Ostatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą. Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności! Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować(...)Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło
Ostra na Słodkomusi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru(...)cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową
słodki bratekWszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń(...)mąkę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. 450 g mleka doprowadzamy do wrzenia, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka minut i studzimy. Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń
Kuchnia ŁukaszaSezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto: 175g mąki pszennej, żółtko, 2 łyżki cukru(...)130g masła lub margaryny, 35ml zimnej wody, szczypta soli, 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm
Z miłości do słodkościWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem raffaello z białą czekoladą i śnieżką do dziś przypomina mi moje 18 urodziny, ponieważ to właśnie
Słodki PomysłCiasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis na rodzinnych uroczystościach. Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)się złamie w pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. *Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu. Smacznego
My sweet a lifewymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. W środek każdej muffinki wcisnąć kostkę białej czekolady. Muffinki piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem: zmiksować serek(...)przelać do foremek do muffinek do połowy ich wysokości. Na środek każdej muffinki nałożyć 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i przykryć resztą ciasta do muffinek. Muffinki piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia. W tym czasie
La grande e la piccola cuocaDziś na blogu obiecany przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść
Kulinarne przygody GatityCiasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki Dekoracja: 600 g gorzkiej czekolady kakao płatki migdałowe Rozpuścić czekoladę, ostudzić lekko i polać 2/3 czekolady tort
Humanistka w kuchniCiasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki posiekanych migdałów 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 0,5 szklanki miodu płynnego Krem(...)gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek
Bajeczna Kuchniazmodyfikowałam. Główna różnica to krem, w mojej wersji jest on zrobiony z mleczka kokosowego light, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jest to jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt
Healthy food explorerciasto jest jak straciatella - krem z serków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków Lusette :). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:). Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki
Szefowa kuchnitworząc „góry i doliny”, ważne jednak, aby w tym czasie nie otwierać piekarnika bo wówczas ciasto może opaść. Składniki: Ciasto: 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g) 750ml mleka 1/4 szklanki cukru 200g miękkiego masła Dodatkowo: masło lub margaryna(...)pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! *** *** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części *** *** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce *** *** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy masę budyniową
Blog z Apetytemczęści..Polecam..wypróbujcie, bo jest smaczne..moje było z truskawkami..ale następnym razem zrobię z granatem..jednak granat dodaje coś od siebie i lepiej smakuje..A do pysznego ciasta pyszne winko Monte Santi.. Przepis na takie ciacho w necie sporo..a ja skorzystałam z przepisu z Małej Cukierenki. 4 jajka 1 szkl.cukru 3/4 szkl. oleju 2,5 szkl(...)mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać cały czas miksując, ciepłą żelatynę.Połowę kremu wyłożyć na ciasto w tortownicy , ułożyć kilka przeciętych truskawek, położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około
Moje domowe kucharzenieBezglutenowe babaeczki - tartaletki z ciasta kruchego z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone i malinami. Po prostu kwintesencja lata. Babeczki wprost rozpływają się w ustach... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury malinowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)minimum godzinę. Galaretkę rozpuść w 300 ml wody, odstaw w chłodne miejsce do stężenia. W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem foremki do tartaletek. Ponakłuwaj w kilku miejscach
Kuchnia bezglutenowa