powstały przepyszne śniadaniowe bułeczki drożdżowe, których aromat wraz z zapachem świeżo zaparzonej kawy zdziałał cuda. Nawet mnie wyłączył się Smerf Maruda ? Składniki na ok 20-25 bułeczek winno-pomarańczowych: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 3 czerwone pomarańcze ok. 100 ml czerwonego wina(...)także: Ciacho jogurtowe z malinami Przygotowanie: Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy w rondelku. Dodajemy czerwone wino, zagotowujemy, dodajemy rodzynki i słodzidło. Zmniejszamy ogień i dusimy, a następnie przesmażamy tak jak powidło. Proces ten trwa ok 20 minut do pół godziny. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego
Kate's KitchenMalinowe praliny A może malinową pralinę do kawy? Pyszny, ręcznie robiony wyrób Tak dla odmiany, żeby nie było tylko ciast na blogu, mam dla was takie małe, eleganckie słodkości. Nie wiem czy już próbowaliście, ale malinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam(...)spędzeniem w niej co najmniej pół dnia Wówczas możecie smarować foremkę czekoladą w międzyczasie. Polecam serdecznie Składniki na 12 czekoladek: – 100 g białej czekolady – około 100 g malin (świeżych lub mrożonych) – 25 ml śmietanki kremówki – 1 łyżeczka cukru – 100 g gorzkiej czekolady – silikonowa foremka do pralin oraz pędzelek Zanim przystąpimy do jakichkolwiek działań, najlepiej
RelaxtimeCiasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
BullioCzekoladowe muffinki to szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis na domowy deser. Wykonane w ten sposób muffinki z całą pewnością w błyskawicznym tempie znikną ze stołu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaczęłam eksperymentować. Jako, że udało mi się kupić kwiaty cukinii, których od dawna chciałam spróbować, wykorzystałam ekspandowaną quinoę, do nafaszerowania kwiatów, a następnie, każdy z nich zanurzyłam w cieście naleśnikowym z mąki kasztanowej i usmażyłam na oleju kokosowym i podałam z sezonowymi owocami. Co prawda ziarenka trochę się skurczyły podczas smażenia, ale całość wyszła całkiem smacznie i ciekawie(...)cukru kokosowego 2 garście sezonowych malin, wiśni i czereśni olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Kwiaty cukinii delikatnie przepłukujemy i układamy na papierowym ręczniku, aby je trochę odsączyć. Usuwamy z nich pręciki, a następnie do każdego wsypujemy trochę ekspandowanych nasion komosy ryżowej. Z jajka, wody (można użyć mleka jeśli tolerujecie laktozę) i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je odrobiną soli
Quinoa Raz!rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo(...)wyglądały niesamowicie apetycznie. My oczywiście dostalismy porcje degustacyjne, które i tak były spore. Natomiast do zdjęć pozowały nam porcje tradycyjne. Mnie najbrzydziej do gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery. Bardzo dziękuję
Kulinarne przygody Gatitylasach zatrzęsienie grzybów, a my, zamiast wypełniać nimi kosze, kurujemy się gorąca herbatą z malinami, z cytryną, byle postawić się na nogi i w poniedziałek ruszyć do pracy. Do pracy... No tak. Trzeba. Może właśnie dlatego, że takie to wspaniałe, niedzielę osłodzimy sobie ciastem. Pora jest na śliwki. Małe, duże, węgierki, mirabelki, czy co tam w ręce wpadnie. Do dzisiejszej
I tu będę miała takie tekefiru skórka orata z 1 sparzonej cytryny 80 ml oleju dowolne owoce: maliny, borówki, brzoskwinie, porzeczka itp. Kruszonka: z tego przepisu Wykonanie: Mokre składniki łączymy ze sobą np. przy użyciu trzepaczki, suche łączymy, dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką. Nakładamy ciasto do połowy wysokości papilotki, na wierzch układamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut
Walijskie Pichceniesparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy
Walijskie Pichcenienaturalnego 200 gram białego twarogu ulubiony dżem lub owoce w syropie, u mnie były to malino jeżyny w syropie z domowej spiżarni Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Smażymy porcjami na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu ponieważ dodaliśmy olej do ciasta. Podobnie jak w przypadku naleśników, wszystkie składniki do blendera, blendujemy i nadzienie gotowe
Życie zaczyna się w kuchniZapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Przepis zobaczyłam w internecie i postanowiłam zrobić to ciasto. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała. Polecam bo jest przepyszne. Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 3 galaretki malinowe w proszku 500 g mrożonych malin 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 100 g płatków migdałowych blaszka
słodkie i nie tylko historie kulinarneteż postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy na pyszne słodkości: Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis ! Tort Pavlova boski deser Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis
Kuchnia na wzgórzupieczenia mała szczypta soli kilka truskawek (u mnie maliny i banany) jogurt grecki i maliny do dekoracji W misce umieszczamy jogurt, jajka i olej dodajemy cukier, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta (porcja = 1 łyżka) aby zachować odstęp między placuszkami. W lekko podsmażone placuszki układać owoce. Smażymy
Szybko Tanio Smaczniekażdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta. Pieczemy przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste. P.S. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub podawać z pozostałym kremem ozdobione borówkami amerykańskimi lub malinami- PYCHA
Luźna Kuchnia