kruchym cieście, jednak mi w lodówce zalegały białka jaja, więc moja malinowa chmurka jest na podłużnych biszkoptach maczanych w soku malinowym :) Składniki na formę prostokątną 24 na 26 cm: * około 18- 20 podłużnych biszkoptów * 3 malinowe galaretki * około 600 g malin (użyłam mrożonych) * 3 i 1/2 szklanki wody * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 4 łyżki cukru(...)wymieszać i wylać galaretkę na biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Śmietanę wyłożyć równomiernie na galaretkę z malinami. Na wierzchu położyć przygotowaną wcześniej bezę. Ciasto trzymać w lodówce. Do ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych torebkach do mrożenia z suwakiem
Zrób to smacznieKojarzycie batoniki Kinder Pingui? W bardzo prosty sposób możecie przygotować ciasto o bardzo zbliżonym smaku, dla wielbicieli tych batoników można przygotować tort - wystarczy ładna dekoracja i mamy tort:) Krem z śmietanki i serka mascarpone jest przełożony polewą z gorzkiej czekolady, a to wszystko znajduje się pomiędzy czekoladowym biszkoptem... prawda, że proste? I do tego baaardzo smaczne :) Przepis jest podany(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą przestajemy ubijać. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. masa: Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i żelatynę do deserów (rozpuszczoną w wodzie według przepisu na opakowaniu z 1/2 porcji
Aga w kuchniserniki (pieczone jak i na zimno), ciasta z makiem, przekładane z galaretkami i kremami. Wystarczy, że klikniecie na zdjęcie lub nazwę wybranego wypieku, aby przejść do całego przepisu na dane ciasto. 1. Owocowa chmurka to przekładaniec, który przypadnie do smaku wielbicielom ciast z galaretkami, kremami jak i bezą. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu. 2. Piernik , który jest(...)domowym kremem budyniowym i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste do przygotowania i bardzo smaczne! 11. Ciasto „FIONA” to czerwona wersja wypieku o wdzięcznej nazwie „SHREK” 😊 Typowy przekładaniec, który składa się z biszkoptowego spodu, budyniu przygotowanego na soku owocowym, ubitej śmietany, delicji i wierzchu z galaretki. 12. 3 BIT to popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem
Ugotowaćwierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera
Czerwień i błękitszklanki mąki 1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy) 1/2 kosztki zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody Krem: 250 gram mascarpone 2 łyżki tahiny 2 łyżki cukru pudru siekane pistacje owoc granatu 180 stopni piekarnik/30 min Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam na folię, zawijam
AZgotuj!nazwa wywodzi się z tego, że teściowe do ciasta dodała niewydrylowane wiśnie, by zięć miał pod górkę podczas jedzenia. W moim cieście wszystkie wisienki są elegancko wydrylowane, więc bez obaw. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Zemsta Teściowej to połączenie kruchego ciasta z wiśniami w galaretce, puszystego kremu i bezy z dodatkiem migdałów. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się(...)prostych krokach jak przygotować ciasto Zemsta Teściowej. W postaci listy kroków opisałam po kolei jak co zrobić, by było łatwo i smacznie. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie również video instrukcję. CIASTO ZEMSTA TEŚCIOWEJ – PRZEPIS Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: kruche ciasto – 15 minut , beza – 60 minut Składniki KRUCHE CIASTO 125 g masła
Przepiski.plT radycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby
Food SquareZrobiliśmy to ciasto dla Krzysia i Wawrzyńca z KOHA . W zamian dostaliśmy prezent, który już niebawem będzie bohaterem kolejnego wpisu. Tymczasem obczajcie sobie wszystko , co chłopcy produkują i nabądźcie na zimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady(...)potem jeszcze 10 minut w 180. Limonki szorujecie pod bieżącą wodą i ocieracie ze skórki. Śmietanę ubijacie w mikserze, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, na końcu skórkę z limonek. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Możecie oprószyć je kakao, schłodzić w lodówce i jeść cały wieczór. Poniżej w ekstrasie film. Smacznego
GRUBY WAŁEKZrobiliśmy to ciasto dla Krzysia i Wawrzyńca z KOHA . W zamian dostaliśmy prezent, który już niebawem będzie bohaterem kolejnego wpisu. Tymczasem obczajcie sobie wszystko , co chłopcy produkują i nabądźcie na zimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady(...)potem jeszcze 10 minut w 180. Limonki szorujecie pod bieżącą wodą i ocieracie ze skórki. Śmietanę ubijacie w mikserze, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, na końcu skórkę z limonek. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Możecie oprószyć je kakao, schłodzić w lodówce i jeść cały wieczór. Poniżej w ekstrasie film. Smacznego
GRUBY WAŁEKciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Gdy ciasto ostygnie dzielimy na dwie części. Obieramy skórkę z pomarańczy tak aby była bez białych błonek, kroimy ją bardzo drobno i parzymy kilka razy wrzątkiem aż zmięknie. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy go do ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki na małą tortownicę (średnica około 22 cm): 400 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200 g!) 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 3 szklanki płatków (tj. pszenicy preparowanej w miodzie) + 1/2 szklaki do dekoracji około 100 g herbatników Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć herbatniki. Białą czekoladę połamać na mniejsze(...)sztywną pianę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mascarpone i całość ponownie ubić. Pod koniec dodać białą czekoladę i lekko wymieszać. Do przygotowanego kremu wsypać 3 szklanki płatków i wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Białą masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ponownie ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Do pozostałej ubitej śmietany dodać ostudzoną mleczną czekoladę
Ugotowaćmasa śmietanowa: - 350g śmietany kremówki (u mnie 30%) - 350g mascarpone - 3 łyżki pudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego Ciasto francuskie wyłożyć na blachę (u mnie o wym.37,5x24,5cm) wyłożoną papierem(...)Odstawiamy na ok.5 minut. Następnie masę budyniową wylewamy na spód z ciasta francuskiego. Równo rozsmarowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Chłodne wstawiam do lodówki, by bardziej stężało. Warstwa śmietanowa: W małym garnuszku (kubeczku) mieszamy 5g żelatyny z 30g gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misie miksera ubijamy mascarpone z kremówką i 3 łyżkami pudru. Do ubitej masy wlewamy letnią żelatynę
Smaczne Zdrowepudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 500ml słodkiej śmietanki 30% 100g cukru pudru 500g serka mascarpone 300g odcedzonych wiśni deserowych Dodatkowo do dekoracji: kilkanaście wisienek ze słoiczka posypka czekoladowa mięta Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty(...)następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut (do zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na końcu po odrobinie dodajemy zmiksowane wiśnie. Ja użyłam swoich przetworów- przygotowanych w miodzie pitnym. Tak przygotowanym kremem nadziewamy mini tarty i zdobimy pozostałymi wiśniami, posypką oraz miętą. Ciastka najlepiej
Kuchnia w czekoladzieMoje Wypieki . Moje reniferki są zrobione z korzenno-miodowych babeczek i kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Czerwony nosek to kandyzowane wiśnie, rogi to kawałki precelków, a cukrowe oczy kupiłam w sklepie internetowym Tortownia. Składniki na 25 babeczek na ciasto: 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 50 dkg mąki 4 jajka 1 szklanka śmietany(...)wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej, aż zrobi się sztywna. Następnie wlewamy powoli sok z cytryny, cały czas miksując dodajemy po łyżce serka mascarpone. Powstanie gęsty krem
Kulinarne Inspiracje