masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem, ale by nie męczyć się tyle jednego dnia, można bezę oraz kruchy spód przygotować(...)zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce. Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny
Kulinarne Przebojeotrzymaliśmy biszkoptowe ciasto z masą cappuccino. Ciasto jest smaczne, aczkolwiek z dodatku masy kajmakowej śmiało można zrezygnować. Nie będzie aż tak słodko;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 500 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady(...)samym końcu dodajemy mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Nasączamy delikatnie biszkopt. Wykładamy na niego połowę masy, wyrównujemy. Okrągłe biszkopty nasączamy delikatnie naparem kawowym i rozkładamy na masie. Rozprowadzamy na nich pozostałą masę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym (ja dodatkowo posmarowałam drugi blat około 150-200 g masy kajmakowej, ale ciasto było przez nią
Smaki Na Talerzumąki 1/2 szklanki oliwy 1 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik dżemu truskawkowego Łowicz 1 szklanka serka mascarpone cukier puder do posypania Białka jajka ubić na sztywno. Pozostałe składniki ciasta zmiksować ze sobą i dodać pianę z białek, odłożyć mikser i delikatnie wymieszać masę. Donaty wypiekać na złoty kolor w maszynce
Jadło i czytadłowymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa czekoladowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki słodkiego kakao 1 zagęstnik do śmietany + 100 g mlecznej(...)Kinder czekolada 1 opakowanie cukierków Schokobons 1 Kinder Bueno Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i cukier puder. Dodać serek mascarpone, zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kakao, delikatnie połączyć. Masą przełożyć blaty ciasta, wierzch również, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością gorącego mleka. Ciasto wyjąć z lodówki, wierzch
Domowa cukiernia Ewywody Na ciasto: 24 ciepłe lody –kupuję w KLIK galaretka szafirowa + 200 ml wody galaretka rubinowa + 200 ml wody galaretka ametystowa + 200 ml wody 3 śnieżki + 600 ml mleka lub 600 ml śmietany 30% Na wierzch: 2 galaretki miętowo jabłkowe kupiłam w KLIK + 700 ml wody 200 ml śmietanki 30% + 250 g mascarpone + 2 łyżki cukru pudru Spód(...)górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie się skomponowały smaki. Galaretki rozpuściłam w 700 ml wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone. Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce serka, cały czas miksując. *przepis zawiera lokowanie produktu
Takie tam pichceniemasła 10 cm. kawałek zielonych części pora 4 żółtka 160 g. śmietanki 30% lub 36% 4 łyżki mleka 80 g. serka mascarpone 60 g. sera, np. gouda 2 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz szczypiorek Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Na maśle podsmaż posiekany por, dodaj przekrojone na pół kurki, dopraw(...)minucie zdejmij z ognia i przełóż na talerz. Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno oraz ranty formy o średnicy 20 cm. (lub dwóch mniejszych foremek). Spody nakłuj widelcem. Piecz spód przez 20 minut. Śmietankę wymieszaj z mlekiem, mascarpone, żółtkami i drobno startym serem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wyłóż kurki
Delicious Placemomencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej chwili będą się zastanawiać, jakim cudem udało się ją Wam tam wcisnąć.U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna z wybrednych koleżanek C. zjadła całą porcję. Efekt jest taki, że nie mam zdjęcia środka - w czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem(...)wymieszać, dosłodzić.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą tak, żeby końce wystawały ponad brzegi formy. Galaretkę przelać do formy, ostrożnie wstawić do lodówki, schłodzić przez noc.Masa serowa:Mascarpone, serek i jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Przestudzić.Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać. Przelać całość do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojej wersji zostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam czasu, a śmietany nie lubię...Ogólnie nie przepadam za nabiałem, co jest skutkiem moich alergii. To jest(...)narysowane wcześniej na papierze koło nakładać ciasto. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 15min. Biszkopt zdjąć z blachy i ostudzić na kratce (nie zmieniać papieru). Postępować tak do końca. ~750g tłustego, zwartego i gęstego sera białego (użyłam zwykłego twarogu, jeśli nie robicie tortu na ostatnią chwilę, poszukajcie w sklepach mascarpone ;)) ~220g cukru ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
chili & sugarmascarpone 500 g cukier 2 łyżki wiórka z czekolady zielone 100 g wiórka z czekolady różowe 50 g kajmak 2 łyżki masło 1 łyżka Poncz: sok z cytryny przegotowana woda ciepła cukier 2 łyżki Najpierw robimy biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę prostokątną do ciasta(...)Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę. Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy . Obsypujemy czekolada
Różowa kuchniaŚmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać śmietankę kremówkę i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 12. Na nasączone ciasto w tortownicy wyłożyć połowę kawowego kremu. Przykryć(...)drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek
Mała Cukierenkazamiast rogali zagościły pączki. Co prawda nie takie tradycyjne z drożdży, ale bardziej nowoczesne i na pewno szybsze do zrobienia - pączki z serka mascarpone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Już od jakiegoś czasu leżał w lodówce serek mascarpone, niewykorzystany przy okazji robienia ostatniego tortu, więc postanowiłam go jakoś spożytkować. A że miałam ochotę na pączki, to połączyłam to w jedno i powstały(...)mąkę pszenną tortową, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy i wymieszałam te składniki łyżką. Następnie dodałam serek mascarpone, jajka, wódkę i aromat waniliowy. Wymieszałam kolejny raz dokładnie wszystko łyżką. Powinno powstać dość gęste i kleiste ciasto. W garnku (można też użyć głębokiej patelni) rozgrzałam sporą ilość oleju (ok. 3/4 litra). Gdy olej miał mniej więcej temperaturę
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: Masa sernikowa: 800 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek żelatyny 100 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30
Qchnia po prostuporcji Składniki: Spód do ciasta 5 żółtek 100 g masła, miękkiego 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 135 g pszennej mąki 50 ml mleka 2 łyżki migdałowych płatków do posypania Beza 5 białek 240 g cukru Nadzienie 300 g świeżych truskawek 500 ml śmietanki kremówki 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki(...)posyp migdałowymi płatkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru. Umieść pierwszy placek na desce lub półmisku bezą do góry. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem i likierem. Posmaruj częścią śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i przykryj drugim plackiem , bezą
codojedzeniaciasto . Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut , a następnie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia , a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i przekrawamy na dwie części , tworzące blaty. Krem Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier puder , chwilę miksujemy, a następnie dodajemy porcjami mascarpone(...)orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Więcej przepisów na wegetariańskie słodkości znajdziesz tutaj . A może coś na słono? Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto
WegePrzepisciasta z tymi owocami, bo zawsze wychodzą pyszne i do tego pięknie się prezentują na talerzu. Tym razem proponuje więc rewelacyjny kremowy sernik z borówkami i kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Takie ciasto ze świeżymi owocami to po prostu obowiązkowy deser w lecie :) Bardzo polecam. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche(...)borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Ciasto kruche : Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód
Healthy food explorer