Torcik malinowa chmurka, który przygotowałam na urodziny kogoś dla mnie bardzo ważnego, kto cały czas powtarzał, że jego ulubione ciasto to malinowa chmurka właśnie. Ale miał
FlymetothespoonNic nie poprawi humoru tak jak rozpływający się w ustach sernik na herbatnikach, który podamy do gorącej herbaty z malin. Warto zafundować sobie i bliskim taką
KulinarneImpresje.plTaki tort z bitą śmietaną jest najprostszy do wykonania i jednocześnie bardzo smaczny. Ma zdecydowanie owocowy smak dzięki malinom, borówkom amerykańskim i wiśniom. Tort nie jest
Przepisy KulinarneCześć! Lubicie tiramisu? Mam nadzieję, że TAK! A próbowaliście kiedyś jakiejś innej wersji tego deseru? Na przykład z malinami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie! A jeśli
Moja pasja smakuCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
CiastkozercyJeśli zastanawiacie się, co dobrego możecie przygotować na Walentynki, to polecam te ciasteczka. Ciasteczka w kształcie serc, zrobione z ciasta z dodatkiem sera białego. Nadzienie to
Mieszam w GarnkuCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
CiastkozercyMacie ochotę na zdrowy deser z nasionami? Dzisiaj zrobiłam pyszny i naprawdę zdrowy deser na kokosowym mleku z malinami i mnóstwem różnych nasion. Deser przypomina smoothie
codojedzeniaPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiRabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz
Malinowa Kawiarenkaciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo . Na szczęście Justyna(...)zawitała nad Odrę. Lada wypełniona łakociami. Od lewej eklery na 3 sposoby: waniliowe z karmelizowanymi orzechami, czekoladowe oraz cytrynowe, brownie z wiśnią oraz deser z tonka, liczi i maliną. Na otwarcie Nanan czekałem z niecierpliwością wcale nie mniejszą niż na przybycie Mikołaja za młodu. To wszystko od momenty, kiedy dowiedziałem się o tych słodkich planach podczas festiwalu
Food Squarewszelakich, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Trochę czasu zajęło mi upieczenie ciasta, ale... Lepiej późno niż później . Brownie wychodzi boskie! Ale nie ma się co dziwić; w końcu to niemal sama czekolada z jajkami. Ciężkie, klejące i intensywne, zadowoli każdego czekoholika. Do tego soczyste, słodko-kwaśne maliny, orzeźwiająca nuta limonki i pieprz, pozostawiający przyjemny, ostry smak na języku. Zielony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeletniej odsłonie Ciasto przygotujesz w 30 minut , jest łatwe i bardzo smaczne. Polecam Składniki na masę ciemną: 1 czekolada ciemna 75 g masła 2 jajka ¼ szklanki cukru 2 łyżki mąki Składniki na masę białą: 100 g czekolady białej 60 g masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki Dodatkowo: 150 g świeżych owoców (u mnie to maliny, jeżyny(...)ciemną Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 22-24 cm smaruję masłem, wylewam masę ciemną, a na ciemną delikatnie wylewam masę białą. Żeby się masy troszkę wymieszały, można ciasto przemieszać patyczkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut. Kiedy ciasto wystygnie smaruję je dżemem w tych miejscach, gdzie chcę ułożyć owoce. White-Brownie przyozdabiam
Słodki sentymentucierane z truskawkami🍓 jakie znam... Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki. Nie da się(...)miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę (ok. 21 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej
Kuchnia MagdaLeny