szpatułką. Gofrownicę rozgrzać, na płytę gofrownicy wylewać porcje ciasta. Piec gofry na ładny rumiany kolor (czas pieczenia zależny jest od gofrownicy). Gofry studzić na kratce (ja zazwyczaj kładę kratkę z piekarnika nad zlewem, wtedy gofry mogą swobodnie odparować z góry i z dołu). Gofry podałam z konfiturą maliny z sokiem cytrynowym do nabycia w sklepie Skworcu
Zrób to smacznie19.11.2018 Bardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie:) Składniki Krem malinowy
gotuj ze mnąkilku dniach dostałam takiego maila: , ,Droga Pani Elżbieto ciasto wyszło przepyszne. Takie właśnie mieliśmy oczekiwania, mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkawe, trochę podobne do Brownie, ale nie takie zbite. Słodycz delikatna i nie dominująca nad owocami. Tym którzy woleli słodsze, zrobiłem jak Pani radziła, podałem ze słodkim sosem z malin." Reasumując, skoro smakowało, tzn przepis trafiony w konkretnego Odbiorcę
Dieta moja pasjamrożone lub można zamienić je na borówki amerykańskie lub np. maliny) sos karmelowy, cukier puder i owoce do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego o średnicy około 20 cm włóż masło i umieść je w piekarniku na czas przygotowywania ciasta. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka
karmelowydodatki i gotowe. Mnie smakują z jogurtem słodzonym miodem i malinami. Inspiracja stąd . Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki ½ szklanki mleka 20 dag rozdrobnionego twarogu 1 szczypta soli 1/3 łyżeczki sody 2 łyżki cukru 4-5 łyżek oleju Ubij białka na sztywno, dodaj żółtka i pozostałe składniki. Wymieszaj (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze 2-3 łyżki mąki). Dobrze
Qlinarnie i QlinarnieCiasto które zrobisz w 10 minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzłowiek siedzi i główkuje co by tu zrobić, żeby upiec ciasto i nie "zjechać" przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka kropel soku z cytryny olej bita śmietana maliny A jak to zrobić: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić
Kuchnia w opałachobiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem z serka mascarpone i delikatnie kwaskowy sos z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje słodkość kremu. Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki można podawać na ciepło (Wtedy krem nieco się rozpływa) lub na zimno. Sos z czarnej porzeczki można zamienić na sos z malin, czerwonej porzeczki, jeżyn czy wiśni(...)pozbyć się pestek. Odstaw. Masło rozpuść i ostudź. Mąkę, mleko, cukier i sól, wodę i jajko zmiksuj krótko na gładką masę, dodaj masło i zmiksuj dokładnie. Dobrze jest gotowe ciasto na 30 minut, ale nie jest to konieczne (naleśniki dzięki schłodzeniu będą delikatniejsze). Na niewielkiej patelni z nieprzywierającą powłoką rozpuścić odrobinę masła (powierzchnia patelni powinna być tylko lekko natłuszczona). Wlewać
Pociąg Do Kuchnitarta chodziła już za mną dość długo, ale kiedy w końcu się pojawiły maliny to wzięłam się do roboty. Długo też polowałam na nową formę do tarty, ale żadna mi nie odpowiadała, aż w końcu trafiła się w Pepco z wyciąganym dnem, polecam :) Tarta jest idealna do popołudniowej kawki. 😋 Dodatkowo jest niesamowicie fotogeniczna, ale pod koniec zdjęć też nie wytrzymała(...)ciasta, a daktyle rozdrobnić widelcem.) Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła. Powstałą mieszanką wypełniamy spód i boki formy i mocno dociskamy. Schładzamy. W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem - ale nie zagotowujemy!, zdejmujemy z palnika, dodajemy czekolady i kakao. Schładzamy i następnie wylewamy na spód. Odstawiamy na noc do lodówki, dekorujemy wg uznania - u mnie maliny
Gotuj z AgnesBardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moją przygotowałam ze śliwkami, ale można użyć malin, jeżyn, albo też owoce pominąć zupełnie. Samo bowiem obłędnie czekoladowe, kremowe i delikatne nadzienie, każdego powali na kolana. Nas urzekło; mówię Wam, ciężko na jednym kawałku skończyć. Do tego lekko kwaśne śliwki, które ożywiają całość, a to wszystko zamknięte w kruchym, mocno kakaowym cieście z nutą cytryny. Jest ona zaskakująca, ale bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednicy 16 cm. Możecie zrobić jeden duży torcik musowy używając tortownicy o średnicy 23-24 cm Spód jest z biszkoptu nasączonego cytrynówką. W środek musu ukryłam maliny (użyłam zamrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej) Na wierzch pokruszyłam bezy, ale możecie ozdobić według własnego uznania i fantazji ;) Upiekłam biszkopt w dużej płaskiej prostokątnej blaszce, następnie wycinałam okręgi około(...)Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Mus z mango. 600 g gotowego puree z mango( około 2 duże mango) 100 g jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 20 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 100 g malin (mogą być
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje. Ceny owoców są wysokie i nie mogę sobie np. na domowe przetwory czy choćby jedzenie(...)domu? Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem
ciastkarnia na kruchym spodzieW okresie karnawału , a już szczególnie w tłusty czwartek na naszych stołach pojawiają się pączki. Te tradycyjne , drożdżowe z marmoladą wymagają nieco więcej czasu
Malinowa Kawiarenkaciasto z jeżynami. Ostatnio było „ Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką ”, które bardzo polecam wypróbować :). A dzisiaj zapraszam na pyszny sernik kokosowy z jeżynami. Jest kremowy, waniliowy, wilgotny. Nie dużo rośnie i pieczemy go w kąpieli wodnej. W przygotowaniu jest prosty, miksujemy tylko ze sobą składniki. Zamiast jeżyn możemy użyć malin lub borówki. Proszę jeszcze uważać, aby się(...)ostygnięcia. 5. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i zdjąć folię aluminiową. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Schłodzony sernik wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegu blaszki) i ułożyć na paterze. Wierzch udekorować jeżynami i posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała CukierenkaTakie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, - z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami(...)maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni
Zasmakuj Kuchniwiaderka, a z serka wiejskiego. Na górze agrest, który przełamuje słodycz masy serowej. Dopiszę, że każde inne drobne owoce będą tu równie dobrze pasować. Następnym razem spróbuje z malinami lub jagodami. A następny raz na pewno będzie, gdyż tarta jest wyborna! :) Składniki: (na formę o średnicy 23-24 cm) Kruchy spód: 190 g mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta(...)agrestu masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ceramiczną formę o śr. 23-24 cm wysmarować masłem. Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę, a następnie szybciutko rozwałkować na okrągły placek o średnicy większej niż średnica naszej formy. Ciasto ostrożnie przenieść do formy i powyklejać zarówno dno jak i boki. Nadmiar ciasta
Nastoletnie WypiekanieSiniak – tak nazwałam moje ciasto a to przez niebieski kolor sernika. Zapraszam Składniki: Na spód: * 20 dkg poruszonych herbatników * 1/3 kostki masła rozpuszczonego Na masę serową: * 1 kg zmielonego sera * 2 galaretki niebieskie * 3 łyżki cukru pudru * garść borówek Na górę: * 2 galaretki przezroczyste * maliny, borówki, jeżyny Rozpuszczone masło wymieszałam ze zblendowanymi herbatnikami. Wylepiłam spód tortownicy
Pieprzyć z Fantazjąprzy tym, że hej! Siniak - tak nazwałam moje ciasto a to przez niebieski kolor sernika. Zapraszam :) Składniki: Na spód: * 20 dkg poruszonych herbatników * 1/3 kostki masła rozpuszczonego Na masę serową: * 1 kg zmielonego sera * 2 galaretki niebieskie * 3 łyżki cukru pudru * garść borówek Na górę: * 2 galaretki przezroczyste * maliny, borówki, jeżyny Rozpuszczone masło wymieszałam ze zblendowanymi herbatnikami. Wylepiłam
Pieprzyć z Fantazjąpokrojonych w kostkę lub innych ulubionych owoców (jagody, borówki, maliny) – szczypta soli Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopiony olej kokosowy i miód lub syrop, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę truskawki lub inne owoce i delikatnie łączymy z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki
Be Fit Be StrongPozostałe dziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciasta. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w termoobiegu. W tym czasie ugotuj budyń. Standardowo, tak jak podaje instrukcja na opakowaniu. Owoce pokrój, jeżeli tego wymagają (np. truskawki, bo jagody czy maliny pozostaw bez naruszenia). I wymieszaj z łyżką cukru. Puszczą
Zdrowie na języku :Pbardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się z domowymi malinami :) Liczba ciasteczek: ok. 45 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru Na stolnicę wysypać mąkę, cukier. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło, szybko je posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada
Czerwony GupikKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się z domowymi malinami :) Liczba ciasteczek: ok. 45 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru Na stolnicę wysypać mąkę, cukier. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło, szybko je posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada
Czerwony GupikUwielbiam maliny i mogę je jeść o każdej porze roku, ale najlepsze są latem prosto z krzaka z ogrodu rodziców. W tym roku mamy ich naprawdę
Emskie Smakipodane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie
My Culinary Artkucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie dobrze możesz użyć rodzynek, moreli, fig, a nawet suszonych truskawek czy malin. Nie sugeruj się za bardzo słowem „śniadaniowa” w tytule
Roślinna - blog wegańskimało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku 100 g miękkiego masła 5 łyżek drobnego cukru Na wierzch : 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu owoce ( u mnie truskawki i maliny) Wykonanie: Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego
Walijskie Pichcenieproszku do pieczenia Dodatki 30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka) płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor. Bitą śmietanę ubijamy
Kuchenne aromatyserku kremowym, j eżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska lub ekstrakt waniliowy * płatki migdałowe- 50 g Dodatkowo: * maliny- 200 g * płatki migdałowe- 20 g * czekolada- 100 g * olej
Kraina Miodem Płynąca