się do dzieła i odniosłam sukces. Napiszę to od razu, jeśli nie masz blendera o sporej mocy, który jest w stanie zmiksować namoczone orzechy na gładki krem, to lepiej sobie odpuścić to ciasto. Bo efekt może być taki, że albo silnik blendera się przepali (tak skończył mój poprzedni blender) albo w cieście pozostaną nieprzyjemne grudki i choć sernik będzie dobry(...)Zastanawiałam się co sprawi, że sernik będzie bardzo kremowy ale przy tym nie rozpłynie się tuż po rozmrożeniu. Postanowiłam użyć kremu kokosowego z puszki, którą wcześniej trzymałam przez 24 godziny w lodówce i oleju kokosowego, który sprawi, że ciasto zachowa swój stan skupienia. Do dosłodzenia posłużył mi ulubiony syrop klonowy. Do smaku postanowiłam dodać masło orzechowe i kakao. Tak powstał
Book of spellsjaką kawę należy użyć, raczej wykluczyłabym kawę rozpuszczalną, moim zdaniem najlepsza będzie mocna kawa z ekspresu. Do miski dodaj śmietanę, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut. Kremu będzie dość dużo, ale tyle potrzebujesz do przełożenia i udekorowania tortu. Biszkopt przekrój na 3 mniej więcej równe blaty. Mój górny wyszedł najcieńszy, ale mam nadzieję(...)zrobić tylko na górze. Podobnie po stępuj z kolejnymi warstwami, nasączając biszkopt, kładąc krem. Podpowiedź: jeśli chcesz mieć pewność, że Twój tort będzie super równy możesz przekładać blaty w formie w której się piekł biszkopt z zapiętym rantem. Zostaw 2-3 łyżki kremu na bok ciasta. Na sam koniec ozdabiaj bok i posyp całość obficie kakao, rozsypując je za pomocą
nietylkopasta.plInspiracją do przygotowania tego torciku był przepis znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Ponieważ bardzo lubię rabarbar, a połączenie go z migdałami i białą czekoladą w śmietankowym kremie wydało się nader kuszące, nie wahałam się ani chwili. Torcik wyszedł delikatny i lekki - w sam raz na lato :-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju(...)całkowitego ostygnięcia. Migdały i białą czekoladę grubo siekam. Ubijam śmietanę dodając cukier puder, a na koniec - namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Mieszam z migdałami, czekoladą i rabarbarem. Krążki ciasta przekładam powstałym kremem, dekoruję strużynami rabarbaru i wstawiam na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki
babka w formieKakaowe roladki biszkoptowe z kremem śmietanowym i dżemem wiśniowym. Zazwyczaj kupowałam takie roladki w mojej ulubionej cukierni :) Tym razem postanowiłam zrobić sama do niedzielnej kawy. Wszystkim bardzo zasmakowały więc pewnie zagoszczą u nas jeszcze nie raz. 3 duże jajka L 50 gramów mąki pszennej 50 gramów cukru 30 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)przez sito. Wsypujemy do ubitej piany raz po razie za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia przełożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.( moje 37/32 cm.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 12 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy zdejmujemy z blaszki od razu zdjąć papier do pieczenia
Andzia PichciTarta fistaszkowa , czyli tarta z orzeszków ziemnych z delikatnym kremem ze śmietany z karmelem. Ciasto: 300 g mąki z orzeszków ziemnych, 200 g zimnego masła, 100 g cukru, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, krem: 100 g cukru, 40 g miękkiego masła, 60 g śmietany 30%, 500 ml śmietany kremówki 30 % Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko
królestwo garówmomentu rozpuszczenia, ale pamiętać, że nie należy zagotować. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie wsiewamy stopniowo kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części. Przełożenie ciasta: Biszkopt ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać jedną część galaretki. Wstawić do lodówki do stężenia. Do jednej części kremu wlewamy(...)Wyłożyć na warstwę galaretki, wstawić do lodówki, aby masa stężała. Następnie wylać następną warstwę galaretki i schłodzić do czasu stężenia. Do pozostałego kremu dolewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Jeśli żelatyna zastygła należy ją podgrzać. Wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki, aby stężała. Przed podaniem posypać startą czekoladą. Smacznego
talerz przyjemnościsię z całością. Można też oczywiście taką polewą pokryć całą powierzchnię górnej części ciastek. Polecam w trwającym jeszcze karnawale ( ale poza nim też ;) ). Budyń do kremu warto wykonać zaraz po pierwszym etapie przygotowania ciasta parzonego ( czyli po zagotowaniu wody z masłem i dodaniu mąki ), i jedno i drugie będzie bowiem potrzebowało czasu, aby całkowicie wystygnąć. Składniki na 15 sztuk: Ciasto(...)łyżką. Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem kokosowy: Odlać około 100 ml mleka. Dodać proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania
Opowieści z piekarnikapodkarpacka Cynamonowiec to klasyczne ciasto na oleju i sodzie oczyszczonej, które wyróżnia się smakiem i wilgotnością. Swój przyjemny brązowy kolor zawdzięcza cynamonowi i sodzie oczyszczonej oraz dodanym do ciasta powidłom śliwkowym. Powidła wpływają również na wilgotność ciasta. Dominującym smakiem jest aromat cynamonowy, przez który lekko przebija się smak powideł. Po upieczeniu ciasto przekłada się kremem budyniowym. Przepis pochodzi z publikacji
Trzeci talerzczęść biszkoptu i nasączyć esencja herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę masy kokosowej i ułożyć przekrojone na pół truskawki (lekko docisnąć w krem). Na truskawki ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki
Ciastka - domowe słodkościTen świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu- nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie
Domowe ciastadrożdżowego. Tutaj odeślę Was ponownie do moich relacji na Instagramie - gdzie możecie na żywo zobaczyć, jak urządzenie pracuje i, jak wyrabia ciasto. Robot idealnie na gładki puszysty krem ubił żółtka z cukrem. Ciasto zagniecione przez Silver Crest MONSIEUR CUISINE, było bardzo plastyczne, elastyczne i puszyste. Robot zaskoczył mnie tutaj bardzo pozytywnie! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA PAROWAŃCE
SMYKWKUCHNIorzechowego jest jego podanie z pieczywem, na chrupiącym toście chociażby. Wielkim hitem są burgery podawane z dodatkiem tegoż masła czy chociażby ciasta, gdzie masło wykorzystywane jest jako krem bądź składnik do bazy ciasta. Ja mam dla Was dość prostą propozycję na danie z wykorzystaniem masła orzechowego. Mięso z kurczaka lubią wszyscy i myślę, że większości osób przypadnie do gustu kurczak
mecooksDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką jagodową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom jagód i bez!Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki ] Składniki na kruche ciasto: 6 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego łyżeczka proszku
Podróż w kulinaria