ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:162/512)

Tort truskawkowy. 101

Taki tort świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy lub ciasto na dziecięcą imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort truskawkowy. Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru (płaskie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę: 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych 250 g serka mascarpone 1 pomarańcza (sam sok) 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie(...)pominąć tę czynność lub nasączyć wodą z cytryną. Truskawki lekko rozmrażamy i traktujemy je blenderem, dodajemy cukier puder jeśli wg Was truskawki są mało słodkie. W misie miksera ucieramy mascarpone dodajemy zblendowane truskawki, a następnie rozpuszczone i wystudzone galaretki. Brzegi formy w której piekliśmy biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (tak żeby wystawał ponad formę). Formę wykładam papierem z dwóch powodów

To co lubię - gotuję i polecam
Świąteczny piernik czekoladowy z mango 164

stole. Świąteczny piernik czekoladowy z mango ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 szklanka śmietanki kremowej 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki  cukru drobnego 2 duże jaja 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie  przyprawy do pierników masa: 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa sok z połówki(...)wody z dodatkiem łyżki cukru.  Odstaw  do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową  po czym  wymieszaj masę z  t ężejącą galaretką. Wyłóż na  ciasto połowę  masy. Na górze ułóż pozostałą masę  przekładając ją  kostką piernikową i kostką mango. Polej ciasto polewą czekoladową i udekoruj

Gotuj Sam!
Tort czekoladowo truskawkowy 263

średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata(...)biszkopty są bardzo słodkie). Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem

Ciastkozercy
TORT STRACCIATELLA 166

którzy lubią chrupiące dodatki.   SKŁADNIKI   (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów: s zklanka mocnej kawą z łyżką cukru(...)patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy

RAROSSA
Kinder Country 425

Country Składniki: 250 g herbatników, 3 szklanki płatków prażonej pszenicy, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka płatków czekoladowe kulki, 250 g mascarpone, 660 ml kremówki (śmietana 30%), 150 g serka naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, tabliczka białej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, Wykonanie: Ciasto zaczynamy od poukładania herbatników na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie przygotowujemy masę jasną:  Pokruszoną czekoladę białą rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej i studzimy.   330 ml kremówki ubijamy, dodajemy połowę cukru pudru, białą czekoladę i mascarpone. Całość dokładnie miksujemy a następnie dodajemy 1 szklankę płatków prażonej pszenicy, szklankę płatków kukurydzianych, 1/2 szklanki płatków czekoladowe kulki i dokładnie mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Jasną masę nakładamy na przygotowane wcześniej herbatniki a następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Nadszedł czas

paapilotkaa
Rolada czekoladowa z mąki ryżowej 198

szklanki niesłodzonego kakao - 2 duże czubate łyżki mąki ryżowej - 2 duże łyżki startej  gorzkiej czekolady - 1/4 miękkiego masła -  aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady - 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków - 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Krem Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie(...)studzimy. Mascarpone i miękkie masło dokładnie miksujemy. Dodajemy czekoladę, kakao – miksujemy wszystko razem do momentu aż składniki dobrze się połączą Dodajemy cukier do smaku i jeszcze raz miksujemy. Ciasto   Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blaszkę ( 33 na 23 cm), wykładamy na nią papier do pieczenia i delikatnie natłuszczamy papier. Jajka ubijmy mikserem, dodajemy cukier i olejek, dalej miksujemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Jabłecznik stracciatella 302

garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić. Masa śmietanowa:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  250g jogurtu naturalnego,  2/3 szklanki cukru pudru,  3 łyżeczki żelatyny,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki(...)czubata łyżeczka żelatyny. Sok zagotować, zdjąć z ognia i dodać sproszkowaną żelatynę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić.  Źródło:  Pokochaj gotowanie

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) 96

Sernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla. Składniki Spód: Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g Masło 100g Masa serowa: Żelatyna 15g Woda

Kulinarne Przeboje
Ciasto czekoladowe bez pieczenia 167

cukru - poza ten który jest w składnikach - a jest ich raptem 5 :) samo przygotowanie ciasta to pół godziny - najdłużej schodzi z jego schłodzeniem. Polecam robić na wieczór i do śniadania i porannej kawki mamy pyszne ciacho. Składniki: 350g herbatników maślanych 150g masła 250g serka mascarpone 200g mlecznej czekolady 3-4 rurki waflowe do dekoracji Herbatniki mielimy na drobna kawałeczki(...)rozpuszczamy w rondelku. Wystudzone masło mieszamy z herbatnikami - wykładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Gotowy spód do lodówki około 1h. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dokładnie mieszamy ją z serkiem mascarpone - i mamy gotowa masę - która przekładamy na schłodzony spód. Na górę masy możemy dodać

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Owocowa chmurka - kruche ciasto, galaretka, krem i beza 7498

łyżeczki mąki ziemniaczanej *śmietana i serek mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone!!! Najlepiej dzień wcześniej przygotować kruchy spód . Schłodzone masło pokroić na mniejsze kawałki. Do masła wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wlać żółtka. Za pomocą dłoni bądź robota kuchennego szybko wyrobić kruche ciasto. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić na co najmniej 30 minut(...)pokroić na mniejsze kawałki). Odstawić do delikatnego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylać ją na kruchy spód. Ciasto wstawić do lodówki. Na sam koniec przygotować krem śmietanowy : schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania, dodawać łyżka po łyżce mascarpone i wsypać cukier puder (zmniejszając obroty miksera). Gotowy krem przełożyć na zastygniętą galaretką. Na sam koniec przełożyć bezową

Ugotować
Ciasto Frappuccino 245

proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c.   na grzaniu góra dół. Po upieczeniu   ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce.  Nasączyć(...)wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek).   Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową. Krem krówkowy: Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki   skropione ponczem z kawy i amaretto. Krem Kawowy: Żelatynę namoczyć

Wanilia i Kardamon
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 364

minut ( do suchego patyczka) Upieczone wystudzić  i wyjąc z formy. Ponownie zrobić ciasto z przepisu jak wyżej i upiec kolejne trzy krążki ciasta.  Krem kawowy 800 ml śmietany kremówki  600 g mascarpone  2 łyżeczki pasty waniliowej  5 łyżek kawy rozpuszczalnej ( kawa musi być zmielona na proszek) 5-6 łyżek cukru pudru do smaku Mascarpone, śmietanę(...)zabezpieczyć łodyżki kwiatów.  Ozdobne koraliki jadalne, czekoladki i pyłek złoty ( też oczywiście jadalny) Ponad to potrzebne będzie   100 gram czekolady deserowej. Wykonanie  Pierwszy krążek czekoladowego ciasta układamy na solidnej podstawce ( możemy ciasto przykleić do podstawki odrobiną kremu). Delikatnie nasączyć ( nie za mocno, bo jest to podstawa naszego tortu) Posmarować częścią kremu, przykryć czekoladowym blatem. Następnie nasączyć, posmarować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tarta z masą kajmakową i malinami 92

ciasto kruche Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zlep ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na kształt okręgu. Przełóż ciasto do formy na tartę (ja użyłam o średnicy 24 cm) i wyrównaj. Jeśli gdzieś pojawią się braki ciasta, doklej(...)wystającej części. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wyłóż na nie papier do pieczenia. Na papier wysyp ryż – dzięki temu ciasto podczas pieczenia się nie odkształci, a boki nie opadną. Jeśli wolisz przygotować tartę bez bez obciążania ryżem, piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i pomiń 2 kolejne punkty. Tak przygotowane ciasto włóż

Przepisy na widelcu
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 155

pieczenia  6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę) 1/2 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   2,5 tabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła   Przygotowanie(...)odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do innych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy do środka

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania