pewno zasmakuje każdemu. Ciasto jest doskonałą metodą na przemycenie odrobiny warzyw i witamin w diecie każdego niejadka. Prezentuje się świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Polecam!! Ciasto marchewkowe light Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 skrobi kukurydzianej 2/3 szklanki otrębów pszennych 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki jogurtu greckiego light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżka miodu(...)patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarowujemy krem. Dowolnie dekorujemy
Mania Gotowaniałyżeczka rozpuszczalnej kawy naturalnej Polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 450 g herbatników kakaowych płatki migdałowe do dekoracji Jak zrobić ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone? Kakao i kawę wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody i wystudzić. Powinna powstać gęsta konsystencja, która bez pomocy nie wylewa się z kubeczka. Śmietankę ubić(...)najlepiej wyłożyć folią spożywczą. 1/2 część masy rozsmarować na dnie formy wyłożonej herbatnikami, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć pozostałą część kremu. Krem przykryć herbatnikami i polać polewą oraz posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki, aby zastygło i zmiękły herbatniki. Polewa: Czekoladę roztopić ze śmietanką i miodem w misce ustawionej na garnku
Kuchcik gotujesobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka 2 łyżki cukru Proszek budyniowy rozprowadzamy w 1/2 szklanki(...)czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 2-3 łyżki mleka Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę smarujemy połową kremu budyniowego. Na krem wykładamy tężejąca galaretkę porzeczkową, a na nią pozostały krem i drugą część biszkoptu Ponieważ krem ciężko rozprowadzić równomiernie na galaretce, ja posmarowałam drugą
Cynamonowe szczęścieZapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa(...)ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez ok 60 minut. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. 7. Krem: Na mleku ugotować budyń, całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, po czym dodawać partiami przestudzony budyń. Na koniec dodać kilka łyżek zimnego
Kuchnia domowa Anirobiłam karpatkę, a było to ok. 12 lat temu - krem musiałam robić dwa razy, bo za pierwszym razem wyszedł mi zbyt płynny:) Teraz mogę powiedzieć, że doszłam do perfekcji w jej przygotowywaniu i nieskromnie przyznam, że przy każdej okazji wszyscy moją karpatkę zachwalają:) Zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka wody 125 g margaryny (pół kostki(...)utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Masę można przygotować z podwójnej ilości składników. Jednak dla mnie pojedyncza porcja jest wystarczająca:) Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem. Ach te góry
Domowa Cookierenka Agiwytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser. Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka(...)czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany ok. 100 g wiśniowej konfitury Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy
Słodka StronaCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady
Oryginalny smakcytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Przygotowanie: ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane drobno orzechy i cukier. Dodajemy żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ci najmniej 30 minut. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy cienko , układamy na blaszce do pieczenia(...)stopniach przez 35 minut. Drugą część ciasta pieczemy z bezą. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę,smarujemy ubitymi białkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut. krem: Szklankę mleka zagotowujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka
Bon appetit mon amieNowa odsłona ciasta ze słonecznikiem. W mojej wersji w połączeniu z wiśniami z galaretką. Biszkopt, wiśnie w galaretce oraz masa kajmakowa z pieczonym słonecznikiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 115 g, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, sól szczypta, warstwa(...)upiekł. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce kajmaku. Na koniec dodajemy upieczony słonecznik i mieszamy do połączenia. Kilka łyżek słonecznika zostawiamy do posypania wierzchu ciasta. Kilka łyżek kremu również odstawiamy na bok. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy pozostałą kawą, smarujemy kremem i posypujemy upieczonym słonecznikiem oraz startą czekoladą naprzemiennie
kulinarne odsłony paticiastem nr 1, o którego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości(...)Wykonanie KREM Ubij serek razem z miękkim masłem. Następnie dodawaj powoli cukier puder cały czas miksując. Krem wstaw do lodówki, żeby sobie czekał na ciasto. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie
Eat me! Fit me!przypiekła. Ciepłą roladę wykładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy smarujemy dżemem, na dżem wykładamy ¾ masy i równo rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Czekoladę gorzką ścieramy na grubej tarce i posypujemy roladę. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego. Rolada
To co lubię - gotuję i polecamokoło 30 minut. Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam i pomału wlewałam do ubitej śmietanki. Wymieszałam. Krem śmietankowy z wiórkami czekoladowymi: Śmietankę i serek ubiłam za pomocą(...)śmietankowego do posmarowania boków tortu. Na paterę położyłam pierwszy krążek ciasta. Napączowałam delikatnie. Rozłożyłam połowę powideł śliwkowych i rozsmarowałam na całym krążku. Na powidłach położyłam połowę kremu śmietankowego. Równomiernie posmarowałam. Ułożyłam drugi krążek ciasta i napączowałam. Wyłożyłam dżem wiśniowy, który rozsmarowałam na całej powierzchni, a na nim rozłożyłam i rozsmarowałam mus czekoladowy. Kolej na trzeci krążek, który również polałam ponczem
Kuchnia u Krysipopularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Przygotowany krem budyniowy przełożyć na herbatniki. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać roztopioną, ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na sam koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu (można
Ugotowaćprzekroić je w poziomie na pół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń będzie gotowy, zdjąć go z ognia. Następnie dodać do niego galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka się rozpuści.Tak przygotowaną
Przepisy kulinarne babci Antoniny