czekoladowo-waniliowy deser z borówkami i ciasteczkiem . Idealny na deszczowe popołudnia. Po kilku łyżeczkach od razu poprawia się humor Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki mascarpone 1 łyżka nutelli 3 czubate łyżki waniliowego serka homogenizowanego 3-4 ulubione ciasta – u mnie Herbatniki Regionalne Cukry Nyskie około 2 łyżki borówek (zamiennie jagód) listki mięty Przygotowanie: Do pucharka nakładamy serek homogenizowany. Następnie nakładamy
Słodkie okruszkimleka 3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego Masa z mascarpone: 100 ml słodkiej śmietanki 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki Ciasto 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. 2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. 3. Następnie dodajemy(...)lekkiego przestygnięcia. 6. Obkrawamy brzegi ciasta (posłużą nam za kruszonkę na wierzch) a ciasto przekrawamy na dwie części i dolny balat smarujemy dżemem porzeczkowym, a na niego wykładamy gęstniejącą, przestudzoną masę serową, przykrywamy górnym blatem i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z mascarpone. Masa Mascarpone 7. Śmietankę z lodówki wlewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy mascarpone, cukier
Gotowanie...to proste !masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany 30 lub 36% -250 g serka mascarpone -4 płaskie łyżki cukru pudru DODATKOWO -cukier puder do posypania Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego. Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła . Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie(...)ciasto jest zbyt gęste i np nie da się go szprycować, można dodać trochę mleka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ptysie. Można też nakładać ciasto łyżką. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy 10-15 minut. Ptysie studzimy, kroimy na pół. * ptysi wychodzi z podanych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietankowego bez cukru (40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone 60ml śmietanki kremówki 30/36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatkowo: 50g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach(...)mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą dno formy 23x24cm wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy boków, do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30-40 cm upuszczamy
Słodkie zapomnieniecytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3-5 łyżek konfitury wiśniowej 150ml likieru jajecznego advocaat Dodatkowo: mak do posypania czekoladowe gwiazdki Ciasto: 1. Do rondelka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu(...)FILM ). Jeden kawałek ciasta położyć na podkładce lub paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć jeden kawałek ciasta. Krem: 7. Śmietankę ubić z fixami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym (nie na bardzo sztywno, tak na 3/4). Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partach dodać likier, po każdym dodaniu krótko
Mała CukierenkaJest przepyszny, a zrobiłam go na bazie ciasta na comber kakaowy <--Klik. Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki ;) Składniki na jedną keksówkę 100 gr masła w temp. pokojowej 1 i 1/4 szkl mąki 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku(...)kąpielą wodną rozpuszczamy tabliczkę czekolady i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy przez minute mascarpone i dodajemy czekoladę. Miksujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (jeśli nie to możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i przekładamy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 h aby krem stężał. Po tym czasie, kroimy i zajadamy. Smacznego
Gotowanie...to proste !wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy(...)Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu . === składanie ciasta od dołu..==== . ciasto ciemne, krem, ciasto makowe, krem , ciasto ciemne , krem
w mojej kuchnistrony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód: 250 g herbatników oreo 50g masła Ciastka zblendować i połączyć z miękkim masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy. Składniki na kremy: 500g mascarpone 400 ml śmietany kremówki(...)przestudzoną czekoladą. Na koniec odrobinę kremu przełożyć do porcji żelatyny i wymieszać, przelać do reszty kremu. Wyłożyć na przygotowany spód. Część owoców zostawić a pozostałe zmiksować na puree. Resztę mascarpone ubić z resztą kremówki. Podzielić na 2 równe części. i z jednej odłożyć do drugiej 2 łyżki. Tą masę z dodatkowymi łyżkami pozostawić białą a do drugiej dodać puree
Mam apetyt na ...Cake ! Składniki na naked cake : 6 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 120 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake(...)mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) pozostawiając ciasta w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Do miski wlewamy zimną śmietankę dodajemy mascarpone i razem z cukrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi swoją objętość i będzie gęste
Słodkie Przyjemnościnieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki(...)wyłożyć papierem do pieczenia, aby później ułatwić sobie wyciągnięcie ciasta z formy. Ponadto zabezpieczymy się przed ewentualnym wypłynięciem mało zastygniętej galaretki. Można też, po upieczeniu ciasta kruchego, boki tortownicy wyłożyć folią rantową, dzięki czemu ciasto z łatwością wyjmiemy z formy zachowamy przy tym estetyczny wygląd. Składniki na ciasto kruche: Ciasto można zrobić kilka dni wcześniej i schować do zamrażarki
moj przepis nauważać, bo galaretka tężeje w mniej niż 5 min. Tężejącą galaretkę przelać na ostudzony spód. Formę z ciastem i galaretką schłodzić w lodówce, na czas przygotowywania kremu. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36 % schłodzonej min 12 godzin w lodówce 250 g sera mascarpone schłodzonego min 12 godzin w lodówce 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki(...)termobiegiem. Beza ma być chrupiąca z wierzchu i sucha w środku. Bezę wystudzić na kartce, nie zdejmować papieru, póki nie będzie zimna. Bezę wyłożyć na krem śmietankowy. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasta w lodówce nie przykrywać, bo beza zmięknie i stanie się gumowata. Kroić nożem maczanym we wrzątku. Smacznego
moj przepis naascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 250 dag sera mascarpone 250 dag twarożku sernikowego 2/3 szklanki cukru 5 jajek Paczka herbatników owsianych ok. 200 g Duża łyżka masła Skórka z cytryny + łyżka soku Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie(...)masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku
Gotujemy i jemyjajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy. Posypujemy cukrem
Kulinarne przygody GatityKilka dni temu miałam ochotę na coś słodkiego i zrobiłam tartę na spodzie z ciastek z bananami, mascarpone i z kiwi tylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, gdyż ciasto poszło w jednym dniu całe tak smakowało mojej rodzince zrobiłam według tego przepisu tylko, że zamiast czekoladowych ciastek użyłam maślanych http://motylkowakuchnia.blogspot.com/2014/07/tarta-na-ciastkach-czekoladowych-z.html
Motylkowa KuchniaTort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy(...)stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka mascarpone150g NutelliDo dekoracji:cukierki Skittles, M&Ms, Lentilkypisaki cukrowePrzygotowanie kremu zaczynamy od wymieszania mikserem serka mascarpone na puszystą masę. Następnie dodajemy do serka po łyżce Nutelli, uważając, żeby krem się
Smakowity Blog Kulinarny