Szybki torcik agrestowy na zimno , bez pieczenia. Do zrobienia gdy mamy dojrzały piękny agrest. Oczywiście zamiast agrestu mogą być inne owoce: porzeczki, jagody, maliny, ale wówczas użyjmy inna galaretkę. I warstwa : 100 g herbatników maślanych, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 500 g agrestu, II warstwa : 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 2 – 3 łyżki cukru, 12 g żelatyny (2 pełne(...)galaretkę agrestową używając 350 ml zamiast pół litra. Odstawić do ostygnięcia. Agrest ogolić (obciąć końcówki łodyżki i pozostałości kwiatu), umyć, osuszyć. Kilka najładniejszych owoców zostawić do dekoracji. Formę do ciasta (u mnie tortownica o średnicy 19 cm) wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Dno formy wyłożyć herbatnikami. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, przykryć herbatniki cienką warstwą galaretki. Odstawić do zastygnięcia
królestwo garówefektowne ciasto z delikatnym kremem i owocami. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem owocowy: 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietanki kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.) *** Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dokładnie(...)dokładnie miksujemy *** *** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier *** *** Przygotowujemy
Blog z Apetytemplanetarny i jestem zadowolona, a blender zapunktował u mnie, mimo, że to było dopiero pierwsze użycie jednej końcówki. Postawiłam poprzeczkę wyżej, bo do kubka wrzuciłam mrożone jagody i maliny, zielsko, orzechy i nasiona i poradził sobie świetnie, co mnie ucieszyło. Punkty ma u mnie za: dobrą moc, bo 600W cicha praca silnika, świetnie leży w dłoni, pojemniki posiadają(...)posłuży długo. Jedyna uwaga była, żeby trzepaczką do ubijania piany nie próbować robić ciast typu brownie, bo można spalić silnik, a tak poza tym wszystko pisali na plus. Wracamy do śniadania, znaczy się koktajlu. Składniki na 2 szklanki: duża garść jagód leśnych mniejsza garść malin 200 ml mleka kokosowego duża szklanka jarmużu, ale bez grubych łodyg 1 łyżka miodu
Blondynka GotujeRewelacyjne ciasto ,prościej się nie da - przygotujecie je w 5 minut + pieczenie i będzie pyszne !!! Ja robię je z truskawkami ale super sprawdzą się również maliny . Jest bardzo wilgotne nawet na drugi dzień - zakochacie się w nim tak jak ja!!! Polecam
Swojskie jedzonkozrobieniu kruchego ciasta zostają białka? Bezę :D Ale przecież Pavlovą już umiem, wieniec też już był, to pora na roladę bezową. Dla mnie to ciasto jest stanowczo za słodkie, więc pewnie powtórka będzie nieprędko. Ale jeśli ktoś lubi bezy i takie słodkie ciasta to wcale nie taki diabeł straszny i udało się zawinąć przy pierwszym podejściu. Takie ciasto świetnie pasuje(...)lnianą, czystą ściereczką i obracamy tak, żeby się nie połamała. Odklejamy delikatnie papier do pieczenia ze spodu ciasta. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml słodkiej śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka rumu owoce: borówki / maliny / truskawki / wiśnie / jagody / brzoskwinie / jeżyny / porzeczki Śmietankę i serek wrzucamy do miski i miksujemy. Kiedy masa zacznie gęstnieć
Emskie Smakiksiążka będąca wielką skarbnicą przepisów z wykorzystaniem dobrze nam znanych owoców jagodowych. Do owoców jagodowych zaliczamy: truskawki, maliny, jagody, borówki, agrest, poziomki oraz porzeczki. Odznaczają się one niezwykłymi walorami odżywczymi i pysznym smakiem. Przeważnie zjadamy je solo lub jako dodatek do ciast oraz deserów lub przygotowujemy z nich konfitury, soki i przeróżne galaretki. Mało kto owoce jagodowe łączy z daniami
Di gotujeNajlepsze ciasto z owocami.Jest niezwykle wilgotne i mięciutkie nawet na drugi ,trzeci dzień. Można użyć również innych owoców,świetnie sprawdzą się również borówki,wiśnie czy maliny. Do tego robi się je błyskawicznie -polecam gorąco
Swojskie jedzonkopropozycja na Pyszne ciasta na Święta lub skorzystajcie z poniższego zestawu: Wielkanocna pascha z migdałami i morelami Ciasto cielak , czyli murzynek z serem Babeczki z czekoladą i migdałami Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami Mazurek ekspresowy Sernik krówkowy Sernikowe tartaletki z malinami A przy okazji mam dla Was propozycję na obiad wielkanocny, znajdziecie tutaj 100 przepisów na mięsny obiad
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórym w kilku punktach podałam rady dotyczące przygotowywania ciast. W e-booka włożyłam dużo pracy i serca, mam nadzieję, że go polubicie tak jak ja, że Wam się spodoba. E-book ma 150 stron. Każdy przepis ma piękne zdjęcia i jest dokładnie opisany. Są przepisy na torty z malinami, truskawkami, o smaku cytrynowym, czekoladowym. Jest tort makowy, orzechowy, szarlotka, sernik
Mała Cukierenkaorganizmu niesie jego spożywanie. Przepisy są bardzo zróżnicowane, oryginalne i ciekawe. Mamy tu np. kalarepę w cieście, sałatę z rabarbarem, czy sałatkę ze szczawiem, bryndzą i jajkiem w koszulce. Letnie przepisy zawierają: kwiaty cukinii, bób, pomidor, podgrzybki, kurki, jagody i maliny . Mnie najbardziej zaciekawiły pierożki z bobem i musem z topinamburu, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, chłodnik
Cynamonowe szczęścietorcik na zimno z porzeczkami. Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem Porzeczki czerwone zastąpić można malinami, borówkami, poziomkami lub truskawkami. Forma do torciku, po którą sięgnęłam miała średnicę 18-u centymetrów i była wysoka na 6,5 centymetra. Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę rabarbarową z bezą . The post Limonkowy torcik
mecooksłyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 litr śmietanki 3% 3 łyżki cukru pudru Ponadto: poziomki maliny czarne porzeczki borówki amerykańskie mięta Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto
Słodki ZakątekEksperymenty to moja specjalność.Raz wychodzą lepiej raz gorzej 🙂 .Polecam ciasto lekkie ale zaraz niewiarygodnie smaczne .Mój syn określił je za wyborne. Ja wykonałam z owoców jakie miałam w domu.Ale zamiast winogrona można dać maliny,porzeczki,brzoskwinie ,agrest .Natomiast gotując galaretkę z owocem jest o wiele smaczniejsza pamiętajcie jednak że jak robicie galaretkę np.malinową należy dosypać malin.Brzoskwiniow
Ugotujmy Cośsezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka pół
Mama z miastaJakiś czas temu spędziliśmy kolejną twórczą sobotę w naszym cukierniczym gronie tzn. razem z Madzią i Eweliną z bloga „Mój Słodki Świat” –
Kuchenne Wariacje