łyżeczka oleju 1 szklanka (250 ml) letniej wody 1 łyżka margaryny/masła 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży 2 łyżki wody do drożdży Lub Ciasto na pizzę Dodatki (ilości wg uznania): kiełbasa chorizo serek mascarpone czerwona papryka (opcjonalnie) sos tabasco ser żółty sos do pizzy Przygotowanie: Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i pozostaw na około 5-10 minut
Malinowo w kuchnijajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec(...)posiekane ciasteczka i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem wypełnić foremki do ok 2/3 wysokości. Nie należy przesadzić z ilością ciasta, ponieważ sporo urośnie. Piec ok 20 minut w temperaturze 180*C. Wykonanie kremu: Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone z cukrem wanilinowym i miksować jeszcze chwilkę. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać dokładnie masę. Wystudzone babeczki udekorować
The Sweet DamselDziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.Składniki:2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki mąki pszennejpo pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia(...)oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk.Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Polewa do muffinek3 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru2 łyżki masła
upichcicochotę na wyjątkową tarte najeżoną ulubionymi czekoladkami, w której nic nie trzeba piec - to polecam ten właśnie przepis :) Ciasteczkowy spód oraz delikatny krem mascarpone, polany delikatnie słonym karmelem - to idealna propozycja deseru do popołudniowej kawki. Wierzch ciasta możemy ozdobić dowolnymi czekoladkami, jakie wam tylko przyjdą do głowy - nie ma żadnych ograniczeń :) Składniki na spód: 300 g ciastek Hit (smak waniliowy
Świat CiastaZapraszam na szybki deser do popołudniowej kawy.Czekoladowe kulki z lekką nutą pomarańczy i cynamonu,dla mnie zestaw idealny :) Składniki: 200 g suchego ciasta (resztki babki,biszkoptu itp.) 200 g pokruszonych herbatników 100 g serka mascarpone 2 czubate łyżki nutelli łyżeczka startej skórki z pomarańczy szczypta cynamonu 50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia Ciasto i herbatniki dokładnie
Anielskie wypiekiprzyszłość wiem już jakich błędów unikać;) to też ważne;) Spróbujcie:) Ciasto: 2 jajka 500 ml maślanki (w temp. pokojowej) 120 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 200 ml oleju 300 g mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżka sody oczyszczonej Masa: 250 ml kremówki 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1-1,5 łyżeczki suszonej mięty(...)zacznie gęstnieć, dodajemy do niej miętowy cukier puder oraz serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Jedną łyżkę bitej śmietany mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodajemy ją do pozostałej śmietany, miksujemy. Wtedy też dodajemy zielony barwnik oraz krople miętowe (nie za dużo jednak). Masę rozprowadzamy na wystudzonym cieście. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (jeśli
Smaki Na Talerzunalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie(...)czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą
Wanilia i KardamonWczoraj blog "Weekendy w domu i ogrodzie" obchodził swoje pierwsze urodziny. Planowałam zamieścić tu odpowiedni wpis z przepisem na jakiś tort, ale rzeczywistość ma gdzieś moje
Weekendy w domu i ogrodzieDomowa granola czekoladowa z serkiem mascarpone, to prawdziwy hit wśród deserów u mnie w domu:) Oczywiście taką granolę możemy wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko jako deser ale dodatek do jogurtu, sałatki owocowej, mleka. Po przygotowaniu domowej granoli, możemy ją przechowywać na potem, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prosty, szybki przepis na niezwykle smaczną słodką przekąskę i dużą dawkę pozytywnej energii(...)posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowe suszone owoce malin, żurawiny lub wiśni Krem 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 % 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo konfitura malinowa lub świeże maliny Piekarnik rozgrzać na 170 stopni, góra , dół. Na blachę do ciasta wsypać płatki, dodać orzechy , wymieszać. Do rondelka dodać: miód, cukier, kakao, olej, podgrzewać do połączenia składników
gotuj ze mnąświeżymi truskawkami. Proporcje na formę 21x21 cm. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren . 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 jajka 50 gram masła 1/4 łyżeczki soli 100 gram śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki serka mascarpone 150 gram truskawek Piekarnik nagrzać do 220C tylko dolną grzałką. Formę wyłożyć papierem(...)gotować do rozpuszczenia masła na średnim ogniu. Następnie zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast ściągnąć z palnika i dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką okrężnymi ruchami aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i tworzyć kulę. Dodać połowę jajek i wymieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać resztę i ponownie wymieszać. Wysmarować całą blaszkę cienką warstwą ciasta i piec przez około
Czerwony GupikSkładniki (tortownica o średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 450g mrożonego szpinaku Masa: 400ml śmietany 36% pół opakowania Śnieżki 125g mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: czerwona galaretka lub granat(...)minut, do suchego patyczka. Studzimy. Śmietanę ubijamy ze śnieżką. Pamiętajcie, że przed ubiciem śmietana musi być schłodzona. Następnie dodajemy mascarpone, miksujemy, aż masa będzie gładka. Dosładzamy w razie potrzeby. Ja zazwyczaj dodaje około łyżkę cukru pudru. Ciasto dzielimy na trzy części. Wierzchnią rozdrabniamy. Pierwszy blat smarujemy masą, przykładamy drugim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki ciasta
Czerwona Porzeczkamęża, jako że uwielbia wszelkie ciasta z kremem, na święta Wielkanocne. Leśny mech, jest bardzo smacznym ciastem, rodzina zgodnie stwierdziła, że nie czuć w nim szpinaku. Ciasto ślicznie prezentowało się na Wigilijnym stole, piękne zielone blaty ciasta szpinakowego, świetnie kontrastowały z białą śmietaną, ciasto jest również proste w wykonaniu. Jako ciekawostkę powiem, że ciasto upieczone zostało w piątek, krem zrobiony(...)Krem śmietanowy: 500 g serka mascarpone 750-800 g śmietany 30 % 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru 8 listków szpinaku 9 malin Śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie miksera, ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wykonanie: Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie umieścić
moj przepis najajek ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem 280 ml śmietany 30% do ubijania 5 łyżek cukru 40 ml likieru Malibu 500 g serka mascarpone Składniki do naszączenia blatów 30 ml soku z zalewy mango 60 ml likieru Malibu 4 łyżki wody Składniki na kisiel z mango 3/4 puszki mango z puszki puszka o pojemności(...)masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach, ciasto przelać do formy wyrównać wierzch. Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to zapadaniu się ciasta, naprawdę działa :). Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia
SprawdzonaKuchnia.pl