przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)Składniki( na blachę średnicy około 26-28 cm )CIASTO:* 150 g zimnego masłą* 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru* 2 żółtkaKREM:* 250 g mascarpone* 120 ml słodkiej śmietanki 30%* 2 płaskie łyżki cukru pudru* 100 g białej czekoladyCURD:* 1,5 mango średniej wielkości(...)czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni.Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki.Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić
kolorowotorcikowoDziś zapraszam na słodziutki, lekko kwaskowaty i mocno malinowy sernik na kruchym spodzie z pyszną polewą z jogurtu greckiego :) Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy
My Culinary ArtZ racji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się
My Culinary Artnazwa to zapewne od niedokładnie wydrylowanych wiśni, których pestki omalże nie połamały zębów pewnej synowej ;-) Jak zwał tak zwał, ważne, że ciasto jest przepyszne ! Cienki, kruchy spód (chociaż ucierany, tak naprawdę), galaretka z wiśniami, bita śmietana z serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko jedna z wersji tego ciasta. Doskonale
Arabeska waniliowaszklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kuchnie Świata 1 czubata łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło przełożyć do miseczki, lub kubeczka i rozpuścić(...)folią aluminiową i chłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia masę wyjąć, dodać zimny serek mascarpone z lodówki i miksować do uzyskania gęstego kremu. (3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji) Poncz: Nalewkę wiśniową uzupełnić wodą do ¾ objętości, wymieszać. Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem wisniowym, rozsmarować połowę frużeliny wiśniowej , nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem
Wanilia i KardamonZrobiłam ostatnio pierwszy raz w swoim życiu prawdziwy tort urodzinowy, tzn. kiedyś dawno temu próbowałam, ale wylądował w koszu. Od tamtej pory nie wierząc w siebie
To co lubię - gotuję i polecammascarpone przepis na ok. 20 pączków Składniki: 250 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta cynamonu szczypta soli 2 jajka 250 g mascarpone + olej do smażenia + cukier puder Sposób wykonania: Mascarpone i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki ok. 2 godzin przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski, dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie(...)pączki. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i formuj z nich kulki. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Pączki smaż ok. 4-5 minut. Po usmażeniu odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Mini pączki przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Szybkie mini pączki z mascarpone pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchnibiszkoptów ( około 25 szt.) 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia 50 ml syropu rumowego z czekoladą Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta(...)cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów. Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka
Kulinarne Fantazje Marioliświetnie do tego wszystkiego pasuje. Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 250ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 500g truskawek Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy mikserem(...)Zabijamy roladę, po dłuższym brzegu, w ściereczkę, niezbyt ciasno, aby ciasto się nie połamało. Zostawiamy w ścierce do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dalej, dodajemy od niej mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Umyte, pozbawione szypułek truskawki kroimy w ćwiartki. Około 1/4 truskawek rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu
Smaczna StronaProste, szybkie i zapewne pyszne ;) Można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami (ułożyć na biszkopcie jak tutaj albo wmieszać w krem - też może dobrze smakować) Przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250g mascarpone 250 ml kremówki (30% , 32%) 2-3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną kakaem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka. Krem: Śmietankę ubić na pół sztywno, dodawać mascarpone po łyżce i mieszać do połączenia składników, na koniec dodać cukier puder i wymieszać. Połączenie: Gdy biszkopt
Motylkowa Kuchniajeżeli chcemy zrobić ciasto w dużej, standardowej foremce, należy podwoić ilość wszystkich składników. Składniki: Ciasto czekoladowe: pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 70g masła 30g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% Krem Oreo: 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 30 lub 36% 40g ciasteczek(...)ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy cisto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty *** *** Pierwszy blat ciasta umieszczamy ponownie
Blog z ApetytemTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 160g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Warstwa truskawkowa: 700g truskawek 2 galaretki(...)śmietan-fixami, dodać cukry i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Następnie małymi porcjami dodać mascarpone, całość delikatnie i chwilę miksować. 4. Poncz: Wodę dokładnie wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i cukrem. 5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę truskawkową z galaretką, wyłożyć masę śmietanową, wyrównać
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false false false(...)dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą. Dodać cukier i wymieszać. Ostudzić. Mikserem wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i chudym serkiem. 1/3 masy odłożyć do drugiego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami polewy. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i przeciąć ciasto w poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową
Wiem co jemWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was szybki w przygotowaniu, niesamowicie smaczny, ładnie się prezentujący torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest to ciasto na bazie herbatników kakaowych, przełożonych puszystym kremem z serkiem mascarpone, białą czekoladą i bitą śmietaną, a wszystko to przełamane orzeźwiającą galaretką i soczystymi truskawkami. Niebo w buzi ;) Polecam! Składniki na torcik truskawkowy bez pieczenia: na formę 24x28(...)herbatników kakaowych 200 g schłodzonej śmietanki 30% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, chłodzimy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali
Rozpustne gotowanieDeser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta masą z serka mascarpone, jajek i cukru, oprószona na wierzchu kakao nikomu nie powinna sprawić kłopotu. Mimo to przez długi czas miałam obawy czy mój deser tiramisu będzie tak samo pyszny, jak ten serwowany(...)deser tiramisu dla dzieci można pominąć alkohol i zastąpić go aromatem migdałowym, a biszkopty nasączyć kakao Przepis na klasyczne ciasto tiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser Deser tiramisu w pucharkach - składniki 250 g serka mascarpone około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej biszkopty bezglutenowe Savoiardi dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata