ulubionymi owocami drożdżówki?! ja jestem chętna na kawałek zawsze! Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec . Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie(...)malin ok. 10 dag truskawek 3-4 morele Foremki PLUMPY od ALFATEC Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajko a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki 5 - jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części. Zrobić krem . Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować
w mojej kuchniszklanki mleka letniego krem: 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru 20 dkg malin mrożonyc lukier: białko jajka cukier puder glazura malinowa: 10 dkg malin mrożonych 1/2 łyżeczki żelatyny 1 litr oleju rzepakowego Do miski wykruszam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam(...)minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól. W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję resztę mleka, i jogurt. Letnie wlewam do ciasta. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję do ciasta. Wyrabiam mikserem, hakiem aż ciasto będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie podsypuję odrobioną mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej
wesoła kuchniasię tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzełososiem - według mnie bardziej naleśnikowe (bliny to cienkie racuchy z ciasta drożdżowego), ale i tak bardzo smaczne, Klopsy królewieckie – regionalne danie Prus Wschodnich. Klopsy z mięsa z młodego jelenia z dodatkiem ryby, w sosie kaparowym. Klopsy podane z zielonym orkiszem i marchewką. Bardzo ciekawe i warte uwagi danie. Maliny ze Szwajcarii Mazurskiej – idealnie mało słodki deser z własnymi malinami(...)zimą można dostać się na górę wyciągiem krzesełkowym. Na Pięknej Górze znajduje się największy ośrodek narciarstwa zjazdowego w pólnocno-wschodniej Polsce. Odpocząć chwilę, napić się herbaty lub kawy, zjeść ciasto można w kawiarni z obrotową podłogą. Pijąc kawę można podziwiać „panoramę polodowcowej krainy, miasteczka Gołdap oraz tajemniczej Puszczy Rominckiej.” W ciągu 50 minut zatoczymy pełne koło. Nóż Widelec – Kuchnia
królestwo garówzanadrzu jeszcze kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jeśli jednak w Waszej okolicy jeżyny są trudno dostępne, nie ma strachu - świetnie można je zastąpić bardziej popularnymi malinami. Wczoraj zebrałam kolejne pół kilo. I troszkę mi się smutno zrobiło, bo musiałam się mocno wspinać na palce i wciskać dłonie między kłujące gałęzie. Przez brak słońca w ostatnich dniach jeżyny bowiem przestały(...)się nieco zebrać, mam więc nadzieję, że krzewy wezmą się w garść i dostarczą mi jeszcze trochę tych pyszności. Myśl o jeżynach z zeszłego roku przypomniała mi o cieście, które wtedy zrobiłam. Pyszne, mięciutkie, pachnące. Wtedy miałam resztę owoców, tym razem dałam ich zdecydowanie więcej. Poza tym część ciasta wymieszałam z kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealne do drożdżowych bułek z serem, kruszonką i np. jagodami. Co prawda na jagody jeszcze odrobinę za wcześnie (w tym przypadku użyłam mrożonych), ale można użyć np. poziomki, maliny, truskawki, śliwki i czego tylko zapragniecie! Jest mnóstwo przepysznych owoców, które idealnie się nadadzą! Ale żeby już nie przedłużać, zapraszam po przepis! Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży 100 ml ciepłego(...)mąki tortowej W miseczce rozpuszczamy mleko w ciepłym mleku (nie może być gorące) pokruszone drożdże, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: rozczyn z powyższych składników 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 jajka średniej wielkości 400 g mąki tortowej 100 ml oleju 50 g cukru Masa serowa: 250 g twarogu (użyłam
Gotuj z MąkąTort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony(...)boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą Czekoladę
Domowa cukiernia EwyCiasto na tortownicę o średnicy: 23 cm Zaskakująco wilgotne i idealne na letnie wieczory! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jest niezwykle prosty a daje tyle radości :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki dobrej jakości kakao w proszku 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki czekoladowych(...)kropelek (50% kakao) 300 g malin 200 g borówek Na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Do posmarowania blachy: Odrobina oleju kokosowego Odrobina mąki Do ozdobienia: Ulubione owoce - w moim przypadku dorodne maliny i borówki (należy część odsypać) Przepis: Do misy dodajemy mąkę, sodę, cukier, czekoladowe kropelki oraz kakao. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
Emcia PichciWykorzystując narastającą tęsknotę za wiosną, ciepłymi dniami i straganami pełnymi owoców - postanowiłam stworzyć jakiś tymczasowy substytut. Przypomnialam sobie, że bardzo dawno nie robiłam pralinek. Małej, przyjemnej
Świat Ciastabyć maliny, borówki, banany itp. Składniki na naleśniki (2 porcje) 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki gazowanej wody 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na krem Rafaello 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 250g serka mascarpone Dodatki dowolne owoce Przepis na naleśniki z kremem Rafaello W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe . Powinno mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!aromatyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem adwokatu i polane ganache. Ciasto rozpływa się w ustach i po każdym kawałku chce się więcej i więcej. Porcelana Rodos Bogucice Składniki: Ciasto: 150 g masła 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania 60 g cukru 100 g cukru kokosowego 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 50 g kakao 180 ml adwokatu(...)mąki orkiszowej T 650 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka Ganache: 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania 50 ml kremówki 30% 50 ml adwokatu 1 łyżeczka masła maliny i jeżyny do dekoracji Przygotowanie: W garnku roztopić masło dodać czekoladę, cukry, kakao, kawę i adwokat. Wymieszać i podgrzewać aż wszystko się roztopi a składniki połączą się w jednolitą masę
Ala piecze i gotujezabieralam sie za dzisiejszy obiad mialam wizje pierogow z nadzieniem serowo-malinowym. Wyobrazalam sobie nawet jaki beda mialy samk, z jakimi dodatkami je zaserwuje. Przygotowalam sobie ciasto i zabralam sie za nadzienie. Niestety nie zwrocilam zupelnie uwagi jakiego serka uzylam i gdy cala masa byla juz gotowa, okazalo sie, ze do pierogow jest za luzna. Zal mi bylo strasznie(...)zupelny przypadek wyczarowalam cos co zachwyclo cala rodzine :) Nalesniki zrobilam wedlug tego przepisu. Nalesniki malinowo-czekoladowe skladniki na mase: kostka sera smietanowego 250g 4 lyzki cukru pudru 2 garscie malin mrozonych skladniki na sos: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml kremowki 1 lyzka masla 2 lyzki cukru pudru 2 lyzki soku malinowego wykonanie: Skladniki masy dokladnie mieszamy ze soba
Przysmaki Karolkiprzygotowania swojej użyłam dojrzałych wiśni, ale mogą być również inne owoce, maliny, truskawki, czereśnie na co tylko macie ochotę. Frużelina to nic innego jak kawałki owoców zatopione w delikatnym żelu przypominającym konsystencją zastygający kisiel. Wykorzystujemy ją jako dodatek do deserów, lodów, gofrów czy do przełożenia ciasta. Składniki ( na dwa słoiczki o pojemności 200ml ) - 600 gram wydrylowanych wiśni - 6 łyżeczek cukru
Kuchnia z widokiem na ogródznowu za miesiąc ;) Bo już gdzieś tyle czasu minęło od jego przygotowania :) Ciasto jest niezwykle proste i możecie wierzyć mi na słowo, że zdążycie przygotować je jeszcze dziś! Składniki na blaszkę 22x32cm Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki czarnego kakao Galaretka z malinami: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 750ml wrzącej wody Pianka
Kuchnia w czekoladzieOstatnio coś ciągnie mnie do róży. Ta obsesja zaczęła się od różanego mazurka, potem były różne puddingi różane i dzisiaj postanowiłam połączyć z nią cudowny, sezonowy
FlymetothespoonRewelacja! Leśny mech – przepis naniego tutaj To kolejny przykład na pyszne ciasto. Robię je co święta. Przede wszystkim jest delikatne i bardzo dekoracyjne. Czy czuć w nim szpinak? Absolutnie nie! Tarta z owocami – przepis z bloga ZarazWracam Uwielbiam tarty. Na przykład te z truskawkami albo malinami czy borówkami. Pomimo to że choć głownie kojarzą mi się z latem
Arbuziakiłyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). Do dekoracji: owoce np. truskawki, maliny, czerwona porzeczka, borówki. Sposób przygotowania 1. Jajko miksujemy z mlekiem. 2. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce. 4. Do ciasta dodajemy tarte jabłko i cynamon. 5. Placuszki smażymy na patelni teflonowej (patelnię możemy przesmarować
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpieczenia – szczypta soli – do podania opcjonalnie: cukier puder, konfitura z malin lub brzoskwiń Przygotowanie: W misce wymieszać ostudzone puree z dyni z jajkami, 2 łyżkami oleju i cukrem. Przesiewamy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Wszystko mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Placuszki smażymy na złoty kolor
I LOVE LIFEpyszne). Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe z tym słodzikiem 😄 Składniki: Beza bez cukru -3 białka -4 łyżeczki Tagatesse -szczypta soli Zapiekana „owsianka” -płatki jaglane -płatki gryczane -płatki owsiane -migdały w płatkach -gorzka czekolada (u nas surowa Cocoa) -owoce: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki (u nas mrożone), banan, jabłko. -cynamon Białka ubić ze szczyptą
Candy Pandasgram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku szczypta soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli. Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię
Quinoa Raz!kokosowego, smażmy nasze pancakesy około 2-3 minuty z każdej strony. Uwaga! ciasto jest dość gęste i aby uformowało się w kształt ładnego okrągłego pancakesa trzeba mu troszkę pomóc formując je np. szpatułką na patelni. Jednak każdy inny kształt nie umniejsza im smaku Serwuję je z malinami, które delikatnie przełamują słodycz dodawanego do nich syropu klonowego. Możecie zmienić syrop
PaleoLifeśmietany. Receptury tworzy Pani Maria, wykorzystując naturalne i sezonowe produkty: jabłka, maliny, truskawki... Cały czas szuka nowych smaków: malinowe z miętą, szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta i inne wypieki: makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę
królestwo garówkefiru 125 ml oleju 15 dag mrożonej borówki amerykańskiej , jagód lub malin Suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukry , ew. przyprawę, mieszam w misce . Osobno mieszam składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej . Do suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość , ciasto jest raczej gęste. Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę
Takie tam pichcenie