wszystkie po kolei piekłam w jednej tortownicy. Czasochłonne zajęcie, ale wykonalne. Ciasto było gotowe, dwa najjaśniejsze blaty średnio mnie zadowalały ze względu na niezbyt wyraźną różnicę w kolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo. Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później(...)przepadają za wyrazistymi czy wyjątkowo oryginalnymi połączeniami smakowymi. Karolinę zachwycił krem truskawkowy - bardzo truskawkowy. Całość smakowała dobrze, a wyglądała uroczo. Oczywiście moje zdolności są ograniczone, ale jestem z tego ciasta wyjątkowo dumna - to najładniejsze ciasto z masą cukrową, jakie do tej pory przygotowałam. Żałuję tylko, że nie mam zdjęcia środka - efekt był bowiem naprawdę świetny. Przepis na ciasto pożyczyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto biszkoptowe : Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części Masa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki, maliny(...)dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną
Przepisy i porady kulinarneWprawdzie nie miałam już w planach piec pierników , ale gdy wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować . No i się nie zawiodłam , było
Malinowa Kawiarenkamąki więc bezglutenowe. Ciasto jest tak proste,że każdy sobie z nim poradzi. Zachęcam bo rozpływa się w ustach. Składniki na tortownicę 23 cm 250 g gorzkiej czekolady 125 g masła 6 jajek 175 g cukru 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie) Śmietanowy wierzch: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru maliny,borówki bądź inne(...)białka z resztką cukru, następnie stopniowo i delikatnie dodawać do masy czekoladowej. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec ok 40 min,aż do chwili gdy ciasto urośnie i popęka, a środek nie będzie płynny. Środek ciasta się zapadnie i to normalne. Gdy ciasto wystygnie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Powstały w cieście krater uzupełnić bitą śmietaną,posypać
Niespełnione zdolności kulinarnesezonowe owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać(...)dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczoną margarynę, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić
Monia miesza i gotujenieco zdrowszej wersji. Idealne na weekend, czy też imprezę lub nawet na słodką przekąskę np. do pracy. Ciasto jest puszyste, nie jest za słodkie ani zbyt ciężkie. Do ciasta można dodać dowolne owoce, najlepsze będą te jagodowe, świetnie na pewno pasowałyby tu wiśnie. Można też dodać do środka kawałki czekolady, albo polać je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Składniki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 180 g ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 230 ml mleka roślinnego 120 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego dowolne owoce (świeże lub mrożone) np. maliny, borówki, wiśnie, porzeczki, truskawki Wykonanie: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnej misce przesiać mąkę
Healthy food explorerswoim zwyczajem pomieszałam różne receptury. Zamiast kremu z mascarpone użyłam bitej śmietany. Dzięki temu deser jest nieco lżejszy i bardziej delikatny. Wierzch udekorowałam truskawkami i borówkami, a żeby nadać ciasto jeszcze bardziej wiosennego charakteru dodałam jajeczka ulepione z żółtego lukru plastycznego. Składniki: 3 jajka (najlepiej duże) 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii 250 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 śmietan fix owoce do dekoracji - maliny, borówki, truskawki Opcjonalnie - lukier plastyczny do ulepienia jajeczek. Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Można go lekko zblendować, jeśli kawałki listków są zbyt duże. Jajka ubić z cukrem
Kulinarne InspiracjeDziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy. Smacznego! . INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA
Ostra na Słodkoświeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka lub rózga. Maślankę, wodę i jajka ubijamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli(...)przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz obie esencje (do smaku). Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kładziemy łyżkę masy serowej na naleśnik, układamy połówki umytych i osuszonych malin. Naleśniki składamy – kształt do wyboru – można zrolować, złożyć w chusteczkę, kopertę…. Podajemy przybrane owocami, miętą i oprószone cukrem pudrem. Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami – na śniadanie, obiad
mojewypiekiinietylkoświeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka lub rózga. Maślankę, wodę i jajka ubijamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli(...)przekładamy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz obie esencje (do smaku). Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Kładziemy łyżkę masy serowej na naleśnik, układamy połówki umytych i osuszonych malin. Naleśniki składamy – kształt do wyboru – można zrolować, złożyć w chusteczkę, kopertę…. Podajemy przybrane owocami, miętą i oprószone cukrem pudrem. Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami – na śniadanie, obiad
mojewypiekiinietylkomalinowych 200 g malin 500 g śmietany 30% 2-3 małe opakowania fix do śmietany 1/2 łyżki cukru pudru II warstwa: 1/2 słoiczka konfitur malinowych 400 g malin 1 czerwona galaretka 380 g śmietany 30% 400 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 małe opakowania fix do śmietany Wierzch tortu 500 g śmietany(...)Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 25-30 minut). Biszkopt wyciągamy, wraz z blaszką rzucamy o podłoże z wysokości 30 cm. Z zimnego biszkoptu wykrawamy elementy tworząc 1 - przekrawamy elementy na 3 blaty. Układamy w kształcie 1 Pierwszą warstwę smarujemy konfiturami, układamy świeże maliny. Nakładamy ubitą śmietanę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkihalloumi. A jednak! Najlepiej smakuje w połączeniu z kawą. Składniki (na 2 porcje): 1 mango 1 gruszka 1 łyżka miodu garść pistacji niesolonych 100 gram malin 200 gram sera halloumi szczypta cynamonu oliwa do smażenia Gofry: 4 łyżki sproszkowanego korzenia maca 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli szczypta cukru(...)dobrze nagrzana jeżeli chcemy uzyskać chrupiące gofry. Składniki na gofry mieszam, blaszki gofrownicy smaruję tłuszczem i mniej więcej po 10 minutach od włączenia urządzenia do prądu nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto piekę długo bo około 5 minut. Chrupiące gofry przekładam na kratkę i studzę chwilę. W tzw. "międzyczasie" nakładam kolejną porcję ciasta i piekę kolejną porcję gofrów
Mango PapajaCiasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych i w ciepłym mleku dały radę) 2 jajka 150 g cukru + jedna łyżka do drożdży 150 g masła 450 g mąki (użyłam 150 g gryczanej, 150 g ryżowej i 150 g mieszanki z tego wpisu ) owoce (użyłam mrożonej mieszanki porzeczek i malin(...)minuty. 4. Do drożdży dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać mikserem. 5. Ciągle miksując dodawać stopniowo masło. 6. Odstawić do wyrośnięcia. Wg. oryginalnego przepisu, ciasto powinno rosnąć godzinę, ale bałam się, że nie zmieści mi się do foremki i po pół godziny przelałam je do blaszki. 7. W czasie kiedy ciasto rośnie zagniatamy kruszonkę. 8. Kiedy ciasto wyrośnie
Mama z Motylemdużym wrażeniem smaku tego ciasta. Jest puszyste, mocno czekoladowe, wilgotne i wcale nie czuć, że jest w nim cukinia. Nikt z domowników nie zgadł z czym jest to ciasto. Z pewnościom będę do niego wracać a was zachęcam do upieczenia. Składniki: Suche składniki: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 1,5 szkl cukru kokosowego 0,5 szkl(...)maliny jeżyny Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Cukinię dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać mokre składniki i ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, rozsypać
Ala piecze i gotuje