cukru zmiksować (mikserem), dodawać partiami żółtka, czekoladę, ziarenka wanilii i przesianą mąkę. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut. Dobrze wystudzić bez wyjmowania z formy. Krem: Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć. Śmietankę podgrzać w garnuszku, rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Dodać(...)dodać do kremu. Krem można odstawić do lodówki, aby masa zestaliła się nieco jeśli byłaby zbyt rzadka. Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem porzeczkowym. Ciasto przekroić na 4 placki. Każdy placek nasączyć sokami i smarować kremem składając tort. Boki i górę również wysmarować kremem. Czekoladę posiekać nożem i obsypać nią boki, lekko dociskając czekoladę do kremu. Orzechy uprażyć na suchej
Codzienna kuchnia niecodziennaMiniaturowe ptysie z ciasta parzonego z kremem porzeczkowym na bazie bezy włoskiej. Słodkie do bólu ciastko przypominające ciepłe lody. Znakomity pomysł na dekorację słodkiego bufetu podczas przyjęcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ptysie z porzeczkową pianką 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Porcje 12 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 310 kcal(...)Ptysie z porzeczkową bezą włoską, przypominającą nieco ciepłe lody. Urocz, niemożliwie słodki deser. Pomysł na słodki stół. Składniki: CIASTO PARZONE 2 jajka od kur z wolnego wybiegu 70 g mąki pszennej 60 g masła 120 ml wody PORZECZKOWA PIANKA 150 g porzeczki czarnej lub czerwonej 3 białka jaj 220 g cukru do wypieków, drobnego Sposób przygotowania: CIASTO PARZONE W rondelku
ProstePesto.plchłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty (23 cm) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C aż ciasto będzie miało złoty kolor. Krem cytrynowy: 2 jaja 2 żółtka skórka otarta z 2 cytryn 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml) 1 szklanka cukru 100 g masła Dodatkowo: beziki(...)miskę z jajami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy, a następnie rozprowadzamy na cieście. Na wierzchu układamy beziki i gotowe
Cynamonowe szczęściepiec bez, a nadzienie uzupełnić już po lekkim przestudzeniu ;) Pączki na krupczatce z pysznym, adwokatowym nadzieniem - wymagają trochę czasu, bo nie dość, że trzeba przygotować samo ciasto, to jeszcze krem. Pozycja raczej dla dorosłych, ewentualnie młodzieży, która po jednym pączku na pewno nie straci głowy ;) Chyba, że z miłości do nich :D Chrupiące rozetki- gwiazdki(...)roku! Podobnie jak churrosy uzależniają i sprawiają, że dobrze nie zjesz jednej, a ręka już ciągnie po następną... Pączki hiszpańskie (gniazdka)- lub wiedeńskie , bo różnie się je nazywa. Parzone ciasto, które umiejętnie wyciskamy na kawałki papieru do pieczenia, a następnie zanurzamy w gorącym tłuszczu. Chrupiące i najlepsze w tym samym dniu, ewentualnie na drugi dzień
Kuchnia w czekoladziePyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki
AleTorcikUwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle
Domowa cukiernia EwyCiasto marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce
Wanilia i KardamonPuszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów. SKŁADNIKI 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około(...)minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia Krem Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się
RAROSSAcukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj. Oberża 86 Oberża mieści się w Domku Abrahama, niegdyś muzeum. Przed Oberżą mieściła się tam pizzeria i nie ukrywam(...)czarnych oliwek Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany rozmarynem Pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podane z sosem yakisoba Ciasto ptysiowe faszerowane kremem pistacjowym, pieczone migdały Zupa waniliowa podana z piankami, prażonymi migdałami i sosem karmelowym Dodo Roti Niepozorna, mała restauracja, której nie zauważyłabym, gdyby nie Festiwal. W tym urządzonym skromnie lokalu
Kucharzycamałego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą(...)powolnym strumieniem ciągle mieszając. Gdy budyń będzie gęsty odstawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Czekoladowe ciasto umieścić w blaszce, posmarować budyniem zakrywając całą powierzchnię ciasta i boki tak by krem stykał się ze ściankami blachy. Na warstwę budyniu wylać tężejący mus. Ciasto schłodzić
Garnkowe fanaberiemiękki i łatwiej go rozgotować. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki(...)serka mascarpone i miksujemy całość na wysokich obrotach. Czas poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone. Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Krem możemy rozsmarować na tarcie nożem lub wycisnąć szprycą. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyCiasto leniuszek to błyskawiczne ciasto, idealne dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni. Do jego przygotowania potrzebujemy 3 podstawowe składniki, takie jak słomki ptysiowe, serek mascarpone i śmietana kremówka. Pozostałe składniki, takie jak cukier puder czy cukier wanilinowy z pewnością każdy z Was posiada w swojej kuchni. Ciasto na słomkach ptysiowych jest naprawdę bardzo szybkie i łatwe(...)pieczenia. Na papierze ułożyć pierwszą warstwę słomek ptysiowych. Na słomkach wyłożyć 1/2 przygotowanej masy. Na masę ułożyć drugą warstwę słomek ptysiowych, a na nich rozprowadzić pozostałą część kremu. Na wierzch ciasta ułożyć trzecią warstwę słomek ptysiowych. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Mam nadzieję, że moje ciasto leniuszek Wam posmakowało! Koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzach! Artykuł Ciasto leniuszek
Alle Dobre!Ciasto leniuszek to błyskawiczne ciasto, idealne dla osób, które nie lubią przebywać w kuchni. Do jego przygotowania potrzebujemy 3 podstawowe składniki, takie jak słomki ptysiowe, serek mascarpone i śmietana kremówka. Pozostałe składniki, takie jak cukier puder czy cukier wanilinowy z pewnością każdy z Was posiada w swojej kuchni. Ciasto na słomkach ptysiowych jest naprawdę bardzo szybkie i łatwe(...)pieczenia. Na papierze ułożyć pierwszą warstwę słomek ptysiowych. Na słomkach wyłożyć 1/2 przygotowanej masy. Na masę ułożyć drugą warstwę słomek ptysiowych, a na nich rozprowadzić pozostałą część kremu. Na wierzch ciasta ułożyć trzecią warstwę słomek ptysiowych. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Mam nadzieję, że moje ciasto leniuszek Wam posmakowało! Koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzach! Artykuł Ciasto leniuszek
Alle Dobre!Ilość porcji: forma 28cm Drukuj Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem By Piotr 13 sierpnia 2018 Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana(...)truskawek, malin i arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :) [foodiepress] [hide] Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka
Pogotujmy.plbazie kaszy jaglanej jakikolwiek jadłam! Przebija nawet TEN , który oczywiście nadal jest bajecznie pyszny, tylko troszkę mniej bajecznie od tego z dzisiaj 😂 Nie spodziewałam się, że z nieudanego ciasta wyjdzie mistrzowski krem jaglano-orzechowy z kokosowym karmelem i masą daktylowo-orzechową . Czy to nie brzmi przepysznie? Orzechowo-daktylowa masa: 150 g daktyli 150 g masła orzechowego (Planta Food(...)nieco stwardniała. Masa jaglana - w między czasie ugotuj przepłukaną wcześniej pod bieżącą wodą kaszę w 400 ml wody. Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami na bardzo gładki, bezgrudkowy krem. Do ostudzonej masy jaglanej wlej także wystudzoną polewę kajmakową i tylko lekko i delikatnie zamieszaj całością. Tak aby karmel był jeszcze widoczny w masie jaglanej. Teraz taką masę przelej
Zdrowie na języku :P