pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce, np. pokrojone brzoskwinie z puszki, mrożone maliny itp., następnie przykryć drugim blatem. Ozdobić na wierzchu kremem, owocami. Rozpuścić czekoladę z łyżką masła i mleka, chłodną polewą polać wierzch w esy-floresy. Ps. Białka najczęściej zostają kiedy pieczemy ciasta drożdżowe, pączki, wówczas zostawić sobie w lodówce, w miseczce. Można mrozić i też świetnie
kgwjanczewosię świeże truskawki, maliny, wiśnie czy jagody. Próbujcie z Waszymi ulubionymi owocami :-) składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 kg delikatnego twarogu 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy
babka w formieSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na masę śmietanową: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego(...)cukru (proszku) Składniki na sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że na długo zapadnie w moją pamięć. Te naleśniki są po prostu przepyszne! Mięciutkie i delikatne z nutą wanilii wzbogacone aromatycznym sosem
Świat Domowej Kuchnimaliny 5 dag jagody amerykańskie 1 budyń wiórki czekolady bita śmietana Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć(...)przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę
Kulinarny karnet Christopherapuszek. Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa masa. Dlatego taka nazwa :) Tak mi się skojarzyło, bo ciasto jest naprawdę puszyste i delikatne. Rodzince bardzo smakowało. Pytałam czy nazwa pasuje, zgodnie stwierdzili, że tak :) Do tego ciasta użyłam serków homogenizowanych truskawkowych i jagodowej galaretki. Dlatego masa wyszła różowa. Można tu użyć serków o dowolnym smaku(...)szklanki wrzątku 1 galaretka (u mnie jagodowa) Dodatkowo: maliny i borówki, miałam mrożone Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną. Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Agusiowe smakołykipyszności w darze… Początkowo w planie było brownie z malinami – przyznacie, że zdecydowanie bardziej pachnące jeszcze trwającym latem . Ale pech chciał, że w pobliskim warzywniaku wszystkie były już wykupione, zostały tylko morele i śliwki. No to powstało keto brownie ze śliwkami. Keto brownie ze śliwkami – czekodżem śliwkowy w formie ciasta Jak wiadomo połączenie śliwek i czekolady jest bardzo udane. Moją
Modern Cave Girltradycyjny cukier zmieniłam na miód a masło na olej kokosowy, śmietanę na jogurt. Ciekawego smaku nadają owoce (mogą być mrożone), które najlepiej jeśli są nieco kwaskowate. Proste i szybkie ciasto - idealne na wypadek niespodziewanych gości czy po prostu jako przekąska na deser lub drugie śniadanie. Wartości odżywcze na całość: 1037 kcal(...)wybrałam maliny oraz śliwki - szczypta soli Wykonanie Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlać olej. Dodajemy jogurt i chwilę wszystko miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec mieszamy z pianą z białek. Ciasto przekładamy do formy
Health-Fit-Lifeszczypta mielonych goździków Uwaga: szklanka 200 ml Jeżeli korzystamy z mrożonych malin, należy je rozmrozić. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i cały czas ubijamy, aż cukier się rozpuści (jak do bezy). Do ubitej piany dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łopatką. Maliny miksujemy i dodajemy razem ze skórką pomarańczową i przyprawami do piany(...)dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wysokość około 1 – 1,5 cm. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 minut. Z upieczonego ciasta ściągamy papier i jeszcze ciepłe pierniki kroimy na prostokąty dowolnej wielkości (u mnie to około 3 x 6 cm). Teraz przygotowujemy lukier. Składniki: 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku
Słodki sentymentmleka - 200 g czekolady (wedle gustu, ja wykorzystałam gorzką) - 30 g kakao - 170 g mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 120 g malin (mogą być mrożone, a kiedy te także są nieosiągalne, to można spokojnie zastąpić je konfiturą malinową dobrej jakości) - 250 g serka mascarpone - 200 g naturalnego serka kanapkowego (typu Almette) - ewentualnie cukier(...)blaszki wyłożonej papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Najlepiej, aby ciasto sięgało do ok połowy papilotki, minimalnie wyżej. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 muffinek. 6. Muffinki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu najlepiej rozłożyć ja na kratce do wystygnięcia. 7. W międzyczasie przygotowujemy krem. Rozgniecione maliny (lub konfiturę) mieszamy z mascarpone i serkiem, a następnie dosładzamy
two broke sistersDodatkową zaletą tej mąki jest fakt, że ciasto się nie zapada i można użyć dużej ilości owoców! 😍 Składniki: -2 pomarańcza -150g mąki ryżowej -100g mąki kokosowej -6 średnich jajek -150g ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym/lub zwykły -100ml oleju rzepakowego -owoce (porzeczki, maliny, rabarbar, agrest, truskawki itd) Kruszonka -płatki owsiane -wiórki(...)białek ciągle miksując. 4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Piekarnik nastawić na 180’C. 5. Do piany dodać zmiksowane pomarańcze z olejem, mąki i wszystko wymieszać. Ciasto za chwilkę będzie bardzo gęste bo mąka kokosowa zacznie pęcznieć. 6. Wyłożyć ciasto do formy wyrównując górę. Posypać owocami i lekko je docisnąć (owoce się nie zapadną więc można ich włożyć
Candy Pandasopisu na opakowaniu. Maliny przetrzeć , dodać białko jaja i cukier- następnie dokładnie ubić mikserem. Ubitą śmietankę wymieszać z malinową masą i rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Wykonanie bułeczek: Zagotować w garnku wodę ze szczyptą soli i masłem. Następnie wsypać na wrzątek mąkę i mieszać energicznie (aby nie było grudek) około 10 minut na bardzo małym ogniu. Schłodzone ciasto utrzeć z jajkami, solą
Tradycyjna Kuchniaczekoladową, można przybrać malinami. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto. Użyłam foremki 25x28
Monia miesza i gotuje[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn
Domowy Smak Jedzeniadzisiaj, podmienić część mąki na mielone płatki owsiane. Sprawdzą się tu również zmielone na mąkę orzechy. Ciasto zyska jeszcze więcej smaku, a w dodatku będzie zdrowsze. Składniki Ciasto kruche owsiane 100 g mąki owsianej lub zmielonych drobno płatków owsianych (można podmienić na inną mąkę, zwykłą pszenną lub mielone orzechy) 150 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 2 żółtka szczypta(...)truskawki (lub inne ulubione owoce np. maliny, borówki, porzeczki, czereśnie) do dekoracji: starta lub rozpuszczona czekolada Czas przygotowania około 2 godziny + chłodzenie Liczba porcji okrągła forma o średnicy 24 cm (około 8 porcji) Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 400 Białko: 7,7 g Tłuszcz: 26,3 g Węglowodany: 39 g Przygotowanie Ciasto kruche najlepiej przygotować za pomocą malaksera. Wystarczy umieścić
Analiza Smakukruchego ciasta z dodatkiem owoców. Galette z truskawkami, morelami i śliwkami SKŁADNIKI: 2 i ½ szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki bardzo zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania brzegów tarty OWOCE W SYROPIE: 400 g owoców, u mnie mix: posiekane morele, śliwki i truskawki, mogą być maliny, jagody, jabłka, gruszki(...)szczyptą soli i cukrem pudrem. Zimne masło siekam nożem na mniejsze kawałki, dodaję do mieszanki mąki z cukrem, siekam nożem. Dodaję 2 żółtka oraz bardzo zimną wodę, szybko zagniatam ciasto. Na początku powstaje jakby kruszonka, jednak po chwili otrzymasz połączone ciasto, które uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Ciasto odłóż na 35 minut do lodówki. Po 30 minutach chłodzenia
Zasmakuj Kuchnitruskawkami, uwielbiam ten deser. Do jego amatorów zalicza się także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja
niecodziennikparyjogurt naturalny 2 łyżki kakao 2 łyżeczki ksylolitu dodatkowo: dżem domowy i dowolne owoce maliny, banany, borówki itp. Przepis: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia, Dodać mokre składniki: jajka, masło, mleko. Wymieszać mikserem na gładką jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, Rozgrzać gofrownicę. Chochlą nakładać ciasto, Gofry piec około
tyfranboxNie wiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z
wesoła kuchniamlecznej czekolady Kilka łyżek masła orzechowego 1 łyżeczka śmietanki 36% Owoce do dekoracji: maliny, borówki Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao, wlewamy mleko. Miksujemy ponownie. Masa nie może być ani zbyt płynna ani zbyt gęsta. Z ciasta smażymy naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
VioletoweKucharzenieprzygotowaniu, pasuje do naleśników , gofrów , ale dobrze sprawdzi się także jako krem do ciasta, krem na kanapkę (podobno sama królowa Nutella chyli przed nim czoła). Osobiście bardzo lubię go w formie dodatku do porannej jaglanki. Doskonale komponuje się z delikatną kasza jaglaną i malinami (nawet tymi mrożonymi, czy te słoiczka). Jedno muszę jednak podkreślić. Wyjątkowość naszego bohatera uzależniona jest
365 dni dookoła kuchniowoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy
Okiem Blondynki by McBlondipatyczek), ale na patyczku ,p o wyjęciu z ciasta, nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudź całkowicie i dopiero wtedy pokrój na małe kwadraty. Przechowuj w chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Brownie najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych/ śmietankowych oraz z owocami, typu maliny, czy truskawki
Calzonella.comprzygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi
Cooking Monsterłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru porządna szczypta soli DODATKOWO: Świeże sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki lub inne). Cukier puder Serek waniliowy Syrop daktylowy/ klonowy Wszystkie składniki umieścić w naczyniu/dużej misce i zmiksować blenderem, bądź ręcznie rózgą do otrzymania gładkiej stosunkowo gęstej masy. Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć na małym ogniu
Calzonella.comzalewamy wodą i odstawiamy na min. 3 godziny. Posypka : w małym kielichu blenderujemy lifiziowane maliny ze stewią z erytrytolem. * Składniki na spód mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego rąk bo olej kokosowy pod wpływem temperatury szybko twardnieje, a ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana
Fill The BowlDzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny. Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie
W kuchni u Monikikostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. 2. Ciasto wałkujemy (np przez folię spożywczą
Kuchnia w czekoladzieMożna przygotowywać z dowolnymi nadzieniami. Moje ulubione są z białym serem i owocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży 2 zaokrąglone łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 30 g masła
Cakes By Kejtproszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę
Ciasteczkowy Potwórmieć. To kolejny smak dzieciństwa, ale wtedy mocno niedoceniony. A przecież porzeczki, agrest i maliny były w sadzie na wyciągnięcie ręki. Teraz muszę za nie niemało płacić. Kupiłam więc te porzeczki, ale nie miałam pomysłu jak mogę je wykorzystać. W pierwszej chwili pomyślalam o cieście z porzeczkami i bezą, ale zamiast lekko rozmiękczyć masło, całkiem je roztopiłam... tak więc powstały
bistro mamaPierwsza partia piernikowych wypieków doczekała się malowania . Nie są może jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też . Pierniczki upiekłam z przepisu ( z
Malinowa Kawiarenka