Przepis na makowe babeczki z kremem i z żurawiną przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Na otwarcie Fundacji przygotowałam również Sernikowe tartaletki z żurawiną Do nadziania babeczek wykorzystałam gotową masę makową wymieszaną z ubitym białkiem(...)kremem śmietanowym i żurawiną. Składniki na 16 mini makowych babeczek z kremem: 300 g masy makowej 2 białka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy makowej wykorzystam białko kurze. Białko ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do masy makowej, dodajemy też posiekaną drobniej suszoną żurawinę mieszamy łyżką i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiastem, za którym przepadają moje dzieci (zresztą nie tylko one ;)) jest biszkopt z owocami, galaretką i mascarpone. Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy. Naszymi ulubionymi są właśnie truskawki oraz maliny i borówki. Jeśli chodzi o biszkopt to sprawdzonym, niezawodnym przepisem jest ten, w którym na końcu zrzuca się blaszkę z zawartością z wysokości(...)dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je (oczywiście z blaszką
zadanie-gotowaniegofrownicę. Składniki wymieszać trzepaczką lub łyżką. Jeśli nie używamy odżywki można dosłodzić miodem. Ciasto nakładać na powierzchnię wysmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Piec 5-6 minut w zależności od mocy urządzenia. Dodatkowo: 60 g twarożku półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu maliny truskawki Gofry podawać na ciepło z dodatkami. Wartości odżywcze: 467 kcal bez owoców
Chocolate Muffin Blogpieczemy przez 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości kolan na podłogę dwa razy, aby nie opadło. Po wystudzeniu kroimy na dwa równe blaty. Sernik gotowany - składniki: 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu, ja dodałam Miód z maliną z Pasieki Sadowskich 1 kg twarogu, najlepiej zwarty twaróg z wiaderka(...)mieszamy i zagotowujemy. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, wyłączamy źródło ciepła i dodajemy miód . Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Tak sobie teraz myślę, że może to być świetne ciasto na Wielkanoc, która nim się obejrzymy, już nas zastanie! Jeden z blatów umieszczamy z powrotem w blaszce wyłożonej papierem. Papier do pieczenia może być ten sam, na którym ciasto
MamaOskarkakremem w środku, a ciasto jest jak zawsze lekuchne i niesamowicie puszyste. Składniki (na 22 duże pączki): 650g mąki 25g drożdży 60g cukru 2 jajka 4 żółtka 80g śmietany 18% 250ml mleka ziarenka z laski wanilii 2 łyżki spirytusu olej do smażenia malinowy curd do nadziewania (zrobiony wg tego przepisu , zamiast porzeczek użyłam mrożonych malin) Mleko podgrzać (nie może być
Obiad gotowyPrzepis na doniczki czekoladowe ;) Kto ma ochotę na czekoladową doniczkę wypełnioną pysznym kremem z truskawkami? Czekoladowe doniczki to świetny pomysł na pyszny deser. Wymagają odrobinę cierpliwości
To co lubię - gotuję i polecamTen drożdżowiec gości już u mnie po raz n-ty ... Ale tak szybko zazwyczaj znikał ,ze nie było okazji na zrobienie zdjęć ... Tym razem
Malinowa KawiarenkaRabarbar jadam głównie na słodko, jako dodatek do ciast, deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę(...)wody, odstawić na 15 minut. W tym czasie pokroić rabarbar w plastry i drobno posiekać rozmaryn. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę i miód, wlać olej. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od miski, dodać rozmaryn i rabarbar, dokładnie wgnieść w ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam lato i maliny. Maliny zjadam bez niczego, pół kilo na raz:) Robię też koktajle i dziś przedstawię jeden, który uwielbiam. Jest on bez cukru!!! Zamiennik, który używam to ksylitol czyli cukier brzozowy. Jest to naturalna alternatywa dla niezdrowego cukru. Ksylitol ma podobną słodycz do cukru, ale zawiera 40% mniej kalorii. Co ciekawe ksylitol jest zdrowy dla zębów a wręcz(...)zapobiega osteoporozie. Zastosowanie: - słodzenie gorących i zimnych napojów - desery - ciasta ( oprócz drożdżowego) WAŻNE: Koktajl ma dwie wersje. jedna jest standardowa a druga na gorące dni. Wystarczy dodać dodatkowo 1 szklankę wody i 10 kostek lodu i mamy opcję na upały. Smacznego. Porcja: 4 osoby Składniki: 4 banany 300g malin 15g ksylitolu 4 sztuki daktyli bez pestek Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy
Apetyt na Zieloneostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! 1 kostka margaryny PALMA (250 g) 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe 400 g malin lub śliwek- może być więcej
Z Kuchni Do KuchniPolecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis na ptysie z bitą śmietaną, którą możecie również wykorzystać do przełożenia eklerów. Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoimi uwagami z innymi i napiszcie czy Wam smakowały. Ja życzę Wam miłego wakacyjnego wypoczynku(...)blaszkę wyłożoną papierem podłużne eklery. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół. Krem 1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo maliny Budyń ugotować zgodnie z instrukcją
O kuchni z uczuciemnawet masa makowa, kajmakowa. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży 230 ml mleka 1 średnie jajko szczypta soli NADZIENIE 250 g białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA(...)dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt, posmarować serkiem i dżemem malinowym. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy
Moje domowe kucharzenieborówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku. Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek... Kto z Was spróbuje? (Forma o wymiarach(...)wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki. Całość. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów. Na ciastkach umieścić krem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami. (Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej
Di gotujeIdealne ciasto do zrobienia w kilka minut, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy ;) Z produktów, które praktycznie zawsze ma się w domu. Pyszne! Delikatne, mięciutkie, u mnie z porzeczkami i cytrynowym lukrem PS Kubeczek do odmierzania składników ma mieć pojemność 150 ml Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g owoców np. porzeczek, malin, borówek Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Jajka ubić z cukrem, następnie, wciąż miksując dodawać olej. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąki i jogurt naturalny - zaczynając od jogurtu i kończąc na mące. Ciasto przelać do keksówki, na wierzch wyłożyć owoce. piec w temperaturze 180 stopni przez
Domowa cukiernia Ewy