Kladdkaka to jedno z podstawowych szwedzkich ciast. Chyba nawet już dzieci potrafią je zrobić bez problemów. Najlepsze jest to, że wszystkie składniki prawie zawsze mamy w domu a wykonanie zajmuje koło 20 minut. Wiec można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Dodatkowo nie powstanie z niego zakalec bo jego konsystencja właśnie taka powinna być: mocno wilgotna, delikatnie ciągnąca. W zasadzie(...)kakao. Do jajek z cukrem dodajemy ostudzone masło a następnie mąkę z kakao. Całość mieszamy starając się nie napowietrzać ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 12 minut. Idealnie smakuje podane z łyżeczką gęstej 34% śmietany i malinami lub bitą śmietaną
Mohiellazupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym 3. sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka 4. ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi 5. zapiekane klopsiki ze szpinakiem 6. drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 7. owsiane batony z malinami i masłem orzechowym 8. gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 9. mrożone kwadraty z truskawkami na kokosowym spodzie
Cooking for EmilyPrzy okazji tego wpisu wspomniałam, że mam ochotę na wersję z malinami... Nawet nie spodziewałam się, że tak szybko nadarzy się okazja. Po prostu nie mogłam
Arabeska waniliowaLIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE MIODOWNIK KRÓLEWSKI KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY SERNIK Z MALINAMI SERNIK Z KASZĄ MANNĄ SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI I JEŻYNAMI KAWOWA
Sama słodycz i szczypta chilicytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa : Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego
Różne smaki w kuchnicukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła(...)100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić
Mała CukierenkaNa zakończenie tegorocznego sezonu malinowego powstał pyszny malinowy serniczek na zimno. Maliny dodałam do masy serowej a także na wierzch serniczka pod galaretkę. Pyszny, kremowy, nie
Monia miesza i gotujepodać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła(...)100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik
Mała CukierenkaLekkie, kolorowe, owocowe, bez cukru Składniki sezonowe owoce: u mnie jagody leśne truskawki maliny 350 g serka naturalnego 2 małe jogurty naturalne 1 galaretka 2,5
czarrna od kuchniPączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi . To moje ulubione pączki. Słodkie , mięciutkie , wilgotne. Piecze się je z ciasta parzonego , tego
Malinowa Kawiarenkazamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem ze sobą "mokre" składniki czyli do miski wrzucamy: jajka, olej, śmietanę, jogurt - wszystko razem
W Moim Magicznym DomuPuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1
Na Ciasteczkowych PapierachTarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady jest świetna na letnie dni. Porzeczki nie są częste w ciastach przez swoją kwaskowatość, ale tutaj jest ona bardzo dobrze zrównoważona czekoladą. Zamiast porzeczek możecie też użyć innych owoców – jagód, borówek, malin. Jeśli będziecie ją podawać w upalne dni, zwłaszcza w ogrodzie – pamiętajcie, żeby ją dobrze schłodzić – z wiadomych
Pociąg Do Kuchnimiski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fixy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy. W sezonie można udekorować wierzch plastrami truskawek, malinami, jagodami lub poziomkami
W poszukiwaniu inspiracjiTakiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki
Ala piecze i gotujedodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 20-25 min. SMACZNEGO Konfitura z malin niskosłodzona Premium Rosa/ Polska Róża Wykonana z 50% owoców, cukru, soku malinowego, pektyny owocowej, ksantanu - naturalnego zagęstnika Masa netto
kolorowotorcikowoMurzynek w wersji wiśniowej Taka moja mała wariacja .. Z przeglądu szafkowych zapasów i intensywnego myślenia i działania wyszło całkiem pyszne i nawet nieźle wyglądające ciacho :) Ciasto
Malinowa Kawiarenkacytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa : Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego
Słodkości i nie tylkowaga przed roztopieniem) 2 łyżki mleka kokosowo-ryżowego dowolne owoce ( użyłam czerwonych pomarańczy, mrożonych truskawek, malin, borówek i jagód) jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki, stokrotki, płatki róży) opcjonalnie do posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek. Środek
Mienta blogsodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Dodatkowo : 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej garść malinami 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Przygotowanie : Bitą śmietanę ubić
Słodka Strefachce ich więcej i częściej Polecam! Składniki (na około 50-60 pierogów): Ciasto: 2 szklanki (480 ml) zwykłej mąki pszennej 1/2 łyżeczki (2 ml) drobnej soli himalajskiej 4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody Dodatkowo: ulubione owoce: świeże truskawki, mrożone maliny, jagody tofu wędzone ze szpinakiem z tego przepisu: http://lamarida.pl/2018/09/17/francuskie-pierogi-ze-szpinakiem-wedzonym-tofu/ Wykonanie
Lamarida.plpołączenie. Pełne owoców, kolorów. I choć na działkowych krzaczkach nie ma jeszcze malin czy truskawek, w mojej kuchni ich nie brakuje. Za to właśnie kocham mrożonki Hortex. Ulubiona owocowa mieszanka na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto „Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta
Słodkie okruszkiserka mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka rozgniecionych malin cukier puder olej do smażenia A jak to zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni. Miskę nakryć ściereczka(...)podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone,maliny i delikatnie rozmiksować, do momentu
Kuchnia w opałachPlacek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę(...)godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić
moj przepis naPlacek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę(...)godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić
moj przepis nazachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla . Składniki na dużą blachę 36 na 24 cm (u mnie 38 na 25 dlatego trochę niższe): Składniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej(...)godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić
moj przepis naoleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować;) Składniki: na blaszkę(...)pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 min lub do momentu, aż ciasto pięknie się przyrumieni. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
Rusty Forkpysznych jagód. I usta. Lato. Tyle dobrodziejstw aż trudno się zdecydować. Tu maliny dojrzewające na krzakach, w ogródku pełno porzeczek. Gdzieś po drodze był jeszcze agrest a w kolejce czekają już wiśnie. A pomiędzy tym jeszcze jagody własnoręcznie zebrane. I to właśnie one stały się bohaterkami w cieście, tak długo przeze mnie upragnionym. Wzbogacone nutką cytrynową
My simple kitchensmakować z każdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki . Spód tarty
In my kitchen