Tort bezowy z bitą śmietaną . Nie pavlova, tylko tort ze zwykłych bez, tort z blatów bezowych z bitą śmietaną. Do śmietany dodałam liofilizowane maliny, które nadały
królestwo garówDziś sobota a więc koniecznie coś słodkiego. Trwa sezon na maliny i borówki więc grzech tego nie wykorzystać. Myślę , że w zimie , gdy owoce będą tylko mrożone też będzie można ten przepis wykorzystac ale póki co cieszmy się świeżymi. Zapraszam :) Tartaletki z miętowym budyniem i owocami Ciasto: - 300g mąki pszennej typ650 +do podsypania - 100 g cukru pudru - 2 jajka duże
Kuchnia Pełna EmocjiMagazynu Aromat . Brownie z chilli i malinowym sosem Drukuj Składniki Ciasto: 300 g masła 200 g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 płaska łyżeczka chilli 15 g kakao 200 g cukru 4 całe jaja rozmiar L 150 g mąki pszennej szczypta soli Malinowy sos: 200 g malin (mogą być mrożone) 6 łyżek wody 4 łyżki cukru 2 płatki żelatyny
Rusty ForkPiec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Krem 600 ml śmietany kremówki 250 mascarpone 300 g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki) 3 łyżki cukru pudru, lub więcej jeśli lubicie bardziej
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk4 płatki żelatyny 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina 1/2 laski wanilii 50 g cukru 125 g mrożonych malin 250 ml zimnej śmietany kremówki
Sztuka gotowania w/g Samirymaślanki 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 2 jajka dodatkowo: garść malin 2 łyżki jagód brzoskwinia łyżka płatków migdałowych Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałów. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawzględem wykonania jak i składników - ciasto z truskawkami. Pieczone z dodatkiem oleju, dzięki czemu jest niezwykle wilgotne i długo zachowuje świeżość. A w smaku? Jak dla mnie poezja :). Niby proste, z łatwo dostępnych składników, ale to właśnie w prostocie tkwi siła :). Myślę, że równie pysznie smakowałoby z innymi owocami lata - z malinami, wiśniami, borówkami...Polecam do przetestowania. Uwaga - szybko znika(...)cienką strużką wlewać mleko, nie zaprzestając ubijania ( powstanie rzadka masa ). Bezpośrednio do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć umyte, odszypułkowane i przepołowione truskawki, rozcięciem ku górze. Truskawki układać jedna obok
Opowieści z piekarnikałyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonego kardamonu szklanka jagód lub malin lub porzeczki Wykonanie: jajka, cukier, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny ubijamy mikserem przez 5 minut do masy wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem, miksujemy 1 minutę dodajemy ¾ owoców i delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy (21-22cm) wyłożonej papierem
Słodkie zapomnienieserka waniliowego (lub twarogu rozmiksowanego z 2 łyżkami cukru i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii) 1-2 banany 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: bita śmietana, 250 g malin świeżych - rozgniecionych w miseczce z 2 łyżkami cukru (można dać więcej jeśli owoce są kwaśne) WYKONANIE NALEŚNIKI: Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku, na małym ogniu. Lekko(...)wlewamy 1 szklankę mleka i roztopione masło. Mieszamy, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 5-10 minut. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy naleśniki po około 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Układamy w stosik na dużym talerzu. NADZIENIE : Banany kroimy w plasterki i skrapiamy
cool and minty*składniki: 100 ml soku z malin (u mnie maliny w soku własnym) ok. 1 cm świeżego imbiru 1-2 łyżeczki czarnej herbaty 2 łyżeczki miodu
Domowy Smak Jedzeniaoczyszczonej dodatki opcjonalnie syrop klonowy, maliny lub inne owoce przepis Do miski wlewamy maślankę, dodajemy serek mascarpone, jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód, całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie do masy naleśnikowej wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną
Smakowite Daniadługie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny raz go upolowałam i nie tym razem niestety. Do gotowania syropu by podrasować kolor i smak rabarbaru dodałam 2 garstki mrożonych malin. Składniki na 12 sztuk(...)się rozpuściło. Laskę wanilii przeciąć na pół, zeskrobać nożem nasionka i dodać do ciepłego mleka. Wszystkie składniki razem z przyprawami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości rabarbar obrać, następnie pociąć wzdłuż na 5-6 cienkich pasków. W garnuszku zagotować ksylitol z woda i imbirem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosty i lekki sernik z borówkami Ta wersja sernika bez cukru jest zrobiona z twarogu i serka wiejskiego lekkiego, a spód zdecydowałam się zrobić z mąki amarantusowej, więc ciasto jest dodatkowo bezglutenowe Mąka z amarantusa to miła odmiana od bardziej popularnych wersji, jest raczej łagodna w smaku. Jeśli chcecie upiec ten sernik, a nie macie jej w domu – możecie(...)inną mąkę bezglutenową lub zwykłą, chociaż polecam tę pełnoziarnistą Jeśli jeszcze nie nacieszyliście się dostatecznie borówkami, to polecam wypróbowanie tego lekkiego sernika z tymi owocami, ale możecie też wykorzystać maliny, jeżyny lub inne ulubione owoce Może chcecie zachować trochę borówkowego smaku na zimę? Sprawdźcie też przepis na dżem z borówki amerykańskiej bez cukru Prosty i lekki sernik z borówkami
Fitkotborówkami . Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko kakao karmel z wanilią w młynku Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki malin Nasączenie: 100 ml przegotowanej zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: maliny do dekoracji kolorowe posypki itp. ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, a następnie(...)stopni na 30 minut (termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy formę, upuszczamy ją z wysokości ok. 50 cm (tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu rzucanego), a następnie odstawiamy by ciasto wystygło - ja piekę biszkopt dzień wcześniej niż planuję go przekładać, wtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy
Czary - gary w kuchniWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)cukru na krem: 150 g śmietany kremówki 170 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: truskawki, maliny, borówki itp. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić masło i połamaną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać żółtka, kakao i ponownie
wyzwania kuchennemascarpone. Całość dokładnie zmiksowałam. Następnie Ania dorzuciła malin, borówek oraz brzoskwiń z puszki . Po delikatnym wymieszaniu masa do przełożenia tortu była gotowa. Pozostało jeszcze tylko nasączyć blaty, mieszanką syropu owocowego i alkoholu. Tutaj też wykorzystany był fajny patent Nie polewałyśmy biszkoptów łyżeczką, tylko Ania wsadziła do płynu dyfuzor i spryskiwała ciasto jak spryskiwaczem. Dzięki temu nasączenie było równomierne. Fartuszek kuchenny(...)biszkopt rzucamy na dywan z wysokości kolan. Masa : – 700 ml śmietanki kremówki 30% – 3 śmietan fixy – 250 g mascarpone – dowolne owoce, u nas około 250 malin, 250 g borówki oraz 250 g odsączonych brzoskwiń z puszki Śmietankę ubijmy wraz z śmietan fixem. Do ubitej dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy owoce i delikatnie
RelaxtimeDeser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano
Moja Delicjaopakować puddingu waliliowego bez cukru 1 litr mleka 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 200 g wiórek kokosowych blaszka do pieczenia ( ja wybrałam taką 30x25 ) Dodatki: Kakao, maliny, jogurt truskawkowy, cytryna, skórka z cytryny Przygotowanie: Blaszkę wykładamy krakersami, jeden obok drugiego. Z 1 litra mleka odlewamy 1 szklankę, a pozostałe mleko gotujemy. Tą szklankę mleka wlewamy do dzbanka(...)Górną warstwę masy zasypujemy wiórkami Odkładamy nasze Rafaello do lodówki. Ja zostawiłam je tam prawie 20 godzin, wtedy mamy 100% pewność ze całość nam idealnie stężeje. Do ciasta Rafaello można również dodawać migdały :) Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki ciasto 225 g z mąki,+ łyżkę 2 łyżek stołowych (30 g), cukru łyżeczka soli starta skórka z cytryny 115 g z masła zimnego 1 jajko około 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie(...)folię i do lodówki na minimum 30 minut. W misce wymieszać cukier ze skrobią ,solą i cynamonem. Dodać pokrojone w plastry owoce ,wymieszać Piec nagrzać do 190º C Ciasto rozwa łkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Posypać wierzch mąką i wałkować na koło 30-33 cm Rozwałkowane ciasto na koło wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. Umieścić owoce
mojej kuchniSkładniki ciasto 225 g z mąki,+ łyżkę 2 łyżek stołowych (30 g), cukru łyżeczka soli starta skórka z cytryny 115 g z masła zimnego 1 jajko około 60 ml mleka moja córka nie mogła sie doczekać i kroiłam gorące farsz 3-4 brzoskwinie, nektaryny- u mnie małe brzoskwinie ogrodowe 140 g świeżych drobnych owoców ,jagód,malin,lub same brzoskwinie(...)folię i do lodówki na minimum 30 minut. W misce wymieszać cukier ze skrobią ,solą i cynamonem. Dodać pokrojone w plastry owoce ,wymieszać Piec nagrzać do 190º C Ciasto rozwa łkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Posypać wierzch mąką i wałkować na koło 30-33 cm Rozwałkowane ciasto na koło wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. Umieścić owoce
w mojej kuchni