dekoracji… awokado Ciasto wyłożyłam kremem czekoladowym na bazie awokado i mleka kokosowego . Bardzo podobnym do tego z przepisu na babeczki kakaowe z cukinii . Tym razem dodałam do niego jednak czarne kakao… Do dekoracji użyłam natomiast orzechów pecan. Ale w tej kwestii obowiązuje pełna dowolność. Świetnie pasowały by tutaj maliny albo borówki. Jednak o świeże owoce dobrej jakości(...)piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka). Krem z awokado Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na ciasto po całkowitym wystudzeniu. Pozostałe informacje Do sporządzenia opisanego wyżej brownie mogą się przydać się następujące składniki: Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów) Better Stevia firmy Now Foods Erytrytol Przybliżona wartość
Modern Cave Girlzawijane bułeczki drożdżowe to właściwie połączenie pizzy z muffinkami. Drożdżowe ciasto posmarowane koncentratem, posypane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz oregano, zawinięte w rulon, pocięte na kawałki i upieczone w formie na muffinki. Oczywiście można by było z tych proporcji zrobić jedną dużą pizzę ale takie bułeczki- muffinki lepiej się transportują i przechwytują więc są idealne do wzięcia gdzieś(...)mieście, więc pewnie trochę to przełoży się na aktywność na blogu. Chociaż w weekend jadę do mojej mamy na wieś co też działa na mnie zawsze inspirująco, zaczęły się maliny i szpinak- więc mam nadzieję ogródek mnie natchnie do gotowania i ekseprymentowania. Przepis ten wymyśliłam na konkurs Apetiny i przyniósł mi szczęście a konkretnie drugą nagrodę, więc jest
Cooking for Emilymigdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą
Mała Cukierenkamigdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą
Mała Cukierenkasmaku białej czekolady. Smak tak naprawdę zależy od użytej odżywki białkowej. Często pytacie czy można ją zastąpić lub pominąć. W tym przepisie zalecałabym jednak, aby z niej nie zrezygnować. Ciasto jest naprawdę cudowne, smakuje jak z najlepszej cukierni :) Spód : 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżki(...)opakowanie serka homogenizowanego, 200 g 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady, 60 g 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka miodu 1 szklanka świeżych malin Serki zmiksować z odżywką i miodem. Żelatynę zalać wodą do pokrycia, gdy napęcznieje rozpuścić na wolnym ogniu NIE ZAGOTOWAĆ. Wymieszać energicznie z masą. Na koniec wmieszać maliny. Masę równomiernie rozsmarować na spodzie
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 2 ciasta o średnicy 20 cm Masa jogurtowa 800 g greckiego jogurtu 5 łyżeczek żelatyny w proszku 50 ml wody 100 ml śmietanki lub mleka 80 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki soku z cytryny Spód ciasteczkowy 150 g czekoladowych ciastek 100 g rozpuszczonego masła Galaretka owocowa 400 g mieszanych owoców, u mnie jagody, maliny, porzeczki(...)galaretkę. Namocz żelatynę w wodzie. 300 g owoców zagotuj z cukrem, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Ostudź galaretką i kiedy zacznie krzepnąć dodaj resztę owoców i wylej galaretkę na ciasto. Wstaw do lodówki. Galaretka jest jedynie lekko ścięta. Całość posyp pistacjami. The post Jogurtowiec z leśnymi owocami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniabudyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona(...)kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem
Świat Ciastapołączeniu ze słodkimi gruszkami dają naprawdę wspaniały deser. Prawdziwa uczta dla wielbicieli czekolady. To chyba mój ulubiony przepis na brownie z gruszką. Można też wykorzystać inne owoce, np. maliny, truskawki czy nawet jabłka! Przepis jest prosty, szybki i niezawodny, smakuje wszystkim, których znam. No chyba, że ktoś po prostu nie przepada za czekoladą. Zresztą - przekonajcie się sami :) BROWNIE Z GRUSZKĄ(...)kąpieli wodnej. Studzę. Jajka ubijam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję czekoladę z masłem. Do masy czekoladowo-jajecznej dodaję mąkę, sól i kakao. Mieszam. Powstaje gęste, lepkie ciasto. Gruszki obieram, dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Każdą połówkę owocu nacinam delikatnie i wciskam w ciasto. Piekę około 30 minut, aż na powierzchni powstanie czekoladowa skorupka a w środku
W kuchni Karmel-itkiwierzch masy serowej - 230g mrożonych (lub świeżych) malin 3 galaretki rozpuszczamy w 750g gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Czwartą galaretkę rozpuszczamy w 300g wody i również odstawiamy. Ser ubijamy chwilę razem z mascapone, dodajemy mrożone (lub świeże, choć osobiście wolę mrożone- masa szybciej ściąga...) maliny. Ubijamy, aż maliny rozpadną się i zabarwią masę. Strumieniem wlewamy 3 schłodzone(...)masa gęstnieje błyskawicznie), wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto do lodówki. polewa ganache: - 80g czekolady (u mnie deserowa) - 80g słodkiej kremówki (30%) - 17g gorącej wody - 4g żelatyny Kremówkę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę
Smaczne ZdroweCzas czytania: 2 min Migdałowe babeczki na przepysznym kruchym delikatnym i cieniutkim cieście, wypełnionym migdałową masą. Migdały uwielbiam w każdej formie więc dług nie zastanawiałam się nad tym, czy je upiec. Po upieczeniu na powierzchni babeczki tworzy się chrupiąca skorupka , a środku ukryta jest delikatna wilgotna masa migdałowa. Babeczki migdałowe podałam z bitą śmietaną udekorowane świeżymi słodkimi figami . Oczywiście, bita(...)śmietana i owoce, to opcja de lux, można, to pominąć. Do dekoracji babeczek można użyć innych miękkich owoców , malin, borówek, brzoskwiń… Koniecznie musicie ich spróbować, babeczki są rewelacyjne! Zapraszam. Print Migdałowe babeczki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne mocno migdałowe babeczki. Course Desery Cuisine American Keyword migdały Prep Time 30 minutes Cook Time
SprawdzonaKuchnia.pljest piękne, to nie ukrywajmy- wieczory chłodne i bez kocyka ani rusz. Tak właśnie rozmyślając nad przygotowaniem sernika z zielną herbatą matcha, stwierdziłam, że on musi mieć w sobie maliny. Niczym najprawdziwsza herbata z najprawdziwszym domowym sokiem ;) A że herbaty nie słodzę, to i sernik mało słodki. Stwierdziłam, że spód jest w miarę słodki, beza włoska to już w ogóle(...)słodko, ani za kwaśno ;) Herbata matcha może i nie należy do najtańszych, ale z pewnością warto ją mieć w swojej kuchni! Czemu? Bo możemy naturalnie zabarwić czy to właśnie ciasta, desery czy naleśniki. Przy małej ilości jest niewyczuwalna, przy dwóch łyżkach które ja sypnęłam do sernika, była wyczuwalna minimalnie i ani trochę to nie przeszkadzało ;) Piekąc sernik (jakikolwiek) pamiętajcie
Kuchnia w czekoladziekupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka nalewki malinowej barwnik spożywczy różowy 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki musu z malin 2 łyżeczki nalewki malinowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę(...)białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy
Podróż w kulinariasię, że Wam się podoba! :) Czekoladowe ciasta zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej(...)jaglanego brownie wybrałam brzoskiwnie*, ale możecie użyć innych ulubionych owoców lub posypać je orzechami/wiórkami kokosowymi/suszonymi owocami. *dostałam od cioci maaasę brzoskwiń. A tato wczoraj przywiózł jeszcze więcej malin. Tak więc to nie koniec przetworów w tym roku :) Przepisy już niedługo :) BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z BRZOSKWINIAMI inspiracja - Moje Wypieki // foremka 18x18cm lub nieco większa (np.16x26cm lub 20x20cm) ~100g
chili & sugarmasła lub oleju do smażenia placków Dodatkowo dżem lub maliny czy truskawki dodadzą smaku takim placuszkom Placki z serka wiejskiego – przepis Jajka i serek wiejski powinny być w temperaturze pokojowej. Łyżeczkę proszku do pieczenia należy wymieszać z mąką pszenną – nie powinno być jej więcej niż 80 gramów, aby ciasto było w sam raz, nie za gęste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort z owocami i kremem maślanym to idealny sposób na zrobienie przyjemności bliskiej osobie. W sezonie owocowym świetnie będą do niego pasowały świeże truskawki lub
To co lubię - gotuję i polecamszpatułką. Gofrownicę rozgrzać, na płytę gofrownicy wylewać porcje ciasta. Piec gofry na ładny rumiany kolor (czas pieczenia zależny jest od gofrownicy). Gofry studzić na kratce (ja zazwyczaj kładę kratkę z piekarnika nad zlewem, wtedy gofry mogą swobodnie odparować z góry i z dołu). Gofry podałam z konfiturą maliny z sokiem cytrynowym do nabycia w sklepie Skworcu
Zrób to smacznie19.11.2018 Bardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie:) Składniki Krem malinowy
gotuj ze mnąkilku dniach dostałam takiego maila: , ,Droga Pani Elżbieto ciasto wyszło przepyszne. Takie właśnie mieliśmy oczekiwania, mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkawe, trochę podobne do Brownie, ale nie takie zbite. Słodycz delikatna i nie dominująca nad owocami. Tym którzy woleli słodsze, zrobiłem jak Pani radziła, podałem ze słodkim sosem z malin." Reasumując, skoro smakowało, tzn przepis trafiony w konkretnego Odbiorcę
Dieta moja pasjamrożone lub można zamienić je na borówki amerykańskie lub np. maliny) sos karmelowy, cukier puder i owoce do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka
karmelowydodatki i gotowe. Mnie smakują z jogurtem słodzonym miodem i malinami. Inspiracja stąd . Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki ½ szklanki mleka 20 dag rozdrobnionego twarogu 1 szczypta soli 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki cukru 4-5 łyżek oleju Ubij białka na sztywno, dodaj żółtka i pozostałe składniki. Wymieszaj (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze 2-3 łyżki mąki). Dobrze
Qlinarnie i QlinarnieCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzłowiek siedzi i główkuje co by tu zrobić, żeby upiec ciasto i nie "zjechać" przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka kropel soku z cytryny olej bita śmietana maliny A jak to zrobić: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić
Kuchnia w opałach