru(...)proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy coca colę. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Połowę masy śmietanowej
Smaki Na Talerzuserka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy(...)wydłużył się czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny. Smacznego
Kuchenne Wariacjestudzimy.Gdy ciasto będzie całkowicie zimne możemy przygotować masę kawową.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Kawę i żelatynę odstawiamy do wystudzenia.Serek mascarpone miksujemy. Do wystudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki(...)mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek.Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy ja do serka, miksujemy tylko przez chwilę.Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy. Miksując krem dodajemy do niego żelatynę i wystudzona kawę. Gotowa masę wykładamy na ciasto
Kulinarne przygody Gatity