Orzechowy budyń kukurydziany* z malinami *z masłem orzechowym, mąką kukurydzianą (a pomysł ten wpadł mi podczas robienia kremu do ostatniego ciasta snikers, kiedy siłą powstrzymywałam się by nie zjeść całego z miski xd ;) ) Jak tam wybawiliście się? Ja jak najbardziej ;) Impreza zdecydowanie udana, praktycznie zero snu, ale co tam, no bo wracając do domu o 12 godzinie(...)się kłaść, w sumie to nawet mi się nie chce spać xd No nic nowy rok zaczynam z miską ciepłego kremu i gorącą herbatą, pod kocem z serialem w tle, podoba mi się ;) Składniki: 300ml mleka 40g mąki kukurydzianej 40g masła orzechowego (2 czubate łyżeczki ) cynamon, sól coś do posłodzenia 2/3 mleka umieszczamy w garnuszku
More food, love and dreamsziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dno masłem, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Krem budyniowy: ¾ litra mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżeczek ksylitolu 250 g masła 1 łyżka wanilii 1 łyżka cukru pudru Gotuję budyń z ¾ litra(...)złożyć rabarbarową delicję. Biszkopt kroję na pół. Dolny blat nasączam wodą z dodatkiem cytryny. Na biszkopt wykładam krem budyniowy i wstawiam pierwszą warstwę do lodówki na 20 minut. Następnie wykładam warstwę rabarbarową i na górę kładę drugi blat biszkopta, który również nasączam. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 150 ml śmietanki
Słodki sentymentjest mój Małżonek, który choć za słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi. I wcale nie musi być na biszkopcie, możecie zamiast niego ułożyć herbatniki :) Składniki na formę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka ²/₃ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Krem(...)kajmakowy: 400g śmietany 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki gotowej masy kajmakowej z puszki Krem śmietankowy: 400g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 100ml wody Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g) Pozostała masa kajmakowa 4 banany Kakao do oprószenia ciasta Poncz: 120ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania Biszkopt
Kuchnia w czekoladzieCiasto kokosowo-cytrynowe idealnie wpisuje się w zimowy klimat. Jest lekkie jak piórko i orzeźwiające za sprawą cytryny, będzie niezastąpione na Sylwestra czy Nowy Rok.
Słodki Blogpszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W 3 partiach dodawać następnie suche składniki a w 2 mokre (zaczynając i kończąc na suchych). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30 x 35cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Masa jagodowa: 400 ml kremówki 125 g mascarpone(...)zmiksowanych jagód 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny + woda Żelatynę rozpuścić w wodzie, odłożyć. Śmietankę i mascarpone ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Krem wylać na ciasto, schłodzić przez około 2-3 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: 100 g białej czekolady 40 g masła 1 łyżka mleka Czekoladę połamać, dodać masło i mleko. Rozpuścić nad kąpielą
Domowa cukiernia Ewyrumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. Z misy miksera wyjąć połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem. Z ciasta uformować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego
Proste Potrawymargaryna, 1 szklanka mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 5 sztuk jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawki upiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę(...)wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto ostudzić do wystudzonego ciasta dodawać jajka cały czas mieszając i wsypać proszek do pieczenia ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 15-20 minut w 190 stopniach na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2% pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka
W Mojej Kuchni Lubięardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comProsty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland(...)masą kajmakową i posypujemy 2 łyżkami migdałów - nakrywamy 2 biszkoptem. Krem tortowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (mleko+proszek). 2 część biszkoptu (+ boki) smarujemy przygotowanym kremem, całość posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny
Alutka-Gotujezarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć(...)jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku). Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce
Czerwień i błękitblaty ciasta pojedynczo). Rozkładamy ciasto po równo na 3 formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki (wiórki) Śmietanę umieszczamy(...)czekolada zgęstnieje. Dodatkowo: 0,5 słoiczka konfitury truskawkowej, porzeczkowej lub wiśniowej słodycze do ozdobienia np. Kinder Bueno, Kinderki, SchocoBons, KitKat, czekoladka itp. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę konfitury. Następnie 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą konfiturę i 1/3 kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy czekoladowym, gęstym ganache. Wkładamy na 1-2 h do lodówki. Dekorujemy
Made By Mom And Son