masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na mus: 250 g malin 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie(...)herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy
Emcia Pichciłyżka oliwy Składniki na masę: 200 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mrożonych malin Dekoracja: listki melisy mrożone maliny płatki migdałów cukier puder Sposób przygotowania: Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem na około 20-25 minut(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 15 -18 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno
Gosia gotujedrobnych oczkach lub zblendowane i pozbawione nadmiaru soku: maliny, nektarynki, brzoskwinie itd. ) 2/3 szklnki mąki (zmieszałam pełnoziarnistą ze zwykłą) 2-3 łyżki orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny) Orzechy rozdrobnić Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość
greenscarfszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki 30 % śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru miseczka malin 100 g czekolady mlecznej A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać(...)wyposażenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni 10 - 12 minut. Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną, wyłożyć maliny i znów zwinąć. Posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, schłodzić w lodówce
Kuchnia w opałachkupicie je jeszcze bez problemu. Kiedy zabraknie truskawek, drożdżówki można zrobić malinami lub z jagodami te będą idealne! Smak drożdżówek z truskawkami i lukrem kokosowym jest obłędne dobry i do tego jeszcze kokosowa kruszonka, mniam! Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 280 g mąki pszennej
SprawdzonaKuchnia.plmalinowa 250 gramów malin mrożonych 2-3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml. wody Spód Wszystkie składnik na spód brownie zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek. następnie przelać do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 40 -50 minut. Ciasto wyciągamy i pozostawiamy(...)można ostrożnie przekroić na połowę( ciasto jest bardzo delikatne) lub pozostawić w całości jeżeli wolimy grubszy spód. ( Ja przekroiłam.) Przekrojony spód przełożyć z powrotem do foremki, wyłożyć masę jogurtową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Frużelina malinowa Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody odstawić aby napęczniała Maliny przełożyć do garnka zasypać cukrem wlać wodę i podgrzewać
Andzia PichciMikołajki tuż tuż więc dla swoich pociech możecie przygotować wesołe banany. Bardzo proste w wykonaniu, a nie musimy ich szprycować czekoladą :) Wystarczą banany
Niezły Młynekskładniki: 1 brzoskwinia, dojrzała 150 g malin mrożonych 1 banan, dojrzały 300 g soku pomarańczowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę
Domowy Smak Jedzeniaulubiona konfitura lub miód. Składniki: na wysoką formę keksową o długości 30 cm Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 1 jajko "L" 1 szklanka letniego mleka 4 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli Na mus z akacji i malin: 4 łyżki konfitury malinowej około 10 gałązek kwiatów akacji Dodatkowo: 1 jabłko Na kruszonkę(...)włożyłam do rondelka. Dodałam niewielką ilość wody i 4 łyżki konfitury malinowej, zagotowałam często mieszając. Kwiaty powinny po prostu zmięknąć. Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę. Ciasto: Do dużej miski wkruszamy drożdże, zasypujemy 3 łyżkami cukru i zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dosypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut
Kronika Piekarnikaciasto grysikowe powinniście zapisać i koniecznie zrobić. PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła 100 g białej czekolady 200-250 g herbatników 2 galaretki truskawkowe 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i białe poziomki ) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 25x30 cm wyłożyć folią spożywczą(...)minutę. Do ugotowanej kaszy manny dodać połąmaną białą czekoladę - szybko i dokładnie wymieszać. Połowę kaszy wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i wyłożyć resztę kaszy. Wierzch ciasta wyrównać. Na kaszy ułożyć owoce. Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Ciasto grysikowe wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowoPrzepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu tarta z bitą śmietaną i owocami z dodatkiem galaretki. Mniam! :). W sezonie świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, porzeczki czy poziomki. Zimą natomiast możemy śmiało zastąpić je owocami z syropu, np. brzoskwiniami. W każdym wariancie smakuje wyśmienicie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 200 gram mąki pszennej tortowej 100 gram zimnego masła(...)łyżka wody szczypta soli Pozostałe składniki: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki, u mnie cytrynowe ok 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie czerwona porzeczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy jajko, rozdrobnione masło oraz wodę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy
Blog kulinarny S9.PLPieczemy ok 25 minut w 170 st. * Mus z malin podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Nie zagotowujemy. Studzimy, aż zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia. * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy wedle uznania. * Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Z Majeczką w kuchniNadchodzi sezon na kolejne letnie owoce, jeszcze dużo przed nami - maliny, jagody, porzeczki etc. Dzisiaj pierwszy przepis z porzeczkami. Szczerze mówiąc rzadko używam je w swojej kuchni. Chyba nie uwielbiam ich aż tak ;) Ale gdy mama kupiła 0,5kg tych owoców od razu pomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie
chili & sugarśrednicy 25 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI na sernik na zimno: 1 kg twarogu sernikowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 2 szklanki świeżych malin 1/2 szklanki borówek 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 2 opakowania galaretki malinowej SKŁADNIKI na spód do sernika na zimno: 400 g herbatników maślanych(...)opakowania na 800 ml wody). Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy ją do lodówki, aby lekko stężała. Co jakiś czas należy skontrolować gęstość galaretki. Spód formy do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, przekładamy do malaksera i miksujemy. Drobno zmielone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy. Kruszonkę z herbatników przekładamy do formy
kulinarnyJałyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody 100 ml słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej
Food Square